Home Cloud Hybride gaan voor serviceproviders

Hybride gaan voor serviceproviders

267

De public cloud is het nieuwe normaal voor organisaties

De vraag naar integratiemogelijkheden, flexibele werkprocessen en een zelf samen te stellen architectuur zorgen voor een toenemende vraag naar public cloud. Een belangrijk keerpunt is aanstaande: volgens Gartner zullen de uitgaven voor public cloud in 2025 uiteindelijk de uitgaven voor traditionele IT in alle bedrijfscategorieën overtreffen.

Aanbieders van technologische diensten die niet het risico willen lopen om achter te gaan lopen of te worden verbannen naar markten met een lage groei, moeten hun bestaande inspanningen voor transitie versnellen of een start maken zich hieraan te passen. Er is een dringende noodzaak voor organisaties om zich aan te passen, omdat de belangrijkste klanten van dienstverleners in toenemende mate worden aangetrokken door het aanbod van hyperscalers.

Zeg vaarwel tegen het verleden

Bij het traditionele as-a-service private cloudmodel, dat afhankelijk is van kapitaaluitgaven en wordt gefaciliteerd vanuit het datacenter van de serviceprovider, zien we een verschuiving. Hierdoor worstelen klanten met nieuwe problemen, zoals het halen van toegezegde doelstellingen en het feit dat het moeilijk is om workloads te verschuiven tussen meerdere public cloud omgevingen.

Hoewel serviceproviders vanwege de schaalgrootte niet met hyperscalers kunnen concurreren is er veel ruimte om de overstap naar de publieke cloud te faciliteren door klanten proactief hybride cloudoplossingen te bieden. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse IT-aanbieder Flexera vertrouwt 63 procent van de ondernemingen al op een serviceprovider voor het beheer van hun public cloud.

Veranderen om deze flexibiliteit aan te bieden is van vitaal belang om bestaande klanten te behouden. Voor het realiseren van lange termijn relaties met klanten is het ook belangrijk om aanvullende diensten te ontwikkelen.

Hybride managed multicloud

Volgens onderzoek van Smart Profile heeft 76 procent van de Nederlandse organisaties al een multicloud strategie en maakt 75 procent gebruik van hybride cloud. Maar het mixen en matchen tussen publieke clouds en andere on-premise of private oplossingen is moeilijk. Elke public cloud IaaS maakt gebruik van verschillende beheertools en betekent dat uniforme controle niet haalbaar is en is er geen gemeenschappelijk raamwerk om de beveiliging te regelen. Dit leidt tot veel dubbel werk.

Serviceproviders kunnen de problemen van bedrijven bij het aanbieden van een hybride multicloud oplossen. Hybride multicloud, ook bekend als hypercloud, is een gedistribueerde omgeving die meerdere met elkaar verbonden omgevingen voor on-premises, public cloud- en private cloud combineert.

In essentie is het een laag boven de public cloud waarmee klanten op een uniforme manier resources en workloads kunnen benaderen, beheren en uitbreiden. Als een klant bijvoorbeeld kiest voor Azure en vervolgens een aantal workloads wil onderbrengen in Amazon Web Services maakt deze laag het mogelijk om dat proces te vereenvoudigen. Het biedt de vrijheid om voor de public cloud te kiezen op een moment dat het nodig is.

Gestandaardiseerde managed oplossing

Ondernemingen willen geen point oplossingen voor elke public cloud. Ze willen een eenvoudige gestandaardiseerde managed oplossing waarbij een andere partij het zware werk doet en alles samenbrengt, zodat ze hun gegevens vrij en flexibel kunnen verplaatsen.

Vermindering van kapitaaluitgaven en alleen betalen voor wat wordt gebruikt, is slechts de helft van de propositie van de public cloud. Om de volledige voordelen te kunnen benutten, moeten organisaties in staat zijn om te kunnen switchen tussen aanbieders van cloud computing, zoals dat ook kan bij een internetprovider – op een moment dat het uitkomt en zonder enige onderbreking van de dienstverlening. Managed hybride multicloud biedt deze flexibiliteit.

Oscar Wijnants, Country Director NetApp Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in