Home Cloud IaaS – Feit of fictie?

IaaS – Feit of fictie?

63

Infrastructuur as a Service (IaaS) is een vorm van cloud computing en zeker geen fictie of toekomstmuziek meer. Uit onderzoeken van onder andere Gartner en het IDC blijkt dat de groei van IaaS de komende jaren sterk zal toenemen. De verwachting is zeker 30% groei in de komende periode, een ontwikkeling die voorlopig tot 2020 zal aanhouden. Dit komt onder andere door de recente economisch zware tijden, waardoor veel hardware sterk aan vervanging toe is. Maar ook neemt de opvatting bij organisaties toe dat uitbesteden beter is dan zelf nieuwe hardware plaatsen.

IT naast eigen business

Automatisering is niet meer weg te denken uit de zakenwereld. Het gebruik van papier neemt steeds meer af. Archivering gedreven door regelgeving, of simpelweg het nut van een on-demand naslagwerk (Big Data ), wordt steeds belangrijker.

Maar moet dat dan een eigen onderdeel zijn van de bedrijfsprocessen waar een organisatie haar geld mee verdient? Ook hier richten organisaties zich steeds vaker op uitbesteding van de automatiseringsprocessen. Hierdoor blijft de focus op de handel van de eigen producten. Automatisering moet ondersteunend zijn en niet een vast intern onderdeel van het bedrijf.

Kan dat dan zomaar, naar de cloud?

Ja, dat kan zomaar, alleen adviseren wij wel om vooraf gedegen onderzoek te doen. Daarbij ondersteunen wij u natuurlijk graag, door samen met u te inventariseren wat direct naar de cloud kan, wat eventueel een migratieproces door moet of wat het beste voorlopig in een hybride oplossing past. Van dit gehele proces ontvangt u een uitgebreide rapportage, zodat u een weloverwogen besluit neemt.

IaaS (en de cloud en cloud computing in het algemeen) heeft als groot voordeel dat u de infrastructuur als het ware huurt, die voorheen op uw eigen locatie stond. Daarop draait u uw eigen applicaties, maar het is ook zeer eenvoudig om kant en klare applicaties uit te cloud af te nemen zonder dat daar lokale installaties voor nodig zijn.

Zijn we al klaar voor IaaS?

Veel organisaties hebben applicaties die in eigen beheer zijn ontwikkeld of die door experts zijn afgestemd op hun klanten. Hoewel deze applicaties op dit moment niet altijd door een oplossing uit de cloud zijn te vervangen, is het met goed planmatig wijzigen wel mogelijk deze naar de cloud te migreren.

Het migreren van bestaande applicaties naar een IaaS-oplossing in de cloud biedt al enorme voordelen omdat men niet meer is gebonden aan een dure IT-infrastructuur op eigen locatie die continu onderhoud nodig heeft, fysieke ruimte inneemt, elektriciteit verbruikt en beveiligd moet worden. De flexibiliteit van een IaaS-oplossing is een ander groot voordeel, omdat de beschikbare computing power on-the-fly afgestemd wordt op de vraag vanuit de organisatie. Met een pay-per-usage contract, heeft u dus nooit overcapaciteit en betaalt u nooit te veel. Een verschuiving dus van CAPEX naar OPEX, waarbij u maandelijks en in sommige gevallen zelfs dagelijks wijzingen aanbrengt in uw abonnement.

IaaS-oplossingen van SoftLayer

Een oplossing die hier naadloos op aansluit is SoftLayer van IBM. Deze speeot perfect in op de vraag vanuit de markt. Het biedt IaaS-oplossingen die nauwkeurig af te stemmen zijn op de automatiseringsvraag van veel organisaties. De flexibele oplossingen zijn per uur te wijzigen of zelf per uur af te nemen. En alles vanaf de vaste locaties van SoftLayer. U bepaalt zelf waar de data resideert.

Wilt u dat uw data Nederland niet verlaat? Met SoftLayer blijft de data ook echt fysiek in Nederland. Daarbij heeft u qua virtualisatie de keuze uit machines die alleen voor uw organisatie bereikbaar zijn (private virtual), tot machines die ook via het internet bereikbaar zijn en zelfs volledig zelf in te richten machines (bare metal). Met deze bare metal cloudoplossing van SoftLayer zijn prachtige VMware-oplossingen te verwezenlijken. En dankzij de unieke samenwerking tussen IBM en VMware (die wordt toegelicht in de onderstaande video) ook nog eens tegen zeer interessante prijzen. Maar ook als u Debian, Linux, Red Hat of Windows als besturingssysteem wilt, zijn deze tegen scherpe huurvoorwaarden (per maand en uur) af te nemen.

Ron Horsmeier, Cloud Consultant IBM SoftLayer bij Comparex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in