Home Ondernemen & Business IBM verandert merknaam SoftLayer in Bluemix

IBM verandert merknaam SoftLayer in Bluemix

131

Bluemix is de naam die IBM al enige tijd voor haar Platform-as-a-Service portfolio hanteert. Onlangs kondigde de vendor aan dat het SoftLayer Infrastructure-as-a-Service (IaaS) portfolio voortaan ook onder de naam Bluemix wordt aangeboden. Daarmee is Bluemix nu de overkoepelende productnaam waaronder alle cloudoplossingen van IBM vallen.

Verandert er dan iets?

Wat betreft de services die de IBM-cloud te bieden heeft, verandert er niets. Deze worden onder dezelfde voorwaarden door IBM aangeboden. Zoals het ernaar uitziet, blijft het aantal datacenters ook gestaag stijgen over de wereld. IBM heeft nu al zo’n veertig actieve datacenters verspreid over de hele wereld met nog veel meer points of presence.

In Nederland staan bijvoorbeeld al tienduizenden servers te draaien in servicecenters in Amsterdam en Almere. Dit zijn fysieke locaties waar u ook gegarandeerd uw service heeft draaien als u daarvoor opteert bij de keuze van uw oplossing. Kiest u voor Amsterdam, dan staat uw configuratie ook in Amsterdam!

Bovendien kost het netwerkverkeer tussen IBM Bluemix-locaties waar dan ook te wereld u niets. Configureert u dus bijvoorbeeld uw back-upscenario op een IBM Bluemix-locatie aan de andere kant van de wereld, dan zitten er nul kosten aan het onderlinge netwerkverkeer tussen de fysieke locaties.

Wat biedt IBM Bluemix zoal?

IaaS klinkt zo simpel en eigenlijk is dat het ook wel, maar ‘de keuze is reuze’!
In principe gezegd is een public cloud server een virtuele machine waar ook instances op kunnen draaien van andere klanten. In deze situatie wordt alleen nooit fysiek meer hardware uitgegeven dan er daadwerkelijk beschikbaar is. Voorbeeld: Een 8-core server bedient twee klanten met vier virtuele cores. Dit in tegenstelling tot andere providers die er nog een virtuele instance naast laten draaien van twee cores. En dus feitelijk tien virtuele cores uitdelen over acht fysieke cores.

Een private cloud server is min of meer hetzelfde qua specificaties, alleen is er in deze situatie nooit meer dan één klant actief met een virtuele omgeving. Dat betekent dat een deel van de server soms inactief is. Een dienst van IBM Bluemix die de klant garandeert dat de private cloudomgeving nooit wordt gedeeld met een andere klant.

Een bare metal server wordt geheel volgens klantspecificatie door medewerkers van IBM Bluemix geassembleerd. De oplevertijd van zo’n server is dan ook iets langer dan die van een public of private cloud server. Denk hierbij aan maximaal vier uur verschil ten opzichte van een virtuele server die al na tien minuten voor u klaarstaat. Uiteraard wordt een bare metal server ook nooit gedeeld met andere klanten.

IBM Bluemix cloud storage

Qua opslag zijn er meerdere mogelijkheden binnen IBM Bluemix. Geheel naar wens of toereikend voor de IT-configuratie is er keuze uit:
– NAS storage in de vorm van een eenvoudig Windows CIFS filesharing protocol.
– Performance storage op block- of fileniveau waarin vooral de snelheid van de opslag doorslaggevend is.
– Endurance storage op block- of fileniveau waar naast de snelheid ook de back-up faciliteit belangrijk is. De data is gedupliceerd en er worden snapshots gemaakt.
– QuantaStor is gericht op automatische provisioning. Een mooie oplossing voor replicatie of disaster recovery.
– Windows File Server Cluster met hoge beschikbaarheid door integratie met Microsoft Failover Clustering.

Back-upoplossingen

IBM Bluemix biedt een breed scala aan back-upoplossingen, zoals R1Soft Server Back-up Manager (Idera), Evault, Object Storage en verschillende snapshot en image templates voor uw omgeving. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw eigen back-up oplossing te integreren.

Voor de serverconfiguraties zijn er ook diverse netwerkopstellingen mogelijk met routers, firewalls, reverse proxy’s, VPN’s en load balancers. Hiermee verdeelt en beschermt u uw productieprocessen en kunt u bij calamiteiten eenvoudig uitwijken.

Meer weten over IBM Bluemix en de cloud?

Wilt u onderzoeken of u deels of geheel naar een cloudomgeving over kunt stappen, dan bieden wij diverse analysemogelijkheden. Binnen enkele dagen ontvangt u van ons een uitgebreid rapport met de mogelijkheden voor uw omgeving. Wij ondersteunen u daarna graag tot en met de adoptie binnen uw organisatie.

Ron Horsmeier, Cloud Consultant IBM SoftLayer bij Comparex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in