Home Arbeidsmarkt & Onderwijs IBTC: CIO POV

IBTC: CIO POV

113

Het ziet er uit als een soort geheimtaal, maar dat is het niet. IBTC: CIO POV staat voor Industrial Based Training and Certification: Chief Information Officer’s Point Of View. Onlangs mocht ik deelnemen aan de Europese conferentie “Towards an European Quality label for ICT industrial training and certification”. Een aantal opmerkelijk zaken wil ik u niet onthouden. Het draaide in feite allemaal om e-CF. Het European Competence Framework waar ik al eerder over heb geblogged. Wat is nu het nut en het doel van een Europees framework. De motivatie om e-CF op te zetten zit vooral in het dreigend tekort aan IT-specialisten in 2015 en aan de grote mismatch tussen beschikbare kennis en gevraagde kennis, de e-skills gap. Middels training en certificering denkt Europa deze problemen op te lossen. Dat het opgelost moet worden is evident. Men verwacht een tekort van 500.000 IT-specialisten, met de noodzakelijke e-skills, binnen nu en 3 jaar! Maar is IBTC echt de oplossing? Certificering niet als doel, maar als middel om de e-skills gap en het tekort aan ICT-pro’s te lijf te gaan.

Wat vinden bijvoorbeeld de CIO’s en de HR-managers van certificering?
Dit is het antwoord in algemene zin:
14% vindt het een must have voor alle ICT functies
22% vindt het een must have voor bepaalde ICT functies
46% vindt het nice to have.

Maar… als hen dezelfde vraag gesteld wordt in relatie tot het inhuren van externe ICT-pro’s, dan luidt het antwoord:
75% vindt het van zeer hoge relevantie
30% vindt certificering onmisbaar!

Overigens heeft 52% van de ICT-pro’s, en in het bijzonder de freelancer, al één of andere certificering! Dit alles blijkt uit een onderzoek dat uitgevoerd is door het Duitse Empirica uit Bonn. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat de vraag naar ICT-expertise vooral zal liggen op het gebied van Cloudtoepassingen, Mobility en Security.
Er komt een explosie van WIFI- netwerken en BOYD zal normaal worden.

Over certificering zelf valt heel veel te stellen. Er zijn meerdere invalshoeken te benoemen. Ten eerste zou je onderscheid kunnen maken in de certificering van ontwikkelaars en de certificering van gebruikers. Ten tweede kun je onderscheid maken in Vendor Related en Vendor Neutral certificering. Organisaties als SAP, Oracle en Microsoft (vendors) eisen binnenkort dat implementatie van al hun oplossingen uitsluitend uitgevoerd mag worden door Vendor Certificated Professionals. Maar universiteiten, opleidingsinstituten, overheid en het bedrijfsleven willen liever Vendor Neutral Certificering, dus certificering op competenties en niet op “tools”. In die laatste stelling kan ik me wel vinden, maar ik voeg er gelijk aan toe dat het één niet zonder het ander kan. Het gaat in beginsel vooral om inzicht, het analytisch vermogen en de gave om oplossingen voor complexe vraagstukken te bedenken.

Implementatie van vendoroplossingen is een mogelijk volgende stap. Kennis en kunde over die oplossingen is onmisbaar, maar het begint toch echt met het inzicht in de bedrijfsprocessen en de creativiteit die processen om te zetten naar een electronisch informatiesysteem. Neutrale competenties dus, en dat is wat e-CF beoogd te zijn.

Met een standaard framework kunnen we de Babylonische spraakverwarring rond ICT-functies uitbannen. e-CF geeft ons een gemeenschappelijke taal, zoals de euro ons een gemeenschappelijke munt gaf. De Nederlandse vertaling van e-CF is gepubliceerd door het normalisatieinstituut NEN en wordt gratis ter beschikking gesteld. Zie: www.it-staffing.nl onder de rubriek “Nieuws”.

ICT gaat ons nog heel veel nieuws brengen. ICT-ontwikkeling is overal en ICT-gebruik is ook overal. Vergelijk het met elektriciteit, toen we eenmaal begrepen wat we daar allemaal mee konden, kwamen de uitvindingen vanzelf. Zo zal het ook met ICT gaan.

ICT is een Game-changer. ICT staat nog in de kinderschoenen. Er kán nog zoveel uitgevonden worden. Laten we de boot niet missen en geen geheimtaal gebruiken, maar een voor iedereen toegankelijke, standaard en eenduidige formulering!
Bijvoorbeeld e-CF.

Wessel van Alphen, Directeur IT-Staffing

 

2 REACTIES

  1. “e-CF geeft ons een gemeenschappelijke taal, zoals de euro ons een gemeenschappelijke munt gaf.”

    maar of dat nou een garantie voor succes is…

    Toch vind ik de uitkomst om 2 redenen wel logisch.

    Interne IT-pro’s hebben vaak een breder minder specialistisch werkterrein, terwijl de ingehuurde freelancers het juist van hun specialisme moet hebben.

    En als CIO’s en HR Managers certificeringen essentieel vinden voor al hun ICT personeel hebben ze toch ineens een beste kostenpost om dat te realiseren..

  2. Mooi verhaal, wanneer raken we als 50 of zelfs 60 plussers de draad kwijt en haken we af met alle onwikkelingen. Denk dat voor ouderen ook veel gaat veranderen. Wordt daar ook aan gedacht? Zorg, aanleunwoningen, camera’s in de zorg maaltijden bestellen etc.
    dat is wel de toekomst voor 50 en 60 ers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in