Home Innovatie & Strategie ICT-consolidatie: meer doen met minder

ICT-consolidatie: meer doen met minder

178

Een ICT-consolidatieproject wordt veelal ingezet ten behoeve van kostenvoordelen en het verminderen van de beheerlast. Het geeft bedrijven vaak ook meer mogelijkheden dan ze eerder hadden.
Nog niet zo lang geleden rondden we bij Bright een project af bij een klant waar ik helaas de naam niet van kan noemen, maar dat wel een erg interessante gebruikerscase was. Het was een grote machinebouwer met veel hoogopgeleide engineers, actief in meerdere landen en met erg veel ICT. En vooral met veel servers. Heel veel servers.

Consolidatie
Een belangrijk deel van de ICT werd in het bedrijf beheerd door de engineers zelf. Ze hadden de servers immers zelf veel nodig om hun ideeën door te rekenen en om ontwerpen te maken. Hoewel dat op zichzelf gunstig werkte voor het R&D proces, schoot het beheer er door de jaren heen bij in. In feite hanteerde men een betrekkelijk eenvoudige methode om nieuwe diensten in te voeren of om op te schalen: plaats nieuwe servers bij. Nieuw project? Zet er een paar servers bij. Nieuw product? Zet er een paar servers bij. Nieuw team? Zet er maar een heel serverpark bij. Ga een tijdlang op deze voet door en er ontstaan enorme serverparken verspreid over verschillende regionale afdelingen. Deze klant had uiteindelijk wereldwijd 13.000 servers staan…

Er zitten behoorlijke risico’s aan een dergelijke manier van werken. Zo waren er bijvoorbeeld geen duidelijke richtlijnen en standaarden voor het beheren van de servers. Beheer en inrichting gebeurde ad hoc, waardoor de servers vaak onvoldoende werden gemonitord en er beveiligingsrisico’s waren. Bovendien werd alle servercapaciteit slecht gebruikt. Slechts 30 procent van de totale servercapaciteit werd effectief ingezet.

Het bedrijf besloot uiteindelijk over te gaan op een strategie van ICT-consolidatie. De servers van de verschillende  landelijke afdelingen verdwenen en in plaats daarvan werden er een paar mega-datacenters ingericht die voor diverse landen de dienstverlening gingen doen. Die mega-datacenters werden daarbij onderhouden door speciale teams en de inrichting en aansturing van het datacenter geschiedde op basis van software. Uiteindelijk slaagden we erin het totale aantal servers met de helft te reduceren.

Bijeffect
Voor deze klant waren het vereenvoudigen van de opstelling en het aanpakken van beheerachterstanden de belangrijkste redenen om tot het consolidatieproject te komen. En dat doel werd ook gehaald; gebruikers meldden herhaaldelijk dat ze blij waren dat ze nu ondersteund worden door een dedicated team in plaats van dat ze zelf met servers aan de slag gaan. Bovendien werden er grote kostenvoordelen behaald.

Maar wat deze klant nou vooral zo’n mooie case maakt, is dat de centralisatie in mega-datacenters ook gunstige effecten op de ICT-mogelijkheden van het bedrijf heeft gehad. De geconsolideerde resources in het mega-datacenter  zorgden ervoor dat het bedrijf haar applicatielandschap kon schalen naar levels die eerder onmogelijk waren. Gebruikers hebben nu de beschikking over meer computerkracht en kunnen problemen doorrekenen waar dit eerder niet mogelijk was. 90% van de servercapaciteit wordt nu gebruikt, een verdrievoudiging van daarvoor. Consolidatie, in eerste instantie ingezet als oplossing van een probleem, bleek zo bezien een belangrijke stap in de richting van een innovatiever bedrijf.

Matthijs van Leeuwen, CEO van Bright Computing

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in