Home Data & Storage ICT – Houd het flexibel!

ICT – Houd het flexibel!

65

Er werken ontzettend veel slimme mensen in de ICT-branche. Ontwikkelaars en programmeurs van nieuwe producten dienen alert te zijn en steeds op de hoogte te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. Zij ontwikkelen dan ook vaak producten die nieuwe mogelijkheden bieden, die tot voor kort nog sciencefiction leken te zijn. Om klanten te kunnen voorzien van een zo goed mogelijk product, zijn intelligentie en verstand van de nieuwste technologieën echter niet voldoende. Eigenlijk zou je in de toekomst moeten kunnen kijken om te waarborgen dat jouw producten ook over een aantal jaar nog aan de steeds veranderende eisen van de gebruikers voldoen. Maar in de toekomst kijken kan natuurlijk niemand. Wat je wel kan doen is je producten zo flexibel mogelijk ontwerpen. Maar gebeurt dat wel, bijvoorbeeld in de wereld van storage?

De “dernier cri” op storage-gebied zijn op dit moment flash-systemen. Je zou dus kunnen verwachten dat flash-systemen zijn ontworpen met het oog op de toekomst. Bij nader inzien kom je er achter dat veel producenten voor een iets te makkelijke aanpak hebben gekozen. De meeste leveranciers van all flash storage-systemen zijn er tijdens de ontwikkeling van hun producten namelijk van uitgegaan dat alle schijven in hun controllers, shelves, bricks, racks etc. van dezelfde aard zijn. Dus, zij gaan ervan uit dat alle schijven in het systeem overeenkomen m.b.t. producent, capaciteit, interface-type, prestaties en kosten. In een volgende stap koppelen deze leveranciers de flash drives aan elkaar door een virtualisatielaag te installeren en zo één uniforme storage pool te creëren, waar het besturingssysteem vervolgens zijn magie moet doen.

Een virtuele adresruimte opzetten met drives die onderling verschillen wat betreft prestaties en capaciteit is veel te ingewikkeld. Daarom werd aangenomen dat deze schijven allemaal gelijk zijn. Als deze schijven allemaal dezelfde eigenschappen hebben, kan de data op een willekeurige schijf geschreven worden.

Er is op zich niets mis met deze aanpak, zolang men de voor- en nadelen goed begrijpt. Met deze aanpak kun je efficiënt gebruikmaken van de drive-technologie, die op het moment van de productlancering actueel en betaalbaar is. Echter kun je niet van de meest geavanceerde technologie gebruikmaken omdat een systeem met alleen maar de allernieuwste schijven namelijk te duur is. Ook het upgraden van het systeem door een klein aantal van de meest moderne drives toe te voegen is niet mogelijk om dezelfde reden. Sommige leveranciers bieden dan ook nog altijd systemen aan die volledig zijn opgebouwd met schijven van 256GB of 512GB capaciteit.

Een leverancier die rekening houdt met het feit dat klanten gebruik willen maken van de meest recente technologieën, maar een systeem met alleen de nieuwste schijven te duur vinden, zou er dus van uit moeten gaan dat zijn systemen altijd uit een heterogene groep van schijven gaan bestaan. Nieuwe HDD en SSD drives blijven in grote aantallen de markt binnenstromen en er zou dus altijd een goede mix van schijven noodzakelijk zijn om aan de behoeften van klanten te kunnen voldoen.

Een dusdanig flexibel systeem kan altijd worden aangepast. Je kunt altijd schijven van de nieuwste generatie toevoegen om bijvoorbeeld de meest veeleisende applicaties soepel te laten draaien. Voor de minder veeleisende applicaties en data kun je altijd de oude, goedkopere schijven houden. Het is daarom belangrijk om de juiste mix van schijven te vinden voor de juiste balans voor de performance en kosten.

Voor je in zee gaat met een aanbieder van flash-storage systemen, moet je dus goed kijken: Heeft hij gekozen voor de makkelijke weg naar een goede oplossing, maar geen flexibiliteit voor de toekomst? Of heeft hij de meer uitdagende weg gekozen naar de beste prestaties voor vandaag de dag en flexibiliteit voor de toekomst. Omdat wij niet beschikken over een glazen bol die de toekomst laat zien lijkt het mij een simpele keuze: “Houd het flexibel!” is mijn credo.

Just Gonggrijp, Regional Director Benelux van Tegile Systems

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in