
Het moet stoppen, het gemak waarmee de financiële sector en de politiek erover praten om de belastingbetaler te laten opdraaien voor het wanbeleid in vastgoed bij SNS REAAL. Banken zijn tegenwoordig geautomatiseerde informatieprocessen. Koppel die van SNS maar aan die van verzekeraar ASR en laat de houders van aandelen, achtergestelde obligaties en gewone obligaties zelf opdraaien voor hun eigen gebrek aan controle en toezicht. Ik wil er niet aan meebetalen.
Nationalisatie van SNS REAAL betekent, dat de belastingbetaler opnieuw de rekening gepresenteerd krijgt. Hoeveel geld ervoor nodig is, is niet eens bekend. De praktijk bij de steun aan ING indertijd leerde dat het dubbele werd verschaft van wat nodig was. Als bij SNS nu gesproken wordt over €1,8 miljard kan dat gauw over €3,6 miljard gaan. Dat betekent opnieuw fors bezuinigen en dat gaat weer ten koste van de allerzwakste in de samenleving. Die cirkel moet doorbroken worden.
In 2008 vielen banken om. Toen heeft minister Bos van Financiën zonder voldoende parlementaire controle ongevraagd en op kosten van de belastingbetaler banken gered. Daaruit is de crisis van de staatsschulden ontstaan die er nu toe leidt dat de allerzwakste, zoals ernstig gehandicapten, de rekening gepresenteerd krijgen. Bestuurders en toezichthouders van centrale banken, banken en politici hadden allang voordat de bank Lehman Brothers viel behoren te weten, dat het zo niet langer ging. Er waren al jarenlang waarschuwingen.
Banken hangen aan elkaar van ICT systemen. Bij fusies en schaalvergrotingen was het mogelijk die systemen te koppelen en op elkaar af te stemmen. Nooit gehoord dat dit niet kon. Van de fusies en de ontvlechtingen rondom ABNAMRO heb ik als zakelijke en als particuliere klant geen noemenswaardige last gehad. Dat betekent, dat de processen en systemen van SNS REAAL ook ondergebracht kunnen worden bij andere banken. De staat heeft dan niet de dringende noodzaak om het geld van de burger in te zetten om deze bank overeind te houden. De staat en de Centrale Bank kunnen dwingende regie voeren over een ontmanteling die de aansprakelijkheid voor het gevoerde wanbeleid neerlegt waar die thuishoort en niet bij de belastingbetaler.
Wanneer minister Dijsselbloem van Financiën besluit om SNS geordend te ontmantelen en ook de obligatiehouders te laten bloeden dan is dat een unieke stap. Kredietbeoordelaars dreigen dan de kredietstatus van alle banken te verlagen. Dat moet dan maar. Het is te gek dat die status aan de draad hangt van de meest kwetsbare burgers die geen enkel aandeel hebben gehad in het overkoken van de financiële sector in het vorige decennium, laat staan in de megalomane vastgoedprojecten van SNS Reaal. ICT maakt een geordende aftocht mogelijk, pas het toe.
Adriaan Meij is directeur van AME Research B.V.
—
Adriaan,
Euh, vergeet je niet IceSave?
Ik vind het lastig op zo een vraag te reageren en weet ook niet wie Ewout is. Omdat er geen toelichting bij de vraag staat is een antwoord niet goed mogelijk. Waarom zou ik Icesave vergeten zijn? Is dat relevant? Ik vind reacties heel fijn, maar wil wel dat ze onderbouwd zijn en niet anoniem om het niveau van discussie te verhogen.