Home Outsourcing Ideale tester is een boer met verstand

Ideale tester is een boer met verstand

116

Dikke boeken zijn geschreven over hoe het testtraject het efficiëntst ingericht kan worden, waar de focus moet liggen en welke technieken het beste toegepast kunnen worden. Vervolgens worden er heel veel cursussen aan gekoppeld om ons als tester nog beter te laten presteren in de praktijk.

Nou daar gaan we dan, de theorie inclusief de certificaten hebben we op zak, de intake hebben we overleefd en met het zweet in de handen gaan we op weg naar de uitdagende opdracht. Bij binnenkomst stellen we, nadat we eerst een bakkie hebben gedronken, als tester uiteraard de vraag: heeft u voor mij de systeemdocumentatie en een overzicht van het systeemlandschap zodat ik me kan inlezen? Binnen het uur na onze aankomst zijn we een illusie armer. Het antwoord dat we krijgen is doorgaans: ‘Tja…er is wel documentatie, maar die is niet up-to-date. Niet alle functionaliteiten zijn beschreven.” Op dit antwoord volgt meestal een groot en vaag aantal oorzaken waarom dit niet het geval is.

Om zicht te krijgen op het traject en wat de verwachtingen zijn, wordt het Testplan doorgenomen, wat achteraf een ‘copy-en-paste’ actie blijkt te zijn van de vorige release. Ook de testware is niet gestructureerd gedocumenteerd, waardoor die moeilijk te plaatsen is in het grote geheel. Ook blijken de testscripts door iemand zonder materiekennis niet uitvoerbaar.

Daar zitten we dan met onze theoretische kennis en behaalde certificaten. Wederom komt het er op neer, dat er gekeken dient te worden hoe het testtraject op een pragmatische wijze ingevuld kan worden, aangezien we te laat zijn aangehaakt en de deadline vaststaat. Om toch te streven naar een kwalitatief goed systeem, moeten keuzes gemaakt worden ten aanzien van de strategie en de vastlegging. Keuzes die weliswaar onderbouwd worden door de theorie, maar waarbij specifiek naar de situatie gekeken dient te worden.

Er wordt dus van ons als tester verwacht flexibel te zijn, pragmatisch en pro-actief om zo het ontwikkelde systeem op het kwalitatieve niveau te brengen, waardoor het geaccepteerd wordt door de klant. Daarnaast wordt van je verwacht om parallel hieraan een verbetertraject uit te voeren zodat de organisatie op het gewenste testniveau komt .

Het is meer regel dan uitzondering, dat er aanspraak gedaan moet worden op het boerenverstand van de tester. Als tester moet je het leuk vinden om met de voeten in de modder te staan, goed te luisteren naar de weerberichten om zo in de juiste seizoenen te zaaien en te oogsten en op de perfecte momenten kunstmest toe te voegen om er meer uit te halen dan in eerste instantie wordt verwacht.

De combinatie van het boerenleven en de theorie achter testen zorgt ervoor dat iedere organisatie op de juiste wijze wordt geholpen in het realiseren van kwaliteit.

Marcel van Eekeren, testmanager bij Salves

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in