Home Innovatie & Strategie Iedereen een mini-job?

Iedereen een mini-job?

83

Soms sta ik er toch van te kijken met hoeveel vuur iedereen disruptieve systemen als Uber en Airbnb verdedigt als de nieuwe manier van organiseren in onze samenleving. Veel van de reacties tegen deze vernieuwingen zijn kortzichtig, maar ik vrees dat ook veel voorstanders nog niet echt ver gekeken hebben.

Dat een systeem als Uber jobs kost aan taxichauffeurs is heel duidelijk: het totale aantal verplaatsingen zal niet exponentieel toenemen omdat er een nieuw transportsysteem beschikbaar is, de verplaatsingen zullen gewoon verdeeld worden, en Uber snoept ritten af van taxichauffers en wellicht ook van het openbaar vervoer.

Net zo met Airbnb, dat miljoenen kamers aanbiedt. De impact op hotels is volgens mij minder ingrijpend dan bij Uber het geval is: het systeem van privéverhuur bestaat al langer dan vandaag, het enige wat gebeurt is dat deze kamers nu via een centraal systeem aangeboden worden, niet via zoekertjes of bordjes ‘Zimmer frei’. Airbnb heeft wel meer mensen op het idee gebracht om kamers te gaan verhuren.

Mijn probleem met deze nieuwe diensten is dat ze bestaande jobs vernietigen, maar geen nieuwe creëren. De enige mensen die een volwaardig loon verdienen met de Uber-rittendienst, zijn de bedenkers van Uber. Niemand kan van Uber een voltijdse job met een voltijds loon maken, en ook met Airbnb moet je al veel kamers te huur hebben om daar een échte job van te maken. En op dat moment ben je dus gewoon lekker ouderwets een pension of een hotel aan het uitbaten natuurlijk. Niets nieuws onder de zon.

Overigens is het ook niet de bedoeling van de Uber-oprichters dat iemand van die dienstverlening kan leven, want binnen een aantal jaar wil Uber zijn diensten geheel zonder chauffeurs aanbieden, met auto’s zonder bestuurder. Wie nu Uber mee groot helpt maken, graaft met andere woorden intussen zijn eigen graf.

Wat moeten die werkloze taxichauffeurs nu gaan doen? Misschien moeten zij hun hobby gaan monetizen, bijvoorbeeld door in beperkte kring te gaan koken via het systeem van AirDnD. Waardoor jobs in restaurants op de helling komen en de ontslagen personeelsleden in restaurants en hotels vervolgens weer een andere sector ontwrichten.

Als ik het even zwart inzie, dan heeft iedereen alleen nog maar een job over die te weinig opbrengt om van te kunnen leven, want alle ander jobs zijn ge-Uber’ed. Of is mijn vrees onterecht?

José Delameilleure, Solution Lead van de Communication Solution bij Delaware Consulting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in