Home data & storage Iedereen een privéchauffeur

Iedereen een privéchauffeur

60
onbekend

Nog niet zo lang geleden was een privéchauffeur iets voor de happy few. Aan die exclusiviteit zal snel een einde komen. De race om de zelfrijdende auto is in alle hevigheid losgebarsten. Alleen zit de chauffeur nu niet bij u in de auto, maar staat hij in een datacenter.

De toekomst staat voor de deur

Voordat het zover is, moet er uitvoerig getest worden. Dat is in volle gang. Taxidienst Uber kondigde onlangs aan de eerste proef te gaan doen met zelfrijdende auto’s in New York. En is, net als Tesla, bezig een zelfrijdende vrachtwagen te ontwikkelen. Audi zet in op een systeem om zelfrijdende auto’s te laten communiceren met verkeerslichten. En BMW presenteerde recent zijn visie voor de komende 100 jaar met zijn Mini Vision Next 100 concept car, die niet alleen zelfrijdend is maar zich ook kan aanpassen aan de wensen van de gebruiker. De toekomst van autorijden staat, kortom, ongeduldig aan de deur te rammelen.

Internet of Everything

Dat gaat echter niet vanzelf. Zelfrijdende auto’s zouden onmogelijk zijn zonder goede connectiviteit. In feite is een zelfrijdende auto een complex samenspel tussen in de auto geïntegreerde software, sensoren, andere (zelfrijdende) auto’s op de weg en devices die bijvoorbeeld de verkeersveiligheid faciliteren zoals op IoT aangesloten verkeerslichten, asfalt en matrixborden. Want de zelfrijdende auto moet alles kunnen wat een menselijke chauffeur kan en het liefst beter. Navigeren, anticiperen, actuele input verwerken, inspelen op de huidige verkeerssituatie en bovenal ongelukken met andere weggebruikers voorkomen.
Het is niet ondenkbaar dat met zelfrijdende auto’s de verkeersveiligheid zal toenemen. Én er zijn interessante mogelijkheden om het gebruik van auto’s efficiënt te delen, omdat zij zelf naar de persoon die hem op dat moment nodig heeft kunnen rijden.

Dit alles kan alleen als er real time data wordt uitgewisseld en geanalyseerd. Datacenters zijn daarvoor de linking pin en dus een noodzakelijke voorwaarde. De connectiviteit en computing power die nodig is om autonoom rijdende auto’s mogelijk te maken, is alleen in datacenters aanwezig. En in de toekomst zal blijken dat die spilfunctie van datacenters zal toenemen als alledaagse apparatuur, mensen (bijvoorbeeld eHealth) en processen deel uit gaan maken van het Internet of Everything.

Innovaties als de zelfrijdende auto vragen veel van de digitale infrastructuur. Daar liggen een hoop kansen, maar die moeten wel gegrepen worden. We zullen ons gezamenlijk moeten blijven inzetten om het solide fundament van Nederlandse datacenters en de bredere digitale infrastructuur continu te onderhouden en te verstevigen. Want alleen op die manier kunnen we er voor zorgen dat de innovaties die al vele jaren worden voorzien, ook werkelijkheid worden.

Met de voeten op het dashboard

Laten we er vanuit gaan dat we deze sterke positie behouden en uitbouwen. Dan kan iedereen over een paar jaar zijn of haar mobiliteit uitbesteden aan hun chauffeur in een datacenter. Dat betekent dat passagiers van zelfrijdende auto’s de handen vrij hebben om andere dingen te doen. High definition in-car entertainment, werken op mobile desktops uit de cloud of rustig de krant lezen met uw voeten op het dashboard: dankzij uw digitale privéchauffeur zal het allemaal mogelijk zijn.

Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here