Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Ik wil een mandarijn!

Ik wil een mandarijn!

95

Wie van jullie heeft zondag met zijn kinderen meegelopen met de Sint Maarten optocht. Heb jij  misschien zachtjes meegezongen: Sint Maarten had een koe die moest naar de slager toe of mijn vader is een hamer gooi hem door de kamer of mijn moeder is dikzak mijn vader een duntje en na afloop van die (vaak half gezongen) liedjes komen dan de gezichtjes en handjes naar voren en graaien maar. Ik wil snoep, ik wil chocola, ik wil een lolly. Alle kindjes willen hetzelfde, wij maken ons er makkelijk af en geven het.

Een kindje was echter de uitzondering van de avond. Zij zong in een groepje uit volle borst een liedje helemaal uit en na afloop wilde ze een mandarijn! We gaven de mandarijn en ze gaf haar snoepje terug. Ze mocht het snoepje houden maar ze wilde liever een mandarijn.

Wat zegt dit over zo een kindje? Misschien zegt het iets over de ouders (je mag geen snoep pakken!) maar laten we uitgaan van het kindje. Zij doet waarvoor deze avond is, namelijk liedjes zingen. Zij weet ook dat zij na afloop iets krijgt EN ze weet dat ze kan kiezen. Wat dit meisje anders maakt is dat zij haar eigen keuze maakt en durft te vragen. Ze staat tussen allemaal kindjes, maar blijkt een witte olifant te zijn.

Herkennen wij dit in de praktijk van werving en selectie? Ja, dit herkennen wij. Teveel en te vaak zien wij kandidaten die meelopen met de groep, die graaien uit dezelfde ruif en dan snel door naar de volgende kans. Heel af en toe zien wij iemand die anders durft te zijn, iemand die zich laat zien en afmaakt wat vooraf is afgesproken. Op het moment dat de beloning volgt dan durft deze kandidaat om iets extra’s te vragen en je raadt het al, dit extraatje wordt altijd gegeven.

Waarom zien we deze kandidaat in de praktijk zo weinig? Dat is simpel, wij houden niet van uitzonderingen, wij houden van de grijze massa en wij belonen dus ook graag massa-gedrag. De kandidaat durft zich niet te onderscheiden, boven het maaiveld wordt je kop eraf gehakt (zeker in Nederland). Kandidaten moeten voldoen aan het profiel, dan komt het wel goed, wij willen meelopers, wij willen niet “anders”-denkenden.

Een goede kandidaat maakt het verschil

In de toekomst komen wij er niet met groepsgedrag. Daarom zoeken wij juist die persoon die anders durft te zijn, die durft te vragen, die nieuwe oplossingen zoekt die leiden naar het gestelde doel. Deze mensen zijn de basis voor succes, zij zijn authentiek en geven licht af aan hun omgeving.

Bij iedere search voor onze klant stel ik graag een meisje voor die om een mandarijn heeft gevraagd en die mij een hele grote glimlach heeft bezorgd. Van haar zullen we nooit genoeg krijgen. Durf dus anders te zijn, durf te vragen, maak het verschil en je zult bijblijven.

Gert Groenewoud, Director/Headhunter/Executive Search Consultant bij InSearch

1 REACTIE

  1. Gert mooi geschreven.

    Wat ik jammer vind is dat je een gezegde verkeerd gebruikt. Het is niet een witte olifant, want die bestaat, maar een witte raaf.

    Ik luister veel naar BNR nieuws en hoor dan vaak dat men gezegdes verkeerd gebruikt. Ik vind dat zo jammer, maar aan de andere kant wel weer leuk om die verkeerde gezegdes te onthouden.

    mvg,

    Wim

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in