Home Innovatie & Strategie In drie stappen klaar voor Windows 10

In drie stappen klaar voor Windows 10

69

Het is bijna zover, de datum komt steeds dichterbij: het nieuwste besturingssysteem van Microsoft wordt op 29 juli 2015 gelanceerd. Het zit vol met nieuwe opties en met oude bekenden. We kunnen een verbeterd zoeksysteem verwachten, dat samenwerkt met de nieuwe virtuele assistente Cortana (overigens pas later beschikbaar in Nederland). Deze naam hebben de gamers onder ons natuurlijk al eerder gehoord. De virtuele assistente is nog niet zover als de Cortana uit de Halo-series, maar ze kan wel al veel voor je betekenen. Daarnaast herrijst het startmenu als een feniks uit de as. Het zal een soort combinatie zijn van het oude startmenu en de metroweergave. Verder krijgen we de nieuwe browser Edge. En het meest spectaculaire is, dat Windows 10 ook echt een uniform platform is voor een breed palet aan traditionele, moderne én mobiele apparaten.
Ben je al helemaal klaar voor Windows 10? Nee? Dan helpen de volgende drie eenvoudige stappen je op weg.

1. Maak een back-up

Het is natuurlijk altijd belangrijk om een goed back-upplan te hebben, voor het geval er iets gebeurt waardoor gegevens verloren gaan. De installatie van een nieuw besturingssysteem kan zo ingrijpend zijn, dat er een herstel moet worden uitgevoerd, mocht er iets verkeerd gaan.
Maak dus van tevoren een back-up van je bestanden. Als je werkt in een zakelijke omgeving, zorg er dan voor dat je bestanden op SharePoint of OneDrive staan. Mocht je werken met netwerkschrijven, dan kun je daarop de bestanden kwijt. Vraag aan je helpdesk/systeembeheerders of Mijn Documenten niet al automatisch wordt geback-upt, voordat je zelf actie onderneemt.
Wil je thuis de computer upgraden, zorg dan dat je de bestanden naar je privé OneDrive-account zet of op een externe harde schijf of USB-stick back-upt.
Dat is meteen een mooie gelegenheid om nog eens kritisch naar je documenten te kijken en ze op te schonen.

2. Registreer voor de upgrade

Mocht je al Windows 8 hebben – helaas geldt dit niet voor de Pro-versie – dan maakt Microsoft de overstap heel makkelijk voor je. Je hebt mogelijk afgelopen weken al een Windows-icoon naast je klok gezien, rechtsonder. Als je hierop klikt, kun je je registreren voor Windows 10. Zie ook de pagina van Microsoft zelf.
Mocht je in een zakelijke omgeving zitten, dan gaat de upgrade helaas niet zo eenvoudig. Ga bij de IT-afdeling na wanneer een upgrade naar de nieuwere versie gepland staat. Overigens biedt Microsoft de gratis upgrade ook aan voor Windows 7-gebruikers.

3. Plan je overstap

Dit is het mooie: als je via Microsoft registreert voor een gratis upgrade, dan bepaal je dit helemaal zelf. Je krijgt namelijk een bericht, zodra de upgrade beschikbaar is. Zo kun je zelf bepalen wanneer je de upgrade wilt installeren.
Een wijze les is wel: plan de overstap! Het is namelijk niet gegarandeerd dat de applicaties die je nu gebruikt zullen werken zoals je gewend bent. Als je veel met Microsoft Office werkt, en je op dit moment 2013 gebruikt, dan komt dit helemaal goed; de applicaties zullen blijven werken. Maar er kunnen andere toepassingen zijn die dat niet zullen doen.

Als je midden in een belangrijk project zit, is het misschien niet het beste moment om te upgraden. Kies er dan voor om te wachten tot na de afronding, zodat je op je gemak de overstap kunt maken. Er veranderen namelijk onderdelen in Windows, waar je weer even aan moet wennen.

Zit je niet midden in zo’n belangrijk project en kun je niet langer wachten om aan de slag te gaan met de nieuwe functies in Windows? Duik dan met je muis naar beneden en neem, om de tijd te doden tot 29 juli 2015, een kijkje op onderstaande websites:

https://www.Microsoft.com
https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/features
https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windows-10-faq
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-cortana
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-microsoft-edge-pc

YouTube – How Cortana Comes to Life in Windows 10
https://www.youtube.com/watch?v=qI4tj1YZbiMa

Daniël Giessenburg, SharePoint Consultant / Developer bij Salves

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in