Hoe krijg je de upgrade naar Windows 10 echt in de greep?
Het kan niemand zijn ontgaan: op 29 juli is Windows 10 gratis te downloaden voor elke consument die Windows 7 of 8.1 heeft, of die versie nu legaal is of niet. En dat is nog maar het begin. Vervolgens zullen er regelmatig upgrades komen van het besturingssysteem, veel vaker dan we tot nu toe gewend waren.
Veel van onze enterprise-klanten hebben het idee dat die gratis upgrade voor de consumentenversie geen gevolgen heeft voor hun zakelijke omgeving. Maar dat is echt een misvatting. In de afgelopen tijd zijn we namelijk allemaal erg druk geweest om het BYOD-idee te promoten: breng je eigen apparaten mee naar de werkvloer. En dat idee sloeg aan. Het barst dus van de persoonlijke apparaten waarmee op elk moment vanaf elke plek bedrijfsgegevens en –applicaties gebruikt worden.
De verwachting is dat binnen een jaar na de lancering meer dan 350 miljoen apparaten over zijn op Windows 10. Dus of een bedrijf nou klaar is voor Windows 10 of niet, vanaf 29 juli zullen medewerkers zelf gaan overstappen. Hieronder drie eenvoudige stappen om de migratie in de greep te houden.
Stap 1 – Zonder onderbreking aan de slag
Wie kiest voor de business as usual-aanpak kan organisatiebreed Windows 7 virtuele desktops en apps distribueren. Geef je medewerkers dan een link voor de download van Citrix Receiver en lever deze door de organisatie ondersteunde desktops en apps via XenApp. De medewerker heeft dan alle voordelen van Windows 10 op zijn of haar eigen apparaat, terwijl je als organisatie geen onderbreking in de continuïteit hebt. Dit is helemaal een handige optie als je nog niet bent toegekomen aan het testen van eigen apps op Windows 10-compatibiliteit.
Stap 2 – Compatibel of niet compatibel met Windows 10?
Nu we het toch hebben over het testen op Windows 10-compatibiliteit: als dat nog niet gebeurd is, is dit misschien een mooie aanleiding om de oude testprocedures op de schop te nemen. Vroeger werd er dan een groep dure technici in een kamer gezet die weken en soms maanden alle business-applicaties uitgebreid ging testen. Niet bepaald een kamer waar je op een warme dag per ongeluk moest binnenwandelen.
Vandaag de dag kunnen we AppDNA gebruiken. Stel gewoon binnen AppDNA in waar de application library is en vervolgens wordt van elke applicatie het DNA gelezen en komt er een rapport uit waarin staat welke apps direct compatibel zijn met Windows en welke niet. De oplossing geeft zelfs bij sommige apps aan hoe je die over de drempel naar Windows-compatibiliteit helpt. Nu duurt het testen op compatibiliteit minuten in plaats van maanden.
Stap 3 – Stap gewoon over
Vroeger werd de uitrol van een nieuw Windows-besturingssysteem nog wel eens eerst op proef gedaan zodat medewerkers konden wennen aan het nieuwe systeem. Dan konden ze stap voor stap alle nieuwe functionaliteiten en toeters en bellen bekijken en accepteren. Een nogal langdurig en ingrijpend traject. Ik denk dat we die stappen tegenwoordig wel kunnen overslaan. De meeste gebruikers van vandaag zullen vrij snel en gemakkelijk kunnen omgaan met de nieuwe versie van Windows.
Aan de andere kant is het niet onverstandig om ze alvast een klein voorproefje te geven van 10. Maak gebruik van Windows 10 master template op XenDesktop, zend die uit naar de testgroep en laat de gebruikers langzaam wennen aan het nieuwe Windows terwijl ze intussen gewoon aan het werk blijven op hun bestaande Windows desktop. Zie het als daten voordat je echt vaste verkering krijgt.
Aan de andere kant is het ook een keuze om gebruik te maken van de golden images en applicaties van Windows 10 en dan in één keer de schakelaar om te zetten. Je kunt een gefaseerde uitrol doen naar afdelingen door de apps en desktops steeds verder te distribueren en zo gaandeweg steeds meer medewerkers aan te haken. Of je creëert de desktops en installeert de apps en gaat dan in een grote ‘publishing party’ over. Ga bijvoorbeeld met Oud en Nieuw in één klap over.
Welke methode je ook kiest, met XenApp en XenDesktop is de overstap naar Windows 10 en naar elke versie die daar nog achteraan komt, een eenvoudig en beheerbaar project. Je hebt eigenlijk niemand nodig en het duurt ook geen maanden of jaren meer om de upgrade echt in de greep te krijgen.
Andreas van Wingerden, Manager System Engineering bij Citrix