Home Innovatie & Strategie Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

103

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen elkaar in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af, dat we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die ons helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Wij noemen dit “Augmented Intelligence” de ultieme symbiose tussen mens en machine.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar door de snelheid van alle technologische ontwikkelingen heb zelfs ik persoonlijk het idee dat ik een schipbreukeling ben op een houten vlot in de woeste digitale oceaan. Een tsunami van nieuwe ontwikkelingen komt over ons heen en wij zitten met z’n allen in het oog van die orkaan. Zoals u weet, daar is het windstil.  Laat ik jullie een digitale reddingsboei aanreiken. Het is toch leuk om weer even iets verder te kijken in de nabije toekomst en aandacht te schenken welke interessante innovaties op ons af gaan komen? 

Een elektronische tong


Het zou toch geweldig zijn als je een digitale tong zou kunnen gebruiken die in staat is materialen te detecteren en analyseren om te herkennen welke stoffen er in bepaalde vloeistoffen zitten, hoe het moleculair is opgebouwd, wat Ph waardes zijn en of het product wat je hebt aangeschaft origineel is of namaak? Het zal uitstekend bruikbaar zijn in de voedselketen, drankensector, in de gezondheidzorg, en milieu onderzoek om een aantal domeinen te noemen.

Een AI-ondersteunde “e-tong” voor snelle en draagbare vingerafdrukken van complexe vloeistoffen zonder dat je dure laboratorium onderzoeken nodig hebt. Een apparaat met sensoren, ondersteunt door AI dat chemische patronen herkent, te vergelijken met hoe mensen reuk en smaak combineren om tot een oordeel te komen. Het apparaat registreert spanningen van de sensorarray die uniek is voor die vloeistof. 

Deze vinding maakt gebruik van elektrochemische sensoren bestaande uit paren elektroden, die elk reageren op de aanwezigheid van een combinatie van moleculen door middel van een spanningssignaal, dat gemakkelijk te meten is. De gecombineerde spanningssignalen van alle elektroden paren vertegenwoordigen de vingerafdruk van de vloeistof.

Een mobiele app. op je smart Phone stuurt ​de gegevens naar een cloud-server, waar een getraind algoritme voor machinaal leren de zojuist geregistreerde digitale vingerafdruk vergelijkt met een database met bekende vloeistoffen. Het algoritme berekent welke vloeistoffen in de database chemisch het meest lijken op de vloeistof die wordt onderzocht en rapporteert het resultaat terug naar de mobiele app. Zo zou je kunnen nagaan of de dure rode wijn uit 1982 die je online hebt besteld ook de juiste is.  Wil je zien hoe de technologie werkt: A digital tongue: Hypertaste

Integrale “super visie”


Wetenschappers hebben in de afgelopen honderd jaar diverse instrumenten ontwikkeld om elektromagnetische golven te kunnen waarnemen. Al deze tools kunnen objecten met behulp van verschillende frequenties van het elektromagnetisch spectrum, zoals radiogolven, microgolven, millimetergolven, infrarood- en röntgenfoto’s verlichten, en geven ze terug naar ons in de vorm van een herkenbare afbeeldingen. Meer dan 99,9% van de elektromagnetische omgeving waarin we nu leven kan niet kan worden waargenomen met het blote oog. 

Binnen een paar jaar zal door verdere vooruitgang en ontwikkeling deze systemen nog kleiner worden gemaakt. Nieuwe beeldvormende apparaten en technologieën worden draagbaar, betaalbaar en toegankelijk, zodat ze deel kunnen uitmaken van onze alledaagse ervaringen. De mogelijkheid om te kijken naar een scène door het combineren van meerdere banden van het elektromagnetische spectrum in één platform wat ons de mogelijkheid geeft om multi-spectrale beelden te creëren van de wereld om ons heen geven.

We zijn bezig met de bouw van een compacte hyperimaging platform dat kan ‘zien’ op verschillende delen van het elektromagnetische spectrum om zo voor een groot aantal praktische en betaalbare apparaten en toepassingen dit mogelijk te maken. 

Wanneer dit gecombineerd wordt met kunstmatige intelligentie kunnen we deze nieuwe beeldvormende apparaten om ons heen gebruiken om ons beter te informeren en te waarschuwen wat we eerst niet konden detecteren (uit het zicht).

Een onzichtbaar of vaag zichtbaar verschijnsel om ons heen zou kunnen helpen om de weg en de verkeerssituatie duidelijker voor chauffeurs en zelf rijdende auto’s te maken. Bijvoorbeeld met behulp van millimeter wave imaging, een camera, en andere sensoren, kan hyperimaging technologie helpen een auto te zien door sneeuw, mist of regen, moeilijk te detecteren wegomstandigheden zoals ijzel of kan het ons vertellen als er een object verderop aankomt of oversteekt. 

Cognitieve computing-technologieën zullen redeneren over deze gegevens en herkennen of er sprake is van een omgevallen vuilnisemmer, of een mens of dier die de weg oversteekt. Of dat het gaat om een putdeksel die een lekke band zou kunnen veroorzaken. Met de introductie van autonoom rijdende auto’s zal deze technologie een waardevolle aanvulling zijn op ons reactieve -en beslisvermogen.

Chip in je brein


Het lijkt science fiction maar het onderzoek naar de mogelijkheden van brain computer interfaces (BCI) is in volle gang. Volgens de definitie van Wikipedia is een brain-computer interface of BCI: “Een technologie waarbij bepaalde hersensignalen worden gemeten en gedigitaliseerd die vervolgens door een computer worden geclassificeerd en in acties worden omgezet.

Hierbij worden gedachten rechtstreeks vanuit je neuronen (daar hebben we er ongeveer 100 miljard van) opgepikt en in woorden vertaald. Onderzoekers zeggen dat ze al een algoritme hebben gebouwd dat woorden in real-time kan decoderen van hersenactiviteit. 

Op zeer kleine schaal wordt deze technologie al gebruikt bij gehandicapte personen om een computercursor te kunnen bedienen of een robot arm aan te sturen. Een volgende theoretische stap zou een wireless verbinding met je hersenen en een cloud omgeving kunnen zijn.

Stel dat je nog nooit een helikopter hebt gevlogen maar je in staat bent om een gebruikershandleiding te uploaden naar je brein om daarmee een helikopter te besturen?

Dat brengt allemaal ethische vragen naar boven waar we met z’n allen goed over na moeten denken. Daarnaast zouden ook met elkaar moeten nadenken over de jurisprudentie van onze gedachten, want dat is bijna nog het enige dat we voor ons zelf kunnen houden.

Gerard E.A. Smit, CTO Benelux, IBM Distinguished Engineer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in