Home Innovatie & Strategie Innovatie preventie teams

Innovatie preventie teams

55

Iedere corporate organisatie kent dit fenomeen wel: de (on)zichtbare kracht die door een organisatie heen gaat om elke vorm van innovatie of vernieuwing tegen te gaan. Vaak wordt deze rol onzichtbaar uitgevoerd, maar wanneer het nodig is komen de krachten boven water en worden de volgende cliches gebruikt om innovaties te stoppen.

–       Dat past niet bij ons,

–       Dat werkt toch niet

–       Dat hebben we al een keer geprobeerd en toen is het ook niet gelukt

–       We kunnen dat toch zelf ook wel bouwen

–       Deze techniek past niet in onze architectuur

–       Wij werken niet in de Cloud, dat is niet veilig

–       Enzovoort, enzovoort, enzovoort

Ik heb gezien dat deze ‘innovatie blokkerende krachten’ steeds vaker vanuit de hoek komen van de (interne) ICT organisaties zelf, dan vanuit de business-kant van die organisaties. De standaardisatie en sterke naar binnengerichte culturen binnen deze ICT organisaties zorgen ervoor, dat innovaties die niet van binnenuit komen afgepoeierd worden. Het ‘not invented here’ principe doet daarbij opgeld.

Waar komt deze reflex nu precies vandaan? Deze reflex komt enerzijds door de sterke wildgroei in het verleden van allerlei ICT applicaties, systemen en oplossingen die niet door ICT werden beheerd en waarvan men ook vaak niet eens wist dat deze bestonden. Het gevolg hiervan was meer macht naar de ICT en een leidende rol in alles wat met ICT te maken heeft. Anderzijds is deze reflex van ICT om allerlei innovaties tegen te houden een resultaat van een sterke gerichtheid op de huidige architectuur en te weinig innovatievermogen en kennis van ontwikkelen in de markt die de business en de eindklanten beter kunnen ondersteunen. Gevolg is, dat de business deze innovaties wel ziet in de markt, maar deze niet meer geïmplementeerd krijgt omdat ICT er niet mee bekend is en het niet in de ‘architectuur’ past.

Dat veranderingen (innovaties) op weerstand stuiten is een bekend verschijnsel. Dat echter ICT organisaties zelf de rem zetten op technische innovaties zou niet de bedoeling moeten zijn. ICT organisaties zouden juist de motor van allerlei ICT innovaties moeten zijn. Laat de business dan maar bepalen of deze innovaties interessant zijn voor hun klanten.

Eelco Veltenaar, Co-Founder, CEO at TruQu.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here