Home Innovatie & Strategie Hoe pas je innovaties zoals IoT het beste toe? Laat je inspireren...

Hoe pas je innovaties zoals IoT het beste toe? Laat je inspireren door de perfecte smoothie!

68

De mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals IoT, machine learning en blockchain lijken haast eindeloos. De uitdaging is om in dat woud aan mogelijkheden voor jou de beste toepassing te bepalen. Een concreet voorbeeld kan helpen, zoals de Connected Greenhouse van T-Systems, die het productieproces van smoothies nabootst. Want zeg nou zelf: wie houdt er niet van een verse smoothie?

Stel, je wilt de allerlekkerste smoothies maken en daarvoor neem je het volledige proces van kweken tot distributie in eigen hand. Dan heb je een aantal cruciale zaken nodig: een kas om fruit in te kweken, een fabriek met mengmachines voor de ingrediënten, vrachtwagens voor de logistiek en afnemers die je drankjes willen (ver)kopen. En je hebt tijd nodig, heel veel tijd, om alle stappen in het proces te bewaken: van de plantjes op tijd water geven tot de omstandigheden tijdens transport monitoren. Innovatieve technologie kan je helpen om iedere stap in je bedrijfsproces eenvoudiger en efficiënter te maken.

Slim kweken met IoT-sensoren

Fruit is de basis voor elke smoothie. Welke fruitsoort je ook gaat kweken, de plantjes hebben verzorging nodig tot je fruit kunt gaan plukken. Je moet letten op de juiste hoeveelheid water, licht, mest en temperatuur. Al die informatie kun je verzamelen met IoT-sensoren, opslaan in de cloud en koppelen aan software die de waarden monitort en acties triggert als die waarden afwijken. Is de grond in een bepaalde bak te droog? Dan stuurt de software de bewatering aan die de benodigde hoeveelheid water doseert. Is het te warm in de kas? Dan stuurt de software individuele warmtelampen of de thermostaat aan totdat het optimale niveau is hersteld.

Optimale omstandigheden tijdens transport

Het transport is cruciaal in je productieproces: zowel om het fruit van de kassen naar de productielocatie te vervoeren als om de smoothies naar je afnemers te brengen. Je wilt ook achterin de vrachtwagen natuurlijk de perfecte omstandigheden: niet te warm, de juiste luchtvochtigheid en niet teveel geschud. Ook hier kun je met IoT-sensoren inzicht krijgen in de omgevingsfactoren waaraan je transport wordt blootgesteld. Die gegevens kun je ook koppelen aan geografische data om de meest optimale route te bepalen. Dan weet je pas echt zeker dat het fruit lekker en vers in de fabriek aankomt.

Een andere realiteit in de fabriek

Goed inzicht in alle data is belangrijk om te zien of de samenstelling van de smoothies nog klopt en of je op schema ligt. Alle data uit je gevolgde processen komen samen in je analyse omgeving. Soms is het alleen lastig om echt goed inzicht te krijgen in alle grafieken en tabellen. Daarom kun je ook rapportages, dashboard en analyses laten visualiseren in een virtual reality omgeving. Zo creëer je een interactief dashboard voor je resultaten en KPI’s die het ook echt makkelijk maakt om dieper in je data te duiken.

Bovendien kun je Augmented reality (AR) benutten om met goede instructies onderhoud aan je machines te plegen. Deze technologie legt simpelweg een virtuele laag over wat je ziet. Zo word je dus stap voor stap volledig begeleid om een deskundige actie uit te voeren. Daardoor hoef je niet meer te wachten op een servicemedewerker, maar kunnen je medewerkers zelf (kleine) technische problemen verhelpen.

Volledige transparantie in het schap

Consumenten verwachten tegenwoordig meer transparantie en openheid van bedrijven. Vooral als het gaat om levensmiddelen. Blockchain kan een belangrijke rol spelen om aan jouw consumenten te laten zien dat jij je smoothies op een eerlijke en duurzame manier produceert. Met blockchain kun je allerlei informatie uit iedere stap in het productieproces vastleggen in een digitale omgeving. Met een QR-code op het flesje maak je deze informatie inzichtelijk voor partners en consumenten, die er op kunnen vertrouwen dat de informatie klopt. Zo zien ze bijvoorbeeld precies waar je fruit vandaan komt en door wie en onder welke omstandigheden het geproduceerd en vervoerd is.

Smaakt het naar meer?

Met de sappige voorbeelden die ik geef, laat ik zien hoe je innovatieve technologie kunt toepassen in de praktijk. In dit blog zijn het smoothies, maar deze voorbeelden kun je toepassen op elk productieproces. Denk bijvoorbeeld aan de mode-industrie, waar duurzaamheid een belangrijk thema is. Ook daar willen consumenten graag inzicht in hoe, waar en door wie hun kleding gemaakt is. Zo vertaal je de wereld van de smoothies eenvoudig naar jouw eigen industrie.

Wil je eens bespreken hoe deze digitale innovaties voor jouw bedrijf kunnen werken? Maak dan een afspraak voor een online tour door ons innovatiecentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in