Home Innovatie & Strategie Inspelen op de uitdagingen van hybrid IT

Inspelen op de uitdagingen van hybrid IT

176

Overal in de wereld omarmen IT-managers het concept van hybrid IT als ‘the new normal’. Toch laat een onderzoek van 451 Research in opdracht van Dimension Data zien dat de uitdagingen die hybrid IT met zich meebrengt verre van ‘normal’ zijn. Voor hybrid IT is namelijk transformatie nodig.  Daarnaast kan het omgevingsbeheer complexer zijn en veel tijd kosten. Toch wegen deze uitdagingen niet op tegen de voordelen van hybrid IT. In deze blogserie ga ik in op de kracht van hybrid IT en de kansen die het kan bieden. Hoe zit het met veranderende kosten en de potentiële uitdagingen van hybrid IT? Welke oplossingen zijn er voor uitdagingen?

Bij hybrid IT gebruik je verschillende deployment-modellen om een enkele workload of applicatie te ondersteunen. Het kan gaan om een combinatie van on-premise en off-premise public en private clouds. Of om een traditioneel non-cloud, on- en off-premise-platform. IT-managers verwachten dat ze met dit relatief complexe systeem meer flexibiliteit, wendbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid creëren dan met een enkelvoudig deployment-model.

Volgens ons onderzoek zijn de belangrijkste drivers voor hybrid IT de vraag onder eindgebruikers naar nieuwe features en de snelle beschikbaarheid daarvan. Op de voet gevolgd door een tekort aan datacentercapaciteit. Veel van de 1500 respondenten noemden ook de problematiek om bij te blijven op het gebied van hardware als belangrijke reden om hybrid IT te omarmen.

De uitdagingen rond hybrid IT nemen toe

De verwachtingen zijn hoog. Hybrid IT is echter niet zonder uitdagingen. Zo overwegen bedrijven die meededen aan het onderzoek de inzet van verschillende clouds, wat de complexiteit van het beheren van verschillende omgevingen alleen maar doet toenemen. Ook komen IT-afdelingen voor problemen te staan met betrekking tot data-migratie, die veel tijd kost. Vooral vanwege de vele handmatige handelingen die daarbij horen. 

Om in te spelen op deze uitdagingen kijken organisaties naar allerlei commerciële en open source-tools voor performance management, geautomatiseerde load balancing en andere functies. Het kiezen van de juiste tools in de juiste combinatie vraagt echter om de nodige kennis en ervaring. Niet iedereen beschikt daarover. Dat is op zich verontrustend als we kijken naar het onderzoek, dat uitwijst dat bijna twee derde van alle workloads bij respondenten in de komende twee jaren naar de cloud gemigreerd worden.

De rol van serviceproviders

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel organisaties de hulp inschakelen van een serviceprovider. Die biedt advies en ondersteuning op gebieden als netwerkservices, datamigratie, automatisering, lifecycle management en security. Het onderzoek bevestigt dat beeld. Meer dan zestig procent van de cloudservices die nu geleverd worden, zijn beheerde of gebundelde diensten. Dit type diensten is in kort tijd een belangrijke component geworden in de wereld van hybrid IT.

Kijkend naar de voordelen van hybrid IT en de vele uitdagingen kan het verstandig zijn om samen met een leverancier van professional services te kijken naar de ontwikkeling en implementatie van een overall cloudstrategie. Het onderzoek laat zien dat drie op de vier respondenten in de toekomst verschillende cloudserviceproviders willen inschakelen. Om tot een goede keus van leverancier te komen, is het vooral zaak om scherpe vragen te stellen op het gebied van communicatie, supportniveaus, het kennisniveau van de medewerkers en de expertise op het gebied van security. Al deze aspecten zijn cruciaal om tot een goede dienstverlening te komen. Dat hybrid IT bedrijven kan transformeren staat vast – de vraag is nu alleen waar te beginnen…

Sander de Heus, Director Digital Infrastructure bij Dimension Data

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in