Home Algemeen Vijf tips: Zo houd je de groei van Internet of Medical Things...

Vijf tips: Zo houd je de groei van Internet of Medical Things bij

48
dainamics

Het Deloitte Center for Healthcare Solutions verwacht voor de markt van Internet of Medical Things (IoMT) een groei van 41 miljard dollar (37 miljard euro) in 2017 naar 148 miljard dollar (133 miljard euro) in 2022. De medische sector zal ingrijpend transformeren door IoMT. Nu al zien we dat partijen als Apple en Fitbit meer en meer manieren vinden om hun apparaten in te zetten voor steeds complexere zorgtaken. Denk aan de diagnose van boezemfibrilleren, het signaleren van depressiesymptomen en de controle op de medicatie-inname.

Dat biedt enorme kansen om de zorg te verbeteren. En de kosten te verlagen. De huidige IT-infrastructuur in de gezondheidszorg is echter niet krachtig genoeg om al die data aan te kunnen. Ook zijn er issues op het gebied van beveiliging en regelgeving waarmee IT-managers in de zorg rekening moet houden. Kortom: hoe houd je de groei van IoMT bij? Mitzi L. Amon, Director of Healthcare Marketing van Vertiv, licht toe.

1 Fog Computing

“Een manier om de stijging in hoeveelheid data bij te benen is goede ‘selectie aan de poort’. Kijk bijvoorbeeld of je met ‘fog computing’ extra bandbreedte kunt toevoegen. Fog computing als een technologie is vergelijkbaar met het concept van microdatacenters die worden ingezet aan de randen van het netwerk. In essentie komt het erop neer dat fog computing kan helpen om te bepalen wat er aan data binnenkomt, zodat alleen de meest waardevolle, bruikbare gegevens in het systeem worden toegelaten. Het potentieel van fog computing voor het managen van extra grote datavolumes is enorm.”

2 Interoperabiliteit

Verbonden apparaten vormen niet de enige uitdaging voor organisaties in de gezondheidszorg ten aanzien van interoperabiliteit. Naarmate de medische sector beweegt richting het delen van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders, verzekeraars en patiënten, groeit de behoefte aan standaarden voor de uitwisseling van data. In het geval van IoMT is de complexiteit nog groter vanwege het grote aantal apparaten en fabrikanten, waarbij al die apparaten op andere manieren met het netwerk communiceren. IoMT is dan ook sterk afhankelijk van technologieën voor connectiviteit en interoperabiliteit tussen draadloze standaarden.

3 Cybersecuritystrategie

Ontwikkel een cybersecuritystrategie die de effectiviteit van cybersecurityoplossingen voor de gezondheidszorg versterkt. IoMT brengt geheel nieuwe risico’s op het gebied van cybersecurity met zich mee. Elk van de vele duizenden verbonden apparaten houdt in principe een risico in, omdat dit een potentieel toegangspunt voor hackers kan zijn. Om risico’s te beheersen, zullen IT-organisaties in de gezondheidszorg zich moeten inspannen om bedreigingen te identificeren, prioriteiten te stellen voor de aanpak van de grootste bedreigingen, en procedures in te voeren die in ieder geval de periodieke uitvoering van controletesten omvatten.

4 Wet- en regelgeving

Blijf op de hoogte van veranderingen in de regelgeving. De groei in het gebruik van verbonden apparaten zal ongetwijfeld resulteren in nieuwe regelgeving voor de bescherming van de privacy van patiënten. De huidige privacywetgeving blijkt in ieder geval een obstakel te zijn voor de uitwisseling van gegevens. Parallel aan de groei van het IoMT, is aanpassing van de regels noodzakelijk. Organisaties zullen alles in het werk moeten stellen om up-to-date te blijven en ervoor te zorgen dat ze compliant blijven als het gaat om de manier waarop ze informatie ontvangen van en verstrekken aan patiënten.

5 Schaalbaarheid

Investeer in schaalbare infrastructuur om de snel toenemende eisen die worden gesteld aan zorgverleningsnetwerken te kunnen bijhouden. Kwaliteit en betrouwbaarheid van apparatuur en infrastructuur in een zorgomgeving staan buiten elke discussie. Maar gezien de snelgroeiende hoeveelheid en de grote variatie in soorten data die het netwerk moet ondersteunen, zijn flexibiliteit en schaalbaarheid minstens zo belangrijk. IT-afdelingen hebben behoefte aan technologieën en infrastructuur waarop ze eenvoudig nieuwe apparatuur kunnen aansluiten. Zodat ze snel kunnen opschalen als dit nodig is.

Ook hebben ze inzicht nodig in alle IT-afhankelijke activiteiten in het zorgnetwerk. Investeren in slimme infrastructurele oplossingen en diensten die deze ondersteunen, kan IT-afdelingen helpen om beter het hoofd te bieden aan de groeiende complexiteit in IT in de gezondheidszorg en voorbereid te zijn op toekomstige ontwikkelingen.

Zorgvuldigheid is geboden

De groei van het aantal IoMT-toepassingen gaat gepaard met een indrukwekkende groei in de hoeveelheid vastgelegde persoonlijke gegevens, denk aan lichaamsgewicht, lichamelijke activiteit, hartslag, bloeddruk en glucosewaarden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het Internet of Medical Things een rooskleurige toekomst staat te wachten.

Zorgvuldigheid ten aanzien van de veiligheid en schaalbaarheid van de IT-infrastuctuur is echter geboden. Zorginstellingen zijn een gewild en kwetsbaar doelwit. De introductie van een nieuwe technologie maakt de kwetsbaarheid en de aantrekkingskracht op cybercriminelen alleen nog maar groter. Zorginstellingen moeten in hun beveiligingsbeleid dan ook de security van IoMT-devices meenemen.

Over Vertiv
Vertiv werkt samen met gezondheidszorginstellingen om veranderingen in het ecosysteem proactief te managen. En infrastructuurstrategieën te ontwikkelen die gelijke tred houden met technologische veranderingen. Neem contact op voor meer informatie over onze modulaire oplossingen die meegroeien met uw behoeften en die van uw medewerkers.

Mitzi L. Amon, Director of Healthcare Marketing Vertiv

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here