Home Innovatie & Strategie Internet of Things: Identity Management op huishoudniveau

Internet of Things: Identity Management op huishoudniveau

247

Het is leuk om te zien hoe het leven soms de kunsten imiteert. Veel futuristische gadgets uit de science fiction zijn nu heel gewoon. Dat is vooral te danken aan internet. Microtechnologie maakt het mogelijk om van zo’n beetje elk apparaat een computer te maken. Maar de koppeling met internet betekent dat een apparaat ook over ons kan communiceren.

Inmiddels zijn meer apparaten met internet verbonden dan mensen. Het Internet of Things, heet dat dan. Ik zie veel dingen voorbij komen die ik als kind bewonderde in de televisieserie Star Trek. Eind jaren zestig gebruikte Captain Kirk al een soort telefoon. Nog geen 40 jaar later lopen we daar bijna allemaal mee: de smartphone. Ook andere uitvindingen uit Star Trek zijn inmiddels ‘echt’: van spraakherkenning tot videoconferencing en een heleboel meer.

In de film The 6th Day uit 2000 zegt een koelkast tegen Arnold Schwarzenegger dat hij melk moest bestellen. Hilarisch in de tijd, maar inmiddels werkelijkheid. Onder het Internet of Things vallen allerlei slimme apparaten die met ons meedenken. Dat doen ze door gegevens over gebruikers te verzamelen, te combineren en te analyseren. Er komen dagelijks nieuwe slimme apparaten bij. Slim, maar ‘intelligent’ wil ik ze niet noemen. Goed, een koelkast kan barcodes scannen en zodoende boodschappenlijstjes maken. Maar wat weet de koelkast nog meer over ons en hoe gaat het met die informatie om?

De inhoud van een koelkast zegt heel veel over mensen. Welke merken onze voorkeur hebben, hoe groot ons budget is en of er veranderingen zijn in onze gezinssamenstelling. Maar ook of we gezond leven. Niet alleen vanwege de volle groentela, maar ook omdat er vaak medicijnen in de koelkast staan. Dat is allemaal informatie waarvan mensen niet graag willen dat ze in de verkeerde handen vallen. Cybercriminelen en marketingbedrijven kunnen daar misbruik van maken. Daar is zelfs bijna twee derde van mensen in EMEA extreem bezorgd over.

We zijn bang dat iemand aan de haal gaat met onze privégegevens. Gegevensbeveiliging is daarom een belangrijk vereiste voor het Internet of Things. Het komt eigenlijk neer op ‘Identity Management’ op huishoudniveau! Want de apparaten moeten zeker kunnen weten met wie ze te maken hebben. Gezinsleden maken namelijk allemaal gebruik van dezelfde koelkast, televisie en auto. Dat maakt het lastig om de koelkast individuele toestemming te geven om iets met onze gebruikersgegevens te doen.

Voor het echte succes van het Internet of Things moeten apparaten onze identiteit kunnen vaststellen. Bij Star Trek deed Mr. Spock dat met een medische tricorder. Die gaf binnen enkele seconden exacte vitale informatie over een persoon. Ook hier heeft de werkelijkheid Star Trek ingehaald, want het eerste type tricorder bestaat al. Misschien begroet mijn vrieskist mij binnenkort persoonlijk, maar zelfs dan wil ik kunnen zeggen als ik een ongezonde diepvriessnacks pak:  “Dit is ons geheim, dus hou je klep dicht!”

Bram Haasnoot, RealOpen IT

4 REACTIES

  1. Thanks for every other informative web site. Where else may just I am getting that kind of information written in such an ideal way? I’ve a undertaking that I’m simply now running on, and I’ve been at the look out for such info

  2. Wow! I made it to the bottom of the post and comments 🙂 This is my first comment, and I read the post through, though it took two days. Lots of links to check out. So much to learn. Thank you for being open and personable and teaching us how it is to be done! I’m hoping my comment posts, as I’m one of those WordPress people.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in