Home Internet Internet van dingen, of: Toys for boys

Internet van dingen, of: Toys for boys

77

Het internet van dingen: ik schrijf er nogal eens over, geef er presentaties over en denk te mogen constateren dat er steeds meer belangstelling voor ontstaat. Ik vind dat de combinatie van sensorelektronica, databases en Apps bij dat internet van dingen een heel nieuwe wereld voor ons opent. Bovendien ervaar ik dat er een grote vraag is naar voorbeelden die de context van een en ander duidelijk maken. Laat ik in deze blog maar eens een voorbeeld geven van een aardige product-diensten combinatie in deze sfeer.

Iedere moderne auto is tegenwoordig uitgerust met een zogenaamde Electronic OnBoard Data bus (EOBD). Dit is een interface waarop alle signalen die door de sensoren in auto worden gegenereerd terecht komen; gegevens die worden gebruikt door het motormanagement systeem. Een systeem dat niet alleen de werking van je motor bestuurt, maar ook in de gaten houdt wanneer er iets mis gaat, dan de juiste maatregelen neemt en de bestuurder daarvan via berichten op de hoogte stelt.

IMG_0123De gegevens die via sensoren op de EOBD-bus worden gezet vertellen bij nadere bewerking ook iets over je rijeigenschappen: snelheid, rem- en acceleratie-gedrag, verbruik, etc. Nu zijn er op de markt EOBD-connectoren te verkrijgen die je simpelweg op de EOBD-plug die in ieder auto aanwezig is kunt zetten. Je kunt dan als het ware de informatie over motormanagement en rijgedrag “aftappen” en bijvoorbeeld naar een computer leiden (wordt in de garage gedaan) voor diagnose doeleinden.

Wanneer je een EOBD-connector uitrust met een Bluetooth koppelingsmogelijkheid dan kun je genoemde gegevens draadloos naar bijvoorbeeld een iPhone versturen. Dat opent mogelijkheden voor het uitwerken van nieuwe innovatieve mogelijkheden voor de “casual user”, de toevallige gebruiker van technologie.

Automatic is een Amerikaans bedrijf dat een combinatieproduct heeft gemaakt, waarbij EOBD-gegevens samen met GPS-gevens en social-media / challenge gegevens (je medegebruikers tarten) worden samengebracht. Automatic heeft daarij een App ontwikkeld die via Bluetooth communiceert met een EOBD-connector in je auto. Je kunt nauwkeurig je verbruik (heel nauwkeurig berekend), brandstofkosten, rijafstand en rijtijd zien. Daarnaast laat de App zien hoeveel keer je hard op de rem hebt gestaan, hoeveel maal je snel hebt opgetrokken en wanneer je de maximumsnelheid hebt overschreden. Omdat de App gebruik maakt van GPS-navigatie wordt op een van de informatieschermpjes waar je route op staat ook duidelijk aangegeven waar die overschrijdingen gebeurden.

Nu worden, wanneer je daar toestemming voor geeft, je rijgedrag gegevens opgenomen in een challenge, een soort wedstrijd, waarbij je met andere Automatic weggebruikers wordt vergeleken en waarbij iedere week een winnaar die zich het beste voor het milieu inzette, en efficiënt en verantwoord reed wordt gekozen.

De App gebruikte toch al GPS informatie daarom wordt altijd bijgehouden waar je de auto hebt geparkeerd. Indien gewenst wordt aangegeven hoe te lopen om weer bij die geparkeerde auto te komen. Automic doet mee aan het IF-This-Than-That (IFTTT) initiatief. Daar doen inmiddels zo’n 100 firma’s, producenten van hardware en software, aan mee. Het is daardoor heel eenvoudig om automatisch nadat de motor is uitgezet de ritgegevens in een Google-spreadsheet te laten zetten. Of om wanneer je ‘s avonds thuis komt (Geo-gevoelig) en je zet de motor uit, binnen de Philips Hue verlichting te laten aangaan.

Overigens: mocht er onderweg iets met de techniek van uw auto aan de hand zijn, dan krijgt u daar een bericht over (via audio en op het scherm) en omdat Automatic weet in wat voor type auto u rijdt zal het systeem een risico inschatting maken en adviseren gewoon door te rijden, naar de dichtstbijzijnde garage te gaan (geeft via GPS aan hoe er te komen) of onmiddellijk te stoppen.

U ziet het, het internet van dingen maakt innovatieve ontwikkelen door middel van het combineren van voorheen niet bereikbare of heel moeilijk bereikbare gegevens mogelijk. Real-time in combinatie met traditioneel, het is geen probleem meer en valt relatief snel te verwezenlijken. Ik ben inmiddels samen met een van mijn studenten een interface aan het bouwen van een intelligent EOBD-Bluetooth-connector naar een Google Glassware App. Ik houd u in een later blog op de hoogte!!

Hans Appel, Professor Computer Science & Sensor Technology. Hanze University of Applied Sciences, Groningen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in