Home Internet Internetcensuur ineffectief

Internetcensuur ineffectief

57
dainamics

Op 4 juni was het 24 jaar na de Tiananmen Square Massacre. De gebeurtenissen op die bewuste dag worden nog altijd ieder jaar herdacht door Chinese activisten. Berichtgeving over de gebeurtenissen wordt door de Chinese overheid echter streng gecensureerd, onder andere door middel van  grootschalige internetcensuur. Woorden als ‘today’ en ‘May 35’ (June 4 komt ook op andere dagen vrijwel nooit door de virtuele barrière heen) werden die dag geweerd van sociale media.

Het is echter dweilen met de kraan open voor de Chinese overheid: internetters blijken nu eenmaal creatiever dan de programmeurs van de Great Firewall. Via deze link is een overzichtje te zien van de creatieve verwijzingen naar de Tiananmen Square Massacre die de virtuele blokkade wisten te omzeilen. Dat verklaart meteen waarom de term “big yellow duck” ook niet meer door de filters heen kwam.

Ook dichter bij huis wordt er internetcensuur toegepast. De berichtgeving over de rellen in Turkije kwam, zeker in Turkije zelf, bijvoorbeeld bijzonder traag op gang. De Turkse overheid werd dan ook, niet voor het eerst, beschuldigd van censuur.

Gelukkig zijn er verschillende tools om internetcensuur te omzeilen en weten internetters die tools ook massaal te vinden. Anchorfree, producent van VPN-software waarmee dergelijke internetblokkades omzeild kunnen worden, meldde afgelopen maandag dat haar mobiele applicatie Hotspot Shield afgelopen weekend liefst 120.000 keer vanuit Turkije gedownload is.

In Nederland hebben we gelukkig netneutraliteit, een wettelijke bepaling die ervoor zorgt dat internetproviders internetverkeer niet mogen vertragen of belemmeren. Als Neelie Kroes haar zin krijgt, wordt diezelfde netneutraliteit in de nabije toekomst ook Europees gemeengoed. Lees daarover meer op dit weblog. Laten we het in ieder geval hopen, daar is de vrijheid van meningsuiting immers mee gediend.

Dit bericht, geschreven door Micha Schimmel, verscheen eerder op de weblog van Solv Advocaten. Schimmel gebruikte voor de tekst theatlanticwire.com en Bits of Freedom als bronnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here