Home Ondernemen & Business Kwaliteit die blijft vraagt om een ander proces

Kwaliteit die blijft vraagt om een ander proces

204

Het leveren van kwaliteit is tijdloos. Denk aan grote robuuste gebouwen die alle weersomstandigheden doorstaan. Of aloude bruggen die nog altijd feilloos werken. Ook het door je opa geschonken horloge dat stamt uit 1914 dat nog steeds werkt. Zelfs mijn stofzuiger gaat al meer dan 20 jaar mee.  Allemaal kwalitatief hoogwaardige producten die veelal met passie, trots en aandacht zijn ontwikkeld. Intrinsieke kwaliteit leveren is iets van alle tijden. Echter, het proces om tot de gewenste kwaliteit te komen, moet anders.

World Quality Report
Uit de zevende editie van ons jaarlijkse World Quality Report dat inzicht geeft in de actuele ontwikkelingen op het vlak van kwaliteitsborging, blijkt dat organisaties de grootst mogelijke moeite hebben met het leveren van kwaliteit in relatie tot vereiste snelheid waarmee onze digitale transformatie plaatsvindt. Anders gezegd: 55% van de organisaties ziet de snelle veranderingen van applicatiefunctionaliteit als grootste hobbel voor het borgen van kwaliteit.

Kwaliteitsborging op gespannen voet met snelheid
Als we meer kwaliteit en functionaliteit moeten leveren in minder tijd, dan moet ons proces veranderen. Traditioneel is het testen van de kwaliteit van IT-systemen een van de laatste fasen in het projectproces. Bij het merendeel van organisaties en processen is dat helaas nog altijd het geval. Als dan een fout of defect wordt geconstateerd, kost het veel tijd en moeite om dat op te lossen. Niet zo vreemd, want wie weet nog in detail wat er drie maanden geleden is gebeurd? Veel bouwers weten dat niet meer.

Neem een voorbeeld aan de Jidoka-gedachte. De geschiedenis van Jidoka is terug te vinden in de fabrieken van Sakichi Toyoda. Dat is de grondlegger van het merk Toyota. Uiteraard kennen we Toyota van de auto’s. Tegelijkertijd is Jidoka ouder dan de Toyota autofabrieken. Meer dan een eeuw geleden ontwikkelde meneer Toyoda een automatisch weefgetouw. Op het moment dat het garen brak of opraakte, bleef de machine gewoon doordraaien. Dat was een groot probleem voor het herstellen van het weefgetouw. Vervolgens werd ervoor gezorgd, dat de machine meteen stopte zodat het probleem direct kon worden verholpen.

Menselijk automatiseren
Jido betekent ‘automatisch’ in het japans. Voor Toyota verwijst Jido inmiddels niet alleen naar machines die automatisch bewegen. Deze Japanse term verwijst ook naar machines die beslissingen nemen. Jidoka betekent ‘automatisering met een menselijke kant’.

Afgelopen jaar heeft Toyota in de autofabrieken een aantal robots vervangen voor mensen. De Jidoka-gedachte werd ingevoerd. Nu wordt de productie onmiddellijk stopgezet zodra een probleem wordt geconstateerd. Op deze manier ben je in staat het probleem ook op dat moment te verhelpen. En Jidoka gaat verder. Het productieproces wordt eveneens aangepast waardoor vergelijkbare problemen niet voor een tweede keer kunnen optreden.
Dit is een goed voorbeeld van kwaliteitsborging inbouwen in bestaande processen. Problemen worden niet herhaald. En de kwaliteit wordt zo structureel verbeterd.

Uiteraard is een dergelijke manier van werken alleen mogelijk als betrokken teams zelf beslissingen kunnen nemen om processen te verbeteren. Jidoka werkt dan ook echt goed als je autonome teams opneemt in het proces.
Met het Jidoka gedachtengoed in ons achterhoofd, zouden we fouten gewoonweg niet meer mogen accepteren! Als je iets bouwt en je merkt dat er een fout in zit, moet jij ook de verantwoordelijkheid voelen en nemen om deze fouten te herstellen. Kwaliteit leveren, zit dan echt in de genen van de organisatie. Intrinsieke kwaliteit. Zodat je weet, dat je straks een product oplevert waar je net zo trots op bent als dat horloge van jouw opa…

Julya van Berkel, Agile Coach bij IT-dienstverlener Sogeti

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in