Home Ondernemen & Business Is de grote onderneming dood?

Is de grote onderneming dood?

52

Iedereen kan fabrikant worden van om het even welk product. De barrières om een onderneming te starten vielen al eerder al weg. Nu zorgt nieuwe technologie als 3D-printers, in combinatie met de opkomst van fabrieken die goedkoop kleine hoeveelheden kunnen produceren, er voor dat we allemaal onze eigen hersenspinsels kunnen produceren en verkopen. Een revolutie in de productiesector, zegt de Amerikaanse auteur Chris Anderson.

Tijdens vakanties heb ik tijd om zaken te lezen die langer zijn dan een tweet. Ik pak dan afwisselend fictie en iets ernstigs. De fictie was afgelopen kerstvakantie ‘A hologram for the King’ van Dave Eggers. Toegegeven, toch dicht bij ons vakgebied, want het boek gaat over een vertegenwoordiger die een vooruitstrevend teleconferencing systeem probeert te slijten aan een oliesjeik. Onwillekeurig moest ik de hele tijd aan Cisco denken.

Het ernstige boek was ‘Makers – The New Industrial Revolution’ van Chris Anderson. Bekend als hoofdredacteur van Wired, en auteur van invloedrijke boeken als ‘Free’ en ‘The Long Tail’.  In ‘Makers’ refereert hij af en toe naar The Long Tail, maar hij heeft ook voldoende nieuwe visies te bespreken. Verfrissend, omdat auteurs van business boeken doorgaans louter doorslagjes maken van het werk waarmee ze doorbraken.

Anderson onderzoekt in ‘Makers’ hoe met name 3D-printing er voor zorgt. dat het bijzonder goedkoop geworden is om zelf een prototype te maken. Voeg daar nog aan toe dat een uitvinder makkelijk aan onderdelen kan geraken, en het voor de ondernemer simpeler geworden is om kleine reeksen van producten te laten produceren, en je krijgt bij het lezen van het boek de indruk dat alle grote ondernemingen gedoemd zijn te verdwijnen. Voorwaar: een nieuwe industriële revolutie.

Mensen knutselen voortaan zelf hun auto in elkaar, zelfs vliegtuigen worden compleet op maat gemaakt. Onmogelijk dat één persoon hiervoor alle specialistische kennis heeft? Geen nood, dan doe je maar aan ‘crowdsourcing’: je zoekt gelijkgezinden met voldoende technische bagage en ze gaan voor jou aan de slag, voor een habbekrats. Of helemaal vrijwillig. Geen kapitaal? Ook geen probleem, dan schakel je ‘crowdfunding’ in, of ‘de ondergrondse van het risicokapitaal’ zoals Anderson het noemt. Het droomvoorbeeld daarvan is natuurlijk de Pebblewatch, die vele miljoenen dollars binnenhaalde van potentiële klanten nog voor het uurwerk goed en wel op punt stond.

Het lijkt een beetje een naïeve veronderstelling, en helemaal aan het einde van het boek geeft Anderson het ook toe: natuurlijk zullen de grote ondernemingen blijven bestaan, al was het maar omdat de kleine producent net van die grote fabrikanten onderdelen kan kopen. Het is de schaalgrootte van de supergroten die er voor zorgt dat de kleintjes goedkoop kunnen inkopen. Het zal dus toch niet zo’n vaart lopen met die nieuwe industriële revolutie. Al zal de ‘maker movement’ wel voor een verschuiving in het productielandschap zorgen.

China wordt wellicht minder belangrijk als producent omdat makkelijker een middelgrote ondernemingen opgezet kan worden die dichter bij de eindklant opereert en sneller kan inspelen op veranderingen in de markt. Anderson verwijst naar de stijgende loonkost in China, maar gaat er tegelijk van uit dat Mexico wél altijd een goedkope bron van arbeidskrachten zal blijven voor de Amerikaanse economie. Een beetje naïef is hij wel.

Steeds meer barrières vallen weg. Internet heeft het veel makkelijker gemaakt om een zaak op te zetten, samenwerkings- en communicatietools zorgen er voor dat je werknemers overal kan rekruteren, en  de opkomst van kleine productiebedrijven maakt het voor uitvinders makkelijker om markten te testen. Maar als altijd wordt het een én/én verhaal. Net zo min als de webshop de brick & mortar winkel helemaal zal vervangen, zal ook de kleine onderneming de grote producenten niet op de knieën dwingen. De wereld is groot genoeg voor beiden.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in