Home Innovatie & Strategie Is low-code development de volgende digitale transformatie voor organisaties?

Is low-code development de volgende digitale transformatie voor organisaties?

adesso -
328

De groei van de low-code markt zal de komende jaren alleen maar versnellen. De keuze is groot, want er zijn letterlijk honderden low-code platformen op de markt. Dit maakt het voor organisaties lastig om een keuze te maken, laat staan ermee te experimenteren. Toch wordt die drempel steeds verder verlaagd, waardoor een low-code transformatie onvermijdelijk lijkt.

Als je de onderzoeken erop naslaat, dan zal low-code de komende jaren steeds meer traditionele softwareontwikkeling gaan vervangen. Volgens Gartner zal applicatieontwikkeling in 2024 voor maar liefst 65 procent uit low-code bestaan. De low-code markt als geheel zal naar verwachting in 2028 maar liefst 94,75 miljard dollar waard zijn. In 2021 was dit nog ‘slechts’ 13,89 miljard. We kunnen er dus niet omheen dat low-code de wereld verovert.

En dat is niet zo vreemd. Het geeft organisaties immers de middelen in handen om veel sneller en met minder technische kennis applicaties te ontwikkelen. De grootste beperking hierbij is echter vaak de integratie van low-code development in de bestaande IT-infrastructuur en processen. Want als je wilt experimenteren met oplossingen als Mendix, Betty Blocks of Outsystems, dan moet er eerst het nodige gedaan worden om de bedrijfssystemen en gegevens op een veilige manier te verbinden met het low-code platform. Om die reden zal de eerste kennismaking met low-code voor veel bedrijven afhankelijk zijn van de eenvoud van het platform. En de beschikbaarheid ervan.

Laagdrempelig starten met low-code

Wat misschien niet iedereen weet is dat Microsoft ook een low-code oplossing heeft, genaamd het Power Platform. Het bestaat uit meerdere tools, waaronder Power Apps, Power Automate, Power BI, Power Virtual Agents en sinds kort ook Power Pages. Die zijn in combinatie met low-code tools te gebruiken om allerlei slimme toepassingen te ontwikkelen. Het Power Platform blijkt voor veel organisaties die al gebruik maken van Office 365 een interessante oplossing, omdat het standaard onderdeel is van veel Office 365-licenties.

Door de naadloze integratie met alle applicaties binnen deze softwaresuite, en de mogelijkheid om met externe bronnen te communiceren, kunnen medewerkers zelfstandig en zonder al teveel technische kennis apps bouwen, bedrijfsprocessen automatiseren en handmatige taken digitaliseren. Van een eenvoudig financieel dashboard tot een volledige workflow voor een bedrijfskritisch proces, het is allemaal mogelijk. Dit is een echte oplossing voor medewerkers in je organisatie die geen IT-kennis hebben, zogenaamde citizen developers. Door de laagdrempelige beschikbaarheid van deze oplossing kunnen organisaties eenvoudig met low-code experimenteren en snel tot resultaten komen.

Groei low-code platformen

Toen de coronapandemie losbarstte, maakte Microsoft Teams ineens een enorme opmars door. Er was immers ineens een dringende behoefte aan tools voor online samenwerking. Deze relatief jonge applicatie hadden veel bedrijven toch al standaard in hun Office 365 suite zitten, en waarom zou je extra betalen voor een nieuwe tool, terwijl je al standaard iets beschikbaar hebt? Zoals Teams gegroeid is, zag ik dezelfde groei in low-code/no-code platformen.

Nu wil ik zeker niet beweren dat de marktleidende leveranciers van low-code platformen het per definitie gaan afleggen tegen die andere marktleider: het Microsoft Power Platform. Daarvoor zijn de oplossingen en toepassingsgebieden te verschillend. Maar het feit is wel dat Microsoft het erg makkelijk maakt voor organisaties om met low-code tooling aan de slag te gaan. En dat kan absoluut een gamechanger zijn. Je hoeft immers weinig te installeren of integreren, omdat alle applicaties en gegevens binnen dezelfde softwaresuite, en daarbuiten, met elkaar kunnen samenwerken.

Ik denk dat bedrijven een balans moeten vinden in de medewerkers binnen hun organisatie en de ontwikkeltools die ze gebruiken. Het draait om eenvoudig gebruik versus beheerbaar en controleerbaar. Maar door medewerkers zelf in staat te stellen met low-code aan de slag te gaan, kunnen zij applicaties neerzetten die de productiviteit verbeteren.

Toepassingsgebieden

Het is lastig te zeggen voor welke low-code toepassingen het Power Platform het meest wordt gebruikt. Door de jaren heen heb ik veel verschillende low-code oplossingen gezien op basis van dit platform. Denk aan een bouwbedrijf dat zijn gehele bouwproces van A tot Z ermee bijhoudt. Of een bank die met een low-code oplossing risico’s evalueert en zelfs kan de-escaleren.

Dit is echter slechts het topje van de ijsberg, want het is ook bijzonder geschikt voor enterprise-oplossingen, veelal rond data-integratie. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan geavanceerde business intelligence-dashboards en -rapportages, geautomatiseerde procesworkflows, chatbots voor het beantwoorden van vragen van klanten, en allerlei praktische mobiele apps om het werk van personeel in het veld of op de werkvloer makkelijker te maken.

Dit zijn weliswaar niet allemaal applicaties die citizen developers binnen een organisatie zelfstandig kunnen bouwen. Daarvoor hebben ze meestal hulp van professionele low-code developers nodig. Maar deze medewerkers kunnen uiteraard wel meedenken bij de ontwikkeling ervan. En daarna mogelijk nog functionele aanpassingen of uitbreidingen doen.

Eenvoudig maar beheersbaar

Ten slotte is low-code ook een uiterst betrouwbaar middel voor IT-dienstverleners om hun klanten aan op maat gemaakte IT-oplossingen te helpen, veel sneller en tegen lagere kosten dan met traditionele ontwikkeltools. Niet voor niets zien steeds meer bedrijven hier de voordelen van en investeren in kennis en training om er maximaal van te profiteren.

Als je het hebt over digitale transformatie, dan bestond die de afgelopen jaren voor veel bedrijven uit de transitie naar hybride werken. Ik voorspel dat de volgende transformatie zal bestaan uit het toenemende gebruik van low-code oplossingen binnen organisaties. Door je daar nu in te verdiepen, kan je bij een volgende pandemie of andere disruptieve gebeurtenis veel sneller meebewegen met de veranderende marksituatie en de bedrijfseisen. Daarnaast geeft het je organisatie permanent meer slagkracht om sneller te innoveren, en de bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Eugène Dauphin, Business Productivity Lead bij adesso

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in