Home Innovatie & Strategie IT-automatisering helpt systeembeheerders uit de brand

IT-automatisering helpt systeembeheerders uit de brand

321

Vanwege het grote aantal routinetaken zoals patchmanagement en netwerk-auditing hebben IT-teams weinig tijd over om innovatie te bewerkstelligen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende tools voor IT-automatisering voor handen.

Volgens sommige IT-experts zijn veel organisaties opgescheept met ‘two-speed’-IT. Dit houdt in dat IT-experts het ene deel van hun tijd besteden aan werken met geavanceerde technologieën die het bedrijf een concurrentievoordeel kunnen geven, terwijl ze een ander deel van hun tijd kwijt zijn aan saaie onderhoudstaken, zoals patchen en upgraden. Het probleem is dat deze saaie onderhoudstaken tachtig procent van de tijd van de IT-afdeling in beslag nemen, en dat het team te veel tijd kwijt is aan het simpelweg draaiende houden van de organisatie.

Onderhoudswerkzaamheden zijn uiteraard onmisbaar, met name wanneer het draait om het beveiligen van je netwerk. Maar is het wel zo handig dat dit tachtig procent van de resources van je team opeist, zodat er geen tijd meer overblijft om nieuwe producten en technologieën te evalueren? Er bestaan methoden die ervoor zorgen dat je minder tijd kwijt bent aan het ‘routinewerk’. DevOps is daar een voorbeeld van, waarbij in-house ontwikkelaars samenwerken met de mensen van operations. Dit resulteert in minder supportaanvragen voor de infrastructuurwensen van de ontwikkelaars. Maar ook de migratie van omgevingen naar de cloud draagt hieraan bij. Dit zorgt bovendien voor een vermindering van het aantal IT-werkzaamheden, aangezien de cloudprovider dan de hardware, opslag en software-updates verzorgt, en verantwoordelijk is voor de beveiliging van de applicaties die zij beheren.

Maar wat nou als je bedrijf zit opgescheept met een on-premise IT-infrastructuur? Als je zelf extra aandacht moet besteden aan compliance, dataretentie, de beveiliging van gebruikersdata, of wanneer je management weigert over te stappen op de cloud, is er slechts één optie. En dat is toevlucht nemen tot IT-automatisering. Vandaag de dag beschikken systeembeheerders over verschillende tools die kunnen voorzien in patchautomatisering, ervoor zorgen dat anti-virusprogramma’s up-to-date blijven, en tegelijkertijd datalekken voorkomen. En dat allemaal zonder al te veel menselijke inmenging.

IT-automatisering: tijdwinst en kostenbesparing

Als je meer tijd wilt besteden aan interessante en geavanceerde technologieën die je bedrijf ten goede komen, moet je tijd besparen op het onderhoud van de IT-infrastructuur. Maar lukt dat ook zonder concessies te doen op het gebied van beveiliging, stabiliteit of gebruiksvriendelijkheid?

Het antwoord is ja. Er zijn voldoende manieren om minder tijd kwijt te zijn aan IT-onderhoud.  En je kunt er tegelijkertijd voor te zorgen dat de bedrijfs-pc’s gepatcht blijven. Zo zijn er programma’s beschikbaar die alle bekende patches en kwetsbaarheden identificeren. En deze ook op efficiënte wijze beheren. Zo kun je alle pc’s binnen het bedrijfsnetwerk eenvoudig onderhouden. Bijvoorbeeld door upgrades in te plannen tijdens de weekenden of avonduren, wanneer het kantoor is gesloten. En dat levert niet alleen tijdwinst op, maar voorkomt ook extra kosten. Kosten die het bedrijf anders was kwijt geweest aan bijvoorbeeld de uitbesteding van patch- en vulnarability management aan externe partijen.

Marc Vigneux, Distribution Sales Manager West- & Zuid-Europa en Noord-Afrika bij GFI Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in