Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Het enthousiasme voor IT moeten we zelf aanwakkeren

Het enthousiasme voor IT moeten we zelf aanwakkeren

142
dainamics

Het groeiende tekort aan gekwalificeerd personeel in de IT-industrie was dit jaar een veelbesproken onderwerp. Uit een onderzoek van Nederland ICT bleek dat de vraag naar met name hoogopgeleid IT-personeel relatief hoog is. Om dit tekort te verkleinen moet de overheid technische opleidingen aantrekkelijker maken voor scholieren. Maar niet alleen de overheid speelt hierbij een belangrijke rol: ook IT-bedrijven zelf moeten hard werken om zoveel mogelijk enthousiasme op te wekken bij toekomstig IT-talent.

Vorige maand  nodigde mijn werkgever Colt in samenwerking met JINC een aantal leerlingen van het Mundus College uit Amsterdam uit in een van onze datacenters. JINC is een Nederlandse non-profit organisatie die jongeren tussen de 8 en 16 jaar kennis laat maken met de arbeidsmarkt en met de vaardigheden die nodig zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Als onderdeel van de TechniekWeek gaven Colt en JINC een aantal leerlingen van 14 en 15 jaar een introductie in de wereld van datacenters.
Hoewel deze scholieren vooraf niet bekend waren met de term ‘datacenter’, behoren zij wel tot de online generatie waar uiteindelijk vraag naar is. Dat bleek ook direct toen zij bij binnenkomst de naam en het wachtwoord van het wifi netwerk vroegen, zodat zij ook daar razendsnel verbinding konden maken met hun social media.

De dag bestond uit twee delen. Het eerste deel bestond uit een presentatie met veel informatie en ruimte voor discussie, het tweede deel bestond uit een rondleiding door een van onze datacenters. Tijdens de excursie van in totaal drie uur stelden de deelnemers veel vragen over bijvoorbeeld het maken van back-ups en de gevolgen voor het milieu. Een andere interessante vraag die zij stelden ging over wat er zou gebeuren wanneer de verbinding tussen de wereld van datacentra en hun eigen wereld zou komen te vervallen.

Dit soort MVO-activiteiten zijn van onschatbare waarde voor lokale scholieren omdat het hen weer een stukje verder op weg helpt naar hun toekomstige carrière. Maar het is ook zeker belangrijk voor veel bedrijven binnen de IT-wereld. Recent onderzoek wijst namelijk uit dat 26% van de bedrijven gelooft dat de huidige veranderingen in de infrastructuur een enorme vraag naar aanvullende middelen en vaardigheden tot gevolg heeft. Zeker wanneer bedrijven gaan proberen hun Tech Deficit, oftewel technologiekloof, te verkleinen. Om de zakelijke uitdagingen te kunnen blijven ondersteunen zijn dus meer en betere middelen en vaardigheden nodig.

Als een innovator in de IT-industrie erkent Colt niet alleen de MVO verplichtingen, maar ook de groei van de kenniskloof waar onze industrie mee te maken heeft. Door samen te werken met organisaties zoals JINC zet Colt de discussie om in actie, en enthousiasmeert daarmee de potentiële IT-professionals van de toekomst.

Ben Timmer, Managing Engineer Nederland en België bij Colt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here