Home Innovatie & Strategie IT-budget effectiever besteden

IT-budget effectiever besteden

67

6 tips voor topresultaten in IT

Veel bedrijven kunnen nog flink wat efficiëntie boeken als het aankomt op het besteden van het IT-budget. Geld wordt verspild aan investeringen die niet direct bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Of essentiële investeringen worden uitgesteld uit angst voor mislukking. Epson, fabrikant van o.a. printers en interactieve projectoren, zet een aantal slimme tips op een rij die kunnen helpen om topresultaten te boeken in IT.

Tip 1: gebruik zakelijke doelstellingen als leidraad bij IT-investeringen

Maar liefst 80% van alle topmanagers denkt dat de IT in hun bedrijf geen afspiegeling vormt van hun belangrijkste zakelijke doelstellingen[1]. Dat betekent dat er een kloof is tussen de IT-afdeling en de rest van het bedrijf. Wil de IT-afdeling een strategische rol van betekenis blijven spelen, dan moet deze kloof gedicht worden. Combineer de kennis van topmanagers en IT-leiders om de IT-strategie beter af te stemmen op de zakelijke doelstellingen van de organisatie. Zo wordt een duurzame en meetbare groei gewaarborgd. Synergie tussen IT-managers en belangrijke medewerkers aan de zakelijke kant is essentieel voor een succesvolle én efficiënte IT-implementatie.

Tip 2: stem technologie-investeringen af op uw bedrijf

Het kan zeker lonen om aandacht te besteden aan het voortdurend veranderende technologielandschap in uw branche, maar zorg er wel voor dat uw investeringen hoofdzakelijk worden bepaald door wat er binnen uw bedrijf gebeurt. 57% van alle werknemers gelooft dat directeuren in sterke mate afgaan op wat zij in de pers lezen bij het nemen van IT-beslissingen[2]. Ga niet mee in de waan van de dag. Bekijk per investering of het u daadwerkelijk het strategische voordeel op gaat leveren waarmee uw bedrijf verder komt.

Tip 3: wees niet bang voor nieuwe technologieën

Zoek een strategische balans tussen het implementeren van IT als dit het beste is voor uw bedrijf en het toekomstbestendig maken van uw merk door te pionieren met nieuwe technologieën om een cruciaal zakelijk voordeel te verwerven. Slechts 47% van alle bedrijven is bereid eerder dan de concurrentie te investeren in nieuwe technologie. De andere helft stelt deze investeringen, uit angst voor mislukking[3], uit. Tegelijkertijd zien we in veel sectoren een razendsnelle opkomst van startups die de markt op zijn kop zetten dankzij het slimme gebruik van nieuwe technologieën en bedrijven die niet bereid zijn om essentiële technologieën te omarmen, zullen in veel gevallen het nakijken hebben…

Tip 4: gebruik technologie om de workflow te vereenvoudigen

Technologie zou processen niet ingewikkelder moeten maken. Overweeg om verouderde technologie te actualiseren. Als apparatuur meer kost om te onderhouden dan het zou kosten om deze te vervangen, is er geen plaats meer voor deze apparatuur in uw bedrijf. Werknemers verspillen gemiddeld 13,6 minuten per dag vanwege IT-storingen of onderhoud. Hiervan kan 28,8% worden toegeschreven aan printers3 en daarom kan het lonen een printoplossing uit te besteden aan een externe partij die zorgt voor het onderhoud, de aanvulling van de verbruiksartikelen en het up-to-date houden van uw printervloot.

Tip 5: houd in IT-budget rekening met de toekomst

Evalueer regelmatig de doorlopende IT-kosten. Investeer in duurzame oplossingen, niet in snelle noodgrepen. Een zorgvuldige implementatie van technologie voor de lange termijn zal de totale eigendomskosten terugdringen en het investeringsrendement verhogen. Gemiddeld besteden bedrijven minder dan een kwart van hun IT-budget op strategische wijze, waarvoor zij hoofdzakelijk problemen op de korte termijn oplossen.

Tip 6: denk aan de voordelen van uitbesteding

Als bepaalde diensten en applicaties niet tot de kernactiviteiten van een organisatie behoren en er zijn andere partijen die hier beter in zijn, overweeg dan uitbesteding. Kijk je naar de technologieën die een organisatie gebruikt, dan is het verstandig om te bepalen of die technologieën op een unieke manier worden ingezet, of dat branchegenoten de technologie wellicht op dezelfde manier gebruiken. Een goed voorbeeld is de printer; die is bij veel bedrijven op dezelfde manier geconfigureerd. Tenzij een organisatie ingewikkelde uitzonderingen kent, is het verstandig om dit bij een externe partij af te nemen voor een vaste prijs per maand. In 2014[4] bedroegen gemiddelde kosten van uitbestedingen 10,2% van de totale IT-uitgaven.

Ward Estoppey, Channel Marketing Manager bij Epson Nederland

[1] Bain & company, 2011
[2] CIO, 2012
[3] Epson, 2014
[4] Computer Economics, 2014

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in