Home Cloud Maak IT efficiënter en effectiever. Kies voor de cloud

Maak IT efficiënter en effectiever. Kies voor de cloud

90
dainamics

We zien overal om ons heen dat ontwikkelingen sneller gaan dan ooit. Dat geldt ook voor IT. Software defined infrastructures zijn in razend tempo ‘the new normal’ geworden. Iedere organisatie die nog investeringen pleegt in het eigen datacenter, kiest voor software defined. En daarmee wordt ieder datacenter een cloud, of die nu private of public is.

Handwerk wordt geautomatiseerd

Er wordt veel geschreven over de voordelen van de cloud als het gaat om opschalen van capaciteit. Wat naar mijn smaak teveel onderbelicht blijft is het feit dat de cloud ook draait om datacenterautomatisering. Je automatiseert al het werk dat voorheen handmatig werd gedaan. Met een druk op de knop kun je virtuele machines aanmaken, policies uitrollen en andere werkzaamheden doen die voorheen veel tijd kostten. Storingen worden eerder ontdekt, want de software ziet zelf al dat er iets mis gaat en kan het probleem soms zelfs geheel zelfstandig oplossen. En is er toch nog menselijke interventie vereist, dan geeft de infra of de applicatie heel nauwkeurig aan waar de fout zit. Het zoeken naar een speld in de hooiberg is verleden tijd.

Ook bijschakelen van capaciteit kun je volledig geautomatiseerd regelen. Je geeft aan een applicatie business rules mee die vertellen aan welke compliancy-eisen deze moet voldoen. Bijvoorbeeld dat de in de applicatie gebruikte persoonsdata Nederland niet mogen verlaten. Op die manier weet de infrastructuur welke applicaties en data vanuit een Nederlandse cloud moeten worden aangeboden en voor welke data en applicaties simpelweg de goedkoopste cloud kan worden gezocht. Aan dat soort beslissingen komt geen mensenhand meer te pas. Althans, niet op dat moment.

IT automatisch doorbelasten

Ook het beschikbaar stellen van IT-diensten kan worden geautomatiseerd. Medewerkers kunnen in een catalogus aanklikken welke applicaties ze willen gebruiken en deze worden direct beschikbaar gesteld. En nee, daar hoeft geen afdelingshoofd voor te tekenen, want met rollen en rechten kun je vooraf definiëren wie gebruik mag maken van welke diensten of applicaties. De doorbelasting hiervan vindt vervolgens ook volautomatisch plaats.

Betrek de business

Zo’n volautomatische datacenteromgeving vraagt wel dat je vooraf heel goed nadenkt welke business rules je hanteert. Dit is een spel waar ook de business bij betrokken moet worden. Zij krijgen door de nieuwe mogelijkheden te maken met vragen waar ze nooit over hoefden na te denken toen iedere applicatie nog zijn eigen fysieke server had. Denk maar eens aan de eisen die de GDPR stelt. <link maken naar blog GDPR en shadow IT>

Ze moeten ook nadenken welke legacy-applicaties het eerst via de cloud moeten worden aangeboden. IT kan ze in die beslissing ondersteunen door inzicht te geven in: welke legacy-applicaties kan ik vervangen door SaaS (replace)? Welke moet ik ombouwen naar een cloud ready applicatie (rebuild)? En welke applicaties zijn al cloud ready en hoef ik alleen maar te verplaatsen van een fysieke naar een virtuele server (relocate)?

Agile is een cultuur

Tot slot zal de business zich de nieuwe agile werkwijze moeten eigen maken. Want agile en Scrum zijn niet alleen maar softwareontwikkelmethoden, ze staan voor een cultuur die is gestoeld op de gedachten van design thinking: begin klein met een ‘minimal viable product’, gooi dat alvast online en verbeter dat in kleine stappen. Die theorie wordt door veel mensen omarmd, maar de praktijk is weerbarstig. Dan wil iedereen toch ineens wachten tot de applicatie volledig af is voordat deze live gaat.

Met andere woorden: de voordelen van de cloud zijn groot, maar er komt nogal wat bij kijken om die vruchten te plukken. Herkent u bovenstaande kansen en uitdagingen en heeft u behoefte aan een sparring partner die u helpt bij het maken van keuzes op het gebied van infrastructuur? Neem dan contact op.

Arjan van Dijk, KPN Internedservices

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here