Home Ondernemen & Business IT in 2023: Waarom we door marktvolatiliteit eindelijk overbodige applicaties de deur...

IT in 2023: Waarom we door marktvolatiliteit eindelijk overbodige applicaties de deur uit (zouden moeten) doen

85

Lagere economische groei, een dreigende wereldwijde recessie, uitdagingen in de distributieketen, escalerende inflatie… het is niet zo gek dat we ons zorgen maken over de economie. Daarom is het belangrijk dat we nu actie ondernemen.

We kunnen de onzekerheden die komen kijken bij de veranderende wereld niet naast ons neerleggen. Wat we wel kunnen doen, is onze zakelijke prioriteiten opnieuw op een rijtje zetten. Dit geldt met name voor IT, die een hoofdrol vervult bij digitale transformatie.

Voor IT-professionals is deze start van het nieuwe jaar het moment om vooruit te kijken naar wat we dit jaar kunnen verwachten. Een mix van voorzichtigheid, spaarzaamheid en meer automatisering biedt enorme kansen voor IT.

Meer doen met minder

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de wereldwijde inflatie zal pieken op 9,5% om vervolgens tegen 2024 te dalen tot 4,1%. Zowel persoonlijk als zakelijk zal er dus flink bespaard moeten worden. Voor IT betekent dit: meer doen met minder en grote uitgaven on hold zetten of helemaal niet doen.

Een van de belangrijkste aandachtspunten is kritisch kijken naar applicaties. Bijna elke CIO die ik spreek is van plan (of is er al mee bezig) om alle applicaties in de hele organisatie onder de loep te nemen. Welke applicaties gebruiken we niet meer? Ook het updaten, uitstellen of naar een ander platform verhuizen van applicaties verdient juist nu extra aandacht.

Bedrijven moeten goed bedenken welke applicaties ze daadwerkelijk gebruiken én of die een zinvolle bijdrage leveren. Toch zijn veel bedrijven hier niet actief mee bezig. Als het zakelijk goed gaat, de winst hoog is en de inkomstenstroom prima is, is het natuurlijk gemakkelijk om applicaties toe te blijven voegen wanneer dat nuttig lijkt. Maar volledige zichtbaarheid van het applicatielandschap is een fundamenteel onderdeel van investerings- en desinvesteringsbeslissingen. En dat komt meestal pas in beeld als de budgetten beperkt worden.

Spotlight op ‘schaduw-IT’

Een andere aan te raden stap is om ‘schaduw-IT’ meer onder de loep te nemen. Dit zijn onofficiële IT-oplossingen die werknemers zelf gebruiken om de (in hun ogen) slecht functionerende centrale IT-systemen te omzeilen. Voor kleine issues en taken kan dit in theorie prima werken, maar het brengt aanzienlijke verborgen kosten met zich mee en veroorzaakt een heleboel andere problemen.

Technologieleveranciers zullen hun aanbod moeten verbeteren om zo lange termijn contracten binnen te halen. Ik raad inkopers van IT dan ook aan om al hun abonnementen te evalueren op noodzaak. Organisaties die goed in kaart hebben voor welke applicaties ze betalen, staan steviger in hun schoenen als het tijd is om licenties te verlengen. Dit voorkomt onnodige aankopen.

Bots en AI-engines

Bedrijven zullen meer van hun handmatige en repetitieve taken via automatisering overhevelen naar bots en robotprocessen. Dit vermindert niet alleen de menselijke afhankelijkheid van alledaagse taken, maar zorgt er ook voor dat medewerkers zich kunnen concentreren op de meer complexe projecten en problemen. Bots staan medewerkers bij voor meer efficiëntie met minder personeel.

Tot slot verwacht ik dat de volgende automatiseringsgolf zijn eigen ontwikkeling automatiseert. Met andere woorden: AI-engines zullen codes schrijven, die vervolgens op intelligente wijze hun eigen code genereren. Naarmate low-code en no-code platforms de technologie achter deze innovaties mogelijk blijven maken, zullen we meer volwassenheid, tijdsbesparing, minder fouten en een snellere ontwikkeling zien.

Hoewel economen het er niet helemaal over eens lijken te zijn of we in 2023 wel of niet officieel in een recessie belanden, zijn ze het er allemaal over eens dat voorzichtigheid geboden is. Hoe groot je bedrijf ook is en hoe gediversifieerd de inkomstenstromen ook zijn, het loont hoe dan ook om in te spelen op deze trends. Ze komen bedrijven van elke omvang ten goede en houden ons met beide benen op de grond.

Martijn Simons, General Manager Benelux en Nordics bij Freshworks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in