Home Innovatie & Strategie IT-Innovatie over de grenzen

IT-Innovatie over de grenzen

224

IT staat nooit stil. Digitale transformatie, AI, IoT, cloud computing, Big Data en ga zo maar door. Sommige innovaties lijken echter nog ver van ons bed of zijn voor ons gevoel nog niet helemaal tastbaar in Nederland. Echter de wereld staat niet stil. In dit blog neem ik je mee naar zeer indrukwekkend IT-innovaties over onze grenzen heen.

Huawei gaf ons een exclusief kijkje behind the scenes bij innovaties / IT oplossingen in diverse sectoren, zowel vanuit wereldperspectief als toegespitst op waar we staan in Europa. In dit blog deel ik mijn bevindingen.

Recentelijk vloog ik samen met onze partner Huawei mee naar China om de wereld van Huawei verder te ontdekken in het hart van deze international. In mijn blog ‘Een kijkje in de wereld van Huawei Enterprise’ deel ik mijn bevindingen over Huawei als ICT solution provider en geef ik een sneak peak in de wereld van Huawei Enterprise.

Een belangrijke conclusie voor mij was dat Huawei geen simpele ‘dozenschuiver’ is maar een strategische partner die IT projecten van – kop tot staart – uitvoert met daar omheen een immens groot ecosysteem.

Een belangrijke conclusie voor mij was dat Huawei geen simpele ‘dozenschuiver’ is maar een strategische partner die IT projecten van – kop tot staart – uitvoert met daar omheen een immens groot ecosysteem.

Innovaties van de ‘toekomst’

Tijdens mijn bezoek aan het hoofdkantoor van Huawei in Shenzen (één van de snelst groeiende steden ter wereld, ook wel het Silicon Valley van China genoemd) kregen we een exclusief kijkje in het innovatiecentrum. Innovatie en R&D is één van de grootste pijlers van Huawei. Zo wordt 10% van het sales revenue gestopt in R&D. Met ruim 74.000 patenten staan er dan ook veel innovaties op hun naam.

innovatie

 

IoT-huawei

In het innovatiecentrum kregen we dan ook veel te zien uit diverse branches. Waaronder zeer innovatieve IoT technologieën waarbij stadsgebieden, met een range van 10 kilometer, van zeer krachtige IoT terminals met 3*100k connecties worden voorzien, onafhankelijk van de omstandigheden. Dit, zowel binnen, onderwater of ondergronds. Maar wat dacht je van slimme oplossingen – sector breed – die rechtstreeks met elkaar communiceren? Een kleine greep:

Watersensoren: talloze sensoren op verschillende punten in de stad die precies uitrekenen wanneer het waterlevel te hoog wordt en daarbij op tijd waarschuwen voor o.a. riool problemen. Zo meet het precies de afstand tussen de sensoren en de betreffende oppervlakte maar ook bijvoorbeeld de troebelheid van het water wordt real time gemonitord.

Rooksensoren: rookmelders die automatisch het geprogrammeerde telefoonnummer bellen en een alarm met steminstructies activeren, maar ook communiceren met andere melders die in verbinding staan, zodat evacuatie z.s.m. kan plaatsvinden. Inclusief het gekoppelde mobiele netwerk zodat je ook op mobile devices meldingen ontvangt.

Vernieuwde commando centra: die volledig real-time de infrastructuur van een stad monitoren, inclusief verkeer. Alles wordt gemeten (veiligheidsindex, aantal inwoners, verkeersomstandigheden) en elke beslissing wordt gemaakt met nauwkeurige accurate data (zie ook het kopje ‘Smart City’).

Gezichtsherkenning: iedereen in de stad wordt direct gekoppeld aan de paspoortfoto en bijbehorende gegevens. Ook als deze, in onze eigen ogen, flink afwijken van de foto die bekend is.

Healthcare: zeer slimme innovaties on sight. Zoals een verpleegkundige die op afstand zeer gedetailleerde foto’s kan versturen naar gespecialiseerde artsen en hierbij real time kan overleggen om de juiste beslissingen te maken.

Transactie checks: het checken en op tijd blokkeren van een gestolen credit card. Geoptimaliseerd van 4 uur voor een goede transactie-check naar 48 milliseconde.

Command-Center-Huawei

Smart City Uitdagingen

Grote metropolen, zoals Shenzen, die qua ontwikkeling gigantisch hard groeien, hebben te kampen met vele pittige uitdagingen, zoals:

Stadsbestuur. Denk aan de dreiging van terroristische aanvallen, natuurrampen, een goede eerste hulp-netwerk en het effectief samenwerken van belangrijke belangen organisaties.

Leefomstandigheden. Het behouden van een goede balans en spreiding in educatie- en zorgvoorzieningen.

Ontwikkeling industrieën. Het op pijl houden van beslissingssnelheid en het stroomlijnen van innovatie.

Natuur- en ecologische omstandigheden. Het oplossen van de toenemende vervuiling in de lucht en het faciliteren van groene energie.

Smart City Concept

Een real time dashboard die deze data direct kan analyseren biedt hierbij uitkomst. Door middel van het smart city concept gaat de overheid actief aan de slag om de veiligheid en leefomstandigheden zo optimaal mogelijk te houden. Talloze sensoren en integraties helpen de overheid keuzes te maken. Veiligheid staat hierbij altijd centraal. Alles wordt hierbij real time geanalyseerd zoals economische cijfers, healthcare gegevens, immigratie trends, bedrijfsgegevens, te drukke knooppunten, gasleidingen, actuele gemiddelde snelheden en reistijd van belangrijke verkeerswegen, en ga zo maar door.

Maar denk ook aan ‘details’. Waterdruk die gemeten wordt zodat dit altijd hoog genoeg is om branden te kunnen blussen. Het bijhouden van actuele weergegevens om overstromingsgevaar te analyseren. De status van asfaltwegen om op tijd reparaties uit te voeren. Ook bij feestdagen zoals het ‘Mid Autumn’ festival houdt het systeem bij als er te veel mensen zijn om zo politie overwegingen te kunnen maken. In Shenzen hangen dan ook tienduizenden camera’s en honderdduizenden sensoren om dit allemaal mogelijk te maken. Iets wat voor ons bijna niet te bevatten is.

Tijdens mijn bezoek aan China bezochten we diverse cases, zoals ook het indrukwekkende metrosysteem. Maar liefst 6,5 miljoen mensen per dag maken gebruik van deze metrolijnen. Ook hier is veiligheid de norm. Alles wordt gemeten; van roltrappen-uitval tot crowd tendency. Of wat dacht je van een grote universiteit die volledig vooroploopt qua innovatie? Looproutes, autoherkenning, alerts bij verloren voorwerpen en afwijkende beelden; alles wordt in kaart gebracht.

Campus-Shenzen-Huawei-1

Het smart city idee lijkt in eerste instantie een ‘eng concept’ want alles wordt gemonitord; waar blijft dan de privacy? Wereldwijd iets wat vele discussies oplevert. Maar de veiligheidscijfers liegen er niet om. Het aantal smart cities groeit dan ook enorm: al meer dan 100 steden over 40 landen wereldwijd.

AI

Ook een stukje AI kon natuurlijk niet ontbreken tijdens onze reis in China. Zoals het bezoek aan de fabriek van Huawei. Robots die hun instructies scannen door middel van QR-codes en tijdens hun route ook vragen of je aan de kant wilt gaan omdat je op ‘hun route’ loopt. Zo zorgen ze ervoor dat alle medewerkers optimaal aan de slag kunnen gaan en nemen ze veel werk uit handen voor maximale efficiëntie.

Gezamenlijk Ecosysteem

Hoewel Huawei als partner de IT infrastructuur verzorgt, richt het zich bovenal op de totaaloplossing. Naast het samenwerken in projecten met diverse partners doen ze dit ook door middel van OpenLabs onder het motto ‘Build together, win together’. In deze OpenLabs gaat Huawei aan de slag met talloze partners om verschillende integraties mogelijk te maken.

And so on…

En zo kan ik doorgaan met verschillende voorbeelden van indrukwekkende innovaties die ik heb gezien tijdens mijn reis in China met Huawei. En dan spreek ik nog niet eens op productniveau maar nog puur oplossing breed 🙂 Wat mij betreft ook de kracht van Huawei. Want uiteindelijk gaat het om resultaten en krachtige oplossingen (samen) bouwen. En op productniveau twijfel ik niet; in onder meer China ligt overal het bewijs dat de producten / oplossingen state of the art zijn; aangezien met pijlers zoals algemene veiligheid geen risico’s worden genomen.

In mijn volgende blog zoek ik het dichter bij huis en maak ik de vertaalslag naar Europa en ons eigen kikkerland. Waarbij Rhodix ook aanwezig was op de Huawei Eco-Connect beurs in Rome. Waarbij ik tevens in ga op de vele innovatieve producten.

Lees ook de rest van deze blogreeks:
Deel 1: Huawei: Een interessant alternatief voor traditionele vendoren (HP, Dell, Cisco, EMC)?
Deel 2: Een kijkje in de wereld van Huawei Enterprise 

Graag zelf de kracht van de producten van Huawei ervaren? Bekijk dan vooral onze eindejaarsactie van Huawei op de datacenter producten. Een wel hele aantrekkelijke manier om kennis te maken! Wist je dat Huawei vrijwel altijd 20% goedkoper is dan concurrerende leveranciers? En tijdens deze actie ontvang je ook nog eens een gratis smartphone P20!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in