Home Data & Storage IT-vaardigheden en -beheer decoderen met Infrastructure-as-Code

IT-vaardigheden en -beheer decoderen met Infrastructure-as-Code

153

IT management is nooit eenvoudig geweest, maar de complexiteit neemt steeds verder toe naarmate er nieuwe technologieën geïmplementeerd worden en organisaties de grenzen opzoeken van wat er mogelijk is. Als we sterker inzetten op digitale processen, neemt het aantal toepassingen toe dat in een IT-omgeving wordt gebruikt. Het toewijzen en inrichten van de infrastructuurmiddelen die nodig zijn om applicaties te bouwen en te beheren, kan een onvoorspelbaar proces zijn. Dit kan ertoe leiden dat in de hele omgeving knelpunten en performance problemen ontstaan, vooral op één belangrijk gebied: data storage.

Anders dan de complexe, handmatige en tijdrovende vorm van IT beheer, kunnen nieuwe oplossingen en beheerframeworks zorgen voor meer eenvoud en gemak. Moderne infrastructuur die het operationele model van de cloud emuleert, is in staat om naast betrouwbaarheid en prestaties ook flexibiliteit, wendbaarheid en snelheid voorop te stellen. Wat aanvankelijk begon met een brede inzet van Infrastructure-as-a-Service, heeft nu de weg vrijgemaakt voor Infrastructure-as-code.

Een infrastructure-as-code platform integreert self-service IT en schaalbare, on-demand oplossingen die de beperkingen van de fysieke architectuur achter zich laten. Het stelt organisaties in staat bovenop hun infrastructuur een cloud operating model toe te passen, om zo IT-teams en storage gebruikers een ervaring te bieden die vergelijkbaar is met de cloud.

Waarom nu?

Het tempo van digitale transformatie is de afgelopen jaren aanzienlijk versneld en bij veel organisaties zal dit tempo naar verwachting aanhouden. Om de flexibiliteit die nodig is om snel te kunnen schakelen bij onverwachte veranderingen beter te ondersteunen, zijn organisaties op zoek naar een betere ervaring met hun on-premises infrastructuur. Hiervoor moet de modernisering van IT zich richten op de IT-infrastructuur en tegelijkertijd eenvoudige en intuïtieve digitale ervaringen mogelijk maken. Ook moeten organisaties hoge aanloopkosten en kostbare overprovisioning – extra capaciteit die beschikbaar is wanneer deze op een zeker moment nodig is – zien te vermijden. Maar daarin ligt een uitdaging.

Veel ondernemingen maken gebruik van self-service IT-oplossingen via een cloud service model. Zo worden niet alleen de overbelaste support desks ontlast, maar er wordt ook tijd en geld bespaard. Deze self-service oplossingen zijn makkelijk te gebruiken en bieden gebruikers tools waarmee ze zelf problemen kunnen oplossen, zonder hulp van een supportmedewerker. Daarnaast kunnen klanten hun cashflow beter beheren doordat ze alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken. Bovendien zorgt automatisering voor meer keuzevrijheid tussen on-premises, edge en hyperscaler oplossingen.

Hoe kan Infrastructure-as-code mogelijk gemaakt worden?

De storage van ondernemingen moet evolueren naar storage-as-code, voor zowel developers als storagebeheerders. Daarvoor moeten veel voorkomende storagebeheerfuncties worden geautomatiseerd . Tegelijkertijd moet er een makkelijke scale-out oplossing gebouwd worden waarin storagepools niet worden beperkt door de fysieke architectuur. Door AI te gebruiken om workloads automatisch te distribueren, te verplaatsen en te herbalanceren worden storagepools continu geoptimaliseerd. Dit betekent dat het storageplatform altijd gereed is voor nieuwe of gewijzigde taken. Wanneer er sprake is van een bedrijfsmodel met cloud karakteristieken, kan de storagepool bijna onbeperkt opschalen op een manier die verschillende array-modellen, mediatypen en opslagcapaciteiten omvat.

Het is voor dit type storage-as-code oplossing belangrijk dat er een scheiding gemaakt kan worden tussen de rol van gebruiker en de rol van storagebeheerder. De storagebeheerder moet toegang hebben tot een gecentraliseerd beheersysteem, terwijl de developer toepassingen moet kunnen bouwen die voldoen aan de prestatie- en storagebehoeften voor het specifieke doel. Dit is een cruciale stap in het emuleren van het cloud operating model.

Implicaties

Vooral voor developers biedt een dergelijke service krachtige mogelijkheden. Nu we hebben gezien hoe organisaties kunnen opschalen tijdens hun digitale transformatie, is het duidelijk dat de bedrijven die hun innovators de ruimte geven, voorop lopen. Developers kijken uit naar cloud-achtige oplossingen voor het snel en flexibel aanvragen van resources en infrastructuur, waarbij ze niet langer worden tegengehouden door langdurige aanvraagprocessen. ‘Cloud’ is in dit verband een operationeel model en niet noodzakelijkerwijs een bestemming.

Een van de grootste klachten van storage specialisten is dat ze vaak vastlopen door lang durende IT ticket requests, maar ook door lange discussies waardoor ze de ’ticket-serving’ persoon worden. Het snel en efficiënt beschikbaar maken van IT-middelen stelt developers juist in staat om hun tijd optimaal te benutten en hun productiviteit te maximaliseren. Ze kunnen zich concentreren op datgene waar ze het beste in zijn: innoveren en creëren. Tegelijkertijd houden de storage specialisten de controle over de omgeving en over de storage resources die zij beschikbaar stellen aan de business units.

Vooruitblik

Het is duidelijk dat infrastructure-as-code veel voordelen biedt. Van het omarmen van een cloud-achtig operating model voor meer snelheid en wendbaarheid, tot het transformeren van de rol van de developer, tot het bereiken van bedrijfsdoelstellingen en kostenbeheer – dit model is een blijvertje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in