Home Innovatie & Strategie IT kan de samenleving socialer maken

IT kan de samenleving socialer maken

146

Eerder dit jaar was ik op een conferentie over sociale dienstverlening die toen werd georganiseerd in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Vooral de speech van staatssecretaris Jetta Kleinsma raakte mij zeer. Haar verhaal over armoedebestrijding en het lot van kwetsbaren in de samenleving greep me naar de strot. Haar boodschap: hoe kan het toch bestaan dat in onze welvarende economie nog altijd mensen onder een brug moeten slapen?

De conferentie in het algemeen en deze speech in het bijzonder zetten mij weer met beide benen op de grond. Ik werk dagelijks met IT en technologie. Maar in die dagelijkse hectiek, problematiek en ontwikkelingen vergeet ook ik weleens waar al die mooie technologische oplossingen daadwerkelijk om draaien.

Grote thema’s

Ik geloof heilig dat IT een bijdrage kan leveren aan de oplossing van allerlei wereldproblemen. Daarom werk ik ook bij mijn huidige werkgever, die haar bestaansrecht hieraan gekoppeld heeft. Daarbij denk ik aan de voedselverdeling, vluchtelingenproblematiek, (jeugd)werkeloosheid, armoedebestrijding en klimaatbeheersing. Grote problemen in de samenleving, waarvoor niemand pasklare oplossingen heeft, maar uiteindelijk zijn ze allemaal aan te pakken met de juiste innovaties.

Die thematiek verlies je tijdens dagelijkse werkzaamheden al snel uit het oog. Al snel gaat het om het toelichten van de waarde van bepaalde oplossingen voor overheden, het vervangen van legacysoftware, het vergroten van efficiency. IT als ‘driver’ van de digitale transformatie. Begrijp me niet verkeerd: dat is allemaal belangrijk, maar gaat voorbij aan het hogere doel.

Focus

In mijn vakgebied, IT en de rol daarvan bij de overheid, moet het primair gaan om het aanpakken van echte problemen. Juist die probleemgerichte aanpak is voor de focus in ons vak enorm belangrijk. Want het gaat in de essentie niet om versienummers, om functionele uitbreidingen of een mooie en veilige interface. Technologie heeft geen intrinsieke waarde, maar is slechts een means to an end.

IT voor de samenleving

Waar IT dan wel om draait? Het gaat erom dat de mensen in het veld die zich ontfermen over anderen beter hun werk kunnen uitoefenen. Dat zij mensen in psychische nood beter kunnen bijstaan, bijvoorbeeld door de analyse van cases waarin IT-systemen speuren naar de beste behandelmethode. Het gaat erom dat we met slimme technologie het aantal daklozen in een stad kunnen verminderen. Door met technologie signalen op te vangen waarmee maatschappelijke instanties eerder en effectiever kunnen ingrijpen. Het gaat om veiligheid vergroten en kindersterfte verlagen in een stad of regio. En ook gaat het erom dat we onnodige sociale uitgaven verminderen en belastingontwijking voorkomen. Door bijvoorbeeld met technologie te zoeken naar patronen die wijzen op uitkerings- of belastingfraude.

Inzet van iedereen

Dat vereist wel inzet van alle betrokkenen. Van IT-leveranciers, van maatschappelijke instanties en van regionale en centrale overheden. Iedereen in de samenleving moet zijn ivoren toren afbreken en beseffen waar het werkelijk om draait. Dat is nodig, want zonder dat besef blijft iedereen vooral gevangen in zijn dagelijkse mindset. En blijven we oplossing A vervangen door oplossing B omdat er nu eenmaal een mooier schilletje omheen zit of omdat we die leverancier nu eenmaal mogen.

IT kan de samenleving leefbaarder, mooier en duurzamer maken. Mevrouw Klijnsma zei het zo: “Ik doe dit werk met maar één doel voor ogen: armoedebestrijding.” Uiteindelijk willen we allemaal zin geven aan ons (werkende) bestaan. Voor mij betekent dat: to improve people’s lives. Ook IT is mensenwerk en draait om het welzijn van mensen. Ik sta te popelen om daar een persoonlijke bijdrage aan te leveren.

Hein Keijzer, Customer Solution Manager bij SAP Nederland

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in