Home Innovatie & Strategie It’s so easy to Tax-on-web, en het wordt nog een stuk makkelijker

It’s so easy to Tax-on-web, en het wordt nog een stuk makkelijker

100

De deadline in België om je belastingen via Tax-on-web in te vullen, ligt ondertussen achter ons. Dat was ongetwijfeld niet de allerleukste taak, maar de Federale Overheidsdienst Financiën deed haar best om het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Op Tax-on-web was al een groot deel van de aangifte vooraf ingevuld. Het enige dat nog moest gebeuren, was alle gegevens nakijken, eventueel aanpassen en daarna bevestigen. Klinkt eenvoudig, en dat is het in principe ook. In 2016 vulden tussen de 2,5 en 3 miljoen Belgen hun belastingen op die manier in. Voor 2017 zijn er nog geen cijfers bekend, maar hoogstwaarschijnlijk steeg het aantal.

Weg met de eID-reader

De procedure om je aan te melden bij Tax-on-web blijft wel omslachtig. Tachtig procent gebruikt zijn traditionele identiteitskaart in combinatie met de eID-lezer om zich aan te melden. Dat leverde ook dit jaar een collectief gemor op, want zo’n eID-reader gebruik je vaak maar één keer per jaar. Het was dus niet onlogisch dat je niet meer wist waar je de reader vorig jaar hebt gelegd.

Het kan dus eenvoudiger. Dat besefte ook vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo. Begin dit jaar kondigde hij aan dat die eID-reader verdwijnt. Straks wordt het mogelijk om rechtsgeldig met de mobiele identiteit te werken. Op die manier wordt het voor iedereen eenvoudig om de identiteit te bewijzen en de belastingen in te vullen.

Je identiteit bewijzen

Wie zich vandaag digitaal makkelijk en veilig wil identificeren, kan dat al met bepaalde applicaties zoals bijvoorbeeld MYDIGIPASS. Dankzij de sterke authenticatie maak je gebruik van de gedematerialiseerde eID-kaart en pincode om je aan te melden bij Tax-on-web of andere overheidstoepassingen om officiële overheidsdocumenten op te vragen.

Als binnenkort alle wettelijke besluiten voor mobiele eID operationeel zijn, moet de identiteit nog één keer bewezen worden en moet er een authenticatiemiddel – bijvoorbeeld een mobiele app – aan gekoppeld worden. Vanaf dan kan de mobiele identiteit voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Het zijn privé-partners zijn die dan de mobiele eID-toepassingen ontwikkelen, maar de overheid bepaalt het veiligheidsniveau. 

Tax-on-tablet vs. Tax-on-mobile

Binnen afzienbare tijd, waarschijnlijk zelfs al voor het volgende belastingseizoen, kan de mobiele identiteit gebruikt worden om aan te loggen. Het merendeel dat zich nu met de geconnecteerde identiteit aanmeldt, zal dan overschakelen naar de niet-geconnecteerde eID. De overheid zorgt ervoor dat Tax-on-web moeiteloos ingevuld kan worden op tablet of smartphone. Persoonlijk ben ik een grote voorstander en believer van Tax-on-tablet. In Tax-on-mobile geloof ik minder. Bij een aangifte komt immers veel papierwerk kijken en ik zie niemand zijn aangifte op die manier volledig invullen. Om iets na te kijken, is het natuurlijk wel handig dat het dan via de smartphone kan.

eID voor verschillende doeleinden

De mobiele identiteit valt ook veel breder te trekken dan enkel Tax-on-web. Met de eIDAS-regelgeving van de Europese Unie bepaalt elke instantie of applicatie afzonderlijk het veiligheidsniveau dat ze voor ogen hebben. Het valt dan te gebruiken voor alles waar je jouw identiteit voor hoeft te bewijzen: om last-minute online een verzekering af te sluiten voor een shortski, je in te schrijven aan een buitenlandse universiteit, te wedden op Club Brugge-Anderlecht of natuurlijk om officiële overheidsdocumenten op te vragen.

De technologie om je mobiel te identificeren is er klaar voor en ook technologisch zijn er geen obstakels meer. Het enige wat op dit moment nog ontbreekt om je makkelijk en op een veilige manier in te loggen, zijn de Koninklijke Besluiten waar de overheid werk van maakt. En dan wordt de slogan van de overheid ‘It’s so easy to Tax-on-web’ pas echt werkelijkheid.

Bart Renard, Director Business Development bij VASCO Data Security

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here