Home Internet Jammer, de Tweede Kamer is wakker geworden

Jammer, de Tweede Kamer is wakker geworden

109

Zakelijke dienstverlening rondom de ontwikkeling van onze digitale infrastructuur is inmiddels een miljardenbusiness geworden in ons land. Denk aan de bouw van datacenters, ontwikkeling van clouddiensten, hosting en networking faciliteiten. En dat wordt alleen maar meer in onze samenleving die steeds verder digitaliseert. De groei zet voort en zal bovendien verder versnellen. Eind 2013 hebben AMS-IX, Deloitte, DHPA, ECP en de Rabobank het belang van de Nederlandse digitale infrastructuur voor de economie op een rijtje gezet. Na de haven van Rotterdam en Schiphol brengt deze industrie enorm veel geld in het laatje. Het gaat om grote bedragen in een uitermate toekomstbestendige business. Nu twee jaar later wordt de cruciale rol van onze digitale infrastructuur onderkend door de Tweede Kamer.

Het is goed nieuws dat onze politiek nu twee jaar verder een belangrijke rol toekent voor onze digitale infrastructuur als derde mainport van ons land. Natuurlijk is twee jaar best lang, zeker in het huidige internettijdperk. Mosterd na de maaltijd wil ik het niet noemen, maar van grote reactiesnelheid kun je de Kamer niet betichten. Echter, beter laat dan ooit: de Kamer heeft dus nu een motie van D66 Tweede-Kamerlid Kees Verhoeven aanvaard waarin de regering wordt verzocht om samen met relevante belanghebbenden een economische visie te ontwikkelen om de positie van onze digitale mainport te versterken en te investeren in de uitvoering van die visie.

Zo op het eerste gezicht is dat een positieve ontwikkeling, ook al is het een wel erg algemeen gesteld verzoek. Maar er zit een grote keerzijde aan. Het gevaar bestaat dat de Tweede Kamer een sector wil gaan sturen die uitstekend op eigen benen kan staan en dat ook heeft bewezen. Je houdt je hart vast als ambtenaren die doorgaans niet van de hoed of de rand weten, beleid gaan ontwikkelen voor het extreem dynamische en innovatieve digitale ecosysteem. Daar komt bij dat Den Haag niet zo’n best ‘track record’ heeft als het om de digitale wereld gaat. De tapwet van minister Plasterk, de surveillance op de autosnelwegen door de Belastingdienst en de voortdurende druk om de netneutraliteit aan te tasten, beloven niet veel goeds. Als dat zo door gaat, kan het zomaar zijn dat buitenlandse partijen ons land gaan mijden, in plaats van te kiezen voor het hier onderbrengen van hun digitale activiteiten. Dat zou zonde zijn….

Martijn van Zoeren, oprichter en directeur Dutch Cloud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in