Home Algemeen Kamerleden moeten digitale koplopers worden

Kamerleden moeten digitale koplopers worden

CGI Nederland -
38

In het jaarverslag van 2023 van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) zijn vijf overkoepelende aanbevelingen gedaan om de ICT-beheersing bij de overheid te verbeteren. Een van de belangrijkste aanbevelingen is de ontwikkeling van ‘digitaal vaardig beleid’, waarbij digitale aspecten al in de beginfase van wet- en beleidsvorming worden meegenomen. AcICT benadrukt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van beleidsmakers, technische experts en overheidsinstanties om dit beleid te ontwikkelen en toe te passen. Ze pleiten voor een ‘digitale toets’ voor nieuwe wet- en regelgeving door de Tweede Kamer en moedigen CIO’s van departementen aan om hierin stappen te zetten.

Hoewel het vroegtijdig toetsen van wet- en regelgeving op uitvoerbaarheid niet nieuw is, is het belangrijk de aandacht voor digitale aspecten te versterken. Dit kan mogelijk eenvoudig door aanvullingen op de richtlijnen van de bestaande toets (ex ante) die vaak voorafgaand aan de uitvoering wordt gedaan.

Naast aandacht voor beter digitaal vaardig beleid is het de vraag of je ook niet zou moeten werken aan Digitaal Vaardige Kamerleden. Moderne Kamerleden zouden moeten fungeren als digitale koplopers bij het opstellen van beleid, gezien hun cruciale rol bij wet- en regelgeving en het vertegenwoordigen van de belangen van burgers en bedrijven.

Het belang van digitale vaardigheden voor Kamerleden wordt onderstreept door de groeiende invloed van digitalisering in het dagelijks leven. Digitale koplopers kunnen niet alleen bijdragen aan digitaal uitvoerbaar beleid, maar ook aan digitaal effectief beleid, bijvoorbeeld door te zorgen voor verbeterde digitale bereikbaarheid en het minimaliseren van administratieve lasten en uitvoeringskosten met datagedreven oplossingen. Bovendien kunnen zij als digitale koplopers innovatie en vooruitgang op het gebied van digitaal beleid stimuleren, wat cruciaal is voor een toekomstbestendige samenleving en het bevorderen van de digitale transformatie van de overheid.

Johan de Jong is Expert Digitale Overheid bij CGI Nederland. Aanleiding voor deze blog was het artikel 5 aanbevelingen om grip te krijgen op ICT-projecten bij de overheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in