Home Data & Storage Keuze voor back-up medium bepalend bij veiligstellen data

Keuze voor back-up medium bepalend bij veiligstellen data

464
dainamics

Wat is de beste datadrager voor back-up om als organisatie data veilig te stellen? Wat zijn de opties en welke voor- en nadelen brengen deze met zich mee? Onderstaand zal ik in gaan op vier opties die het meest worden ingezet.

Tape: ‘The old fashioned way’
Vaak wordt gezegd dat het opslaan van data op tape niet meer van deze tijd is, een aflopende zaak. Maar is dat echt zo? Want het gros van de bedrijven bewaart data nog steeds op tape als onderdeel van de back-up. Tape is hoe je het ook went of keert nog steeds het meest gebruikte back-up medium.

Voordelen Tape back-up:
– Tape is mobiel en kan daardoor gemakkelijk op een veilige locatie bewaard worden.
– Lage aanschafkosten en oneindige uitbreidbaarheid.
– Gemakkelijke migratie:reguliere tape-units zijn vaak “backward compatible” waardoor het relatief simpel is om van de ene generatie (LTO3) over te stappen naar andere (LTO5).
– Snel: tape is nog steeds één van de snelste back-up media die er zijn.

Nadelen:
– Kwetsbaar.
– Prestatie: door sequentieel schrijven is het lastig om parallel te lezen en ontkom je vaak niet aan een ‘opvangbak’ op disk.
– Administratieve rompslomp: overzichtelijk bewaren en administreren van tapes is meer werk dan menigeen denkt. Zeker bij grote aantallen en verschillende roulatieschema’s.

Disk: ‘The succesor of tape’
Het veiligstellen naar disk is eigenlijk de natuurlijke opvolger van tape. De transitie van tape naar disk is echter minder snel gegaan dan men verwacht had. Veelal heeft dit te maken met de initiële aanschafkosten en de inspanning die benodigd is om tape uit te faseren. Wil je echt volledig van tape af dan moet het historische archief gemigreerd worden van tape naar disk. Een veelal tijdrovend en duur karwei.

Het medium disk is onder te verdelen in twee typen: pure diskcapaciteit in de vorm van DAS/NAS/SAN of een slimme back-up appliance. Het eerste type wordt al jaar en dag ingezet, vaak in combinatie met tape omdat dit medium lastig “streaming” te houden is. Zoals aangegeven, wordt disk ingezet als een soort opvangbak alvorens de data naar tape wordt weggeschreven. Dit om het welbekende “shoeshining effect” (stoppen en starten van tapedrives) te voorkomen. Hierdoor wordt de data in een constante snelheid weggeschreven en het back-up window aanzienlijk verkort.

Voordelen Disk back-up:
– Snel
– Weinig administratie
– Schaalbaar

Nadelen disk back-up:
– Niet mobiel (locatie gebonden)
– Hogere initiële aanschaf dan bij tape

Back-up appliance ‘Best of both worlds’
Het tweede type disk back-up is de appliance die het beste van twee werelden combineert. Hardware en software worden dan gecombineerd in één totaaloplossing met daarbij technologieën als deduplicatie, image levelbackup, snapshots en replicatie. En ja, de initiële aanschaf zal vele malen hoger liggen dan met tape. Maar hier krijg je wel wat voor terug, hoewel een ROI (Return of investment) berekening zeker geen overbodige luxe is om het kostenverschil tussen tape en disk inzichtelijk te maken.

Voordelen Disk back-up:
– Snel
– Weinig administratie
– Schaalbaar
– Deduplicatie op alle data en niet alleen op de daily of full backup
– Minder beheer
– Replicatie mogelijkheden
– Performance

Nadelen disk back-up:
– Hoge initiële aanschaf
– Niet mobiel

Cloud back-up ‘New kid on the block’
Cloud back-up is de opkomende smaak en steeds vaker stelt men zijn of haar data veilig in de Cloud. Natuurlijk werkt dit eenvoudig, want je hoeft zelf geen back-up omgeving aan te schaffen en te beheren. Dus geen geneuzel met kluizen met honderden tot duizenden tapes erin opgeslagen die meestal jarenlang niet veel meer doen dan stofhappen. Maar is het back-uppen naar de Cloud nu echt zo ideaal als men doet geloven?

Ik nuanceer dit graag, want het is eigenlijk niets meer dan data over een netwerktouwtje naar een datacenter sturen waar het vervolgens veiliggesteld wordt. Aangezien dit meestal niet via reguliere verbindingen gaat, komt al gauw een dedicated verbinding om de hoek komt kijken. Gelukkig is de hedendaagse back-up technologie (deduplicatie /replicatie) al zover dat niet altijd alle data over deze lijn gestuurd moet worden. Maar de netwerkverbinding is wel van cruciaal belang, ligt die eruit dan kan men niet bij de data zo simpel is het.

Tevens ben je vaak niet de enige die gebruik maakt van het Cloud back-up platform. Dit soort omgevingen zijn vaak multi-tenant om het kostenplaatje aantrekkelijker te maken en te verdelen over alle deelnemers. En juist deze multi-tenancy kan een showstopper zijn op het gebied van performance en security. Want in dit soort omgevingen wordt vaak aan overcommiteren/ thinprovisioning gedaan. Of te wel: meer uitdelen dan er is.

Voordelen Cloud Back-up:
– Weinig tot geen beheer
– Geen apparatuur
– Weinig tot geen administratie

Nadelen:
– Vaak muli tenant
– Bandbreedte benodigd
– Beveiliging

Conclusie
Ik heb zelf geen voorkeur wat betreft de bovenstaande media om data op veilig te stellen. Het hangt namelijk van de organisatie af welk opslagmedium het meest geschikt is. Niet iedere organisatie is even groot en niemand heeft dezelfde data. Het is daarom zaak om eerst de data te kwalificeren. Wat heb ik in huis en hoe belangrijk is het? En wat zijn mijn verwachtingen qua RPO/RTO (Recovery Point Objective/Recovery Time Objective ) en SLA (Service Level Agreement). Daarna kan pas gekeken worden naar de technologie. Vaak kiezen grotere organisaties uiteindelijk voor een mix van back-up media en methodieken. Dit geeft meer flexibiliteit en mogelijke lock-ins zijn dan gemakkelijker te voorkomen.

Ruud Mulder, Lead Infrastructure Architect / Program Manager Storage Services bij Unisys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 REACTIES

  1. Een disk backup is inderdaad lokatiegebonden. Maar een disk backup is niet aan één lokatie gebonden. Organisaties die meerdere datacenters hebben (bijvoorbeeld één binnen de organisatie en een uitwijk op afstand) kunnen dit eenvoudig voorkomen. Daarmee is het grote nadeel een disk backup voor die organisaties achterhaald. Ik krijg nog wel eens een apart gevoel bij de ontbrekende tapes maar dat is en blijft alleen nog een gevoel.

  2. Hans,

    Vandaar ook mijn opmerking locatiegebonden. Natuurlijk kan je zoals je al goed aangeeft er voor kiezen om op meer locaties een soort gelijke oplossing neer te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here