Home Data & Storage Datacentersector heeft behoefte aan energie en medewerkers

Datacentersector heeft behoefte aan energie en medewerkers

145
dainamics

De versterking van de digitale economie vraagt om een platform dat meerdere samenwerkingsverbanden, innovaties en oplossingen kan matchen. We lopen richting het einde van 2019, dus het is tijd om voorzichtig te beginnen met het maken van voorspellingen voor 2020. Wat zijn de groeiverwachtingen voor de datacenter-, connectiviteits- en cloudindustrieën, en voor de digitale economie als geheel? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en verschillen ze van vorig jaar?

Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens KickStart Europe 2020, de derde editie van de strategie- en netwerk conferentie op 27 en 28 januari in Amsterdam. Waarom is KickStart Europe zo’n belangrijk industrie-evenement voor de Europese digitale economie? Laat ik, als initiatiefnemer die vraag zelf beantwoorden.

Internationaal platform

De sector blijft groeien en investeerders zijn op zoek naar projecten. Er is een groeiende behoefte aan energie en evenzeer aan geschoolde mensen. Dit zien we niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Dezelfde problemen en uitdagingen zijn duidelijk zichtbaar in elke datacenterhub ter wereld, van Londen, Parijs en Frankfurt tot Singapore, van Washington tot Chicago. De eerste hub die deze uitdagingen kan overwinnen, heeft de toekomst. Om deze uitdagingen te overwinnen en vooruitgang te boeken, hebben we een internationaal platform nodig waar leidinggevenden op C-niveau hun expertise kunnen delen en waar ze op strategisch niveau met elkaar kunnen discussiëren.

Derde KickStart Europe

Dit is waarom we KickStart Europe voor de derde keer organiseren aankomende januari – om een internationale strategie- en netwerkconferentie te houden in Amsterdam, een toegankelijke locatie als Digital Gateway to Europe. De KickStart Europe 2020 Conferentie wordt georganiseerd voor de industrie en door de industrie. Doelbewust aan het begin van het jaar, zodat alle belangrijke partijen elkaar persoonlijk kunnen ontmoeten en kennis vergaren over het nieuwe jaar. De conferentie is bedoeld om financiële en investeringspartijen samen te brengen met de digitale infrastructuurindustrie, met uiteraard het ultieme doel om de digitale economie verder te laten groeien.

Nog steeds is het groeitempo van de digitale economie ongelooflijk. IDC voorspelt dat tegen 2021 meer dan 50% van het mondiale BBP uit de digitale economie zal komen. De Europese digitale infrastructuur is op koers om binnen vijf jaar minstens te verdubbelen. Dit biedt enorme kansen, maar tegelijkertijd een breed scala van serieuze uitdagingen die moeten worden aangepakt als we onze digitale economie verder willen versterken.

Uitdagingen

Uitdagingen zijn onder meer kwesties op het gebied van infrastructuur, onderwijs, duurzaamheid, wetgeving en veiligheid. Stroomnetten groeien bijvoorbeeld niet snel genoeg om gelijke tred te houden met technologische ontwikkelingen, dus hebben we verschillende processen en oplossingen nodig.

We moeten de manier waarop we het toekomstige personeel opleiden herzien, en meer nadruk leggen op de kwaliteit en promotie van technische opleidingen. Dit is essentieel om aan de groeiende vraag naar datacenterontwerpers, bouwers, ingenieurs en technici te voldoen. Bovendien moeten we duurzaamheidinnovaties op het gebied van energie-efficiëntie en hergebruik van restwarmte stimuleren als we de energietransitie willen laten slagen. Tot slot hebben we beter beleid nodig om privacy, gegevensbescherming en cyberbeveiliging te waarborgen. Uiteindelijk gaat het om de combinatie van meerdere innovaties, samenwerkingen en oplossingen die echt effect zullen hebben.

Duurzaamheid

Gelukkig is de datacenterindustrie dynamisch en verandert ze voortdurend. In 2020 zal dat niet anders zijn. Op Europees niveau zien we dat al het beleid steeds meer gericht is op duurzaamheid. Dit heeft zeker invloed op de digitale industrie. We zullen een stap voor moeten zijn op het gebied van energie-efficiëntie en circulariteit. Duurzaamheid moet onderdeel worden van ons DNA. Op grotere schaal zien we de noodzaak om samen te werken met nationale overheden om onze internationale datahubs te beschermen.

Ook worden we steeds actiever betrokken bij lokale gemeenschappen en initiatieven. Datacenters maken steeds meer deel uit van de stad in termen van ruimte en energie. Om toekomstige groei te verzekeren, is het belangrijk te investeren in duurzame relaties met lokale overheden, bedrijven en zelfs inwoners. If your not at the table, you are on the menu,dus laten we ervoor zorgen dat we als industrie niet worden opgegeten.

Specifieke wensen

Ten slotte zien we ook een verschuiving binnen de industrie. “Colocatie is dood” lijkt te sterk gesteld. Echter, er is wel een toenemende vraag naar datacenters die aanvullende diensten aanbieden. Denk aan cloudtoegang, connectiviteit en securityservices. Om datacenters succesvol te laten zijn, moeten ze zich aanpassen aan deze vraag, afhankelijk van de specifieke wensen van hun klanten. Voor regionale datacenters zien we een belangrijke rol als het gaat om de groeiende vraag naar geavanceerde services. Met de opkomst van IoT en 5G moeten datacenters en applicaties nog dichter bij elkaar staan en hier ligt een enorme kans voor datacenters die zich buiten de datahubs bevinden. Samen met de internationale datacenters zijn ze de sleutel tot verdere groei van de digitale economie.

Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association en initiatiefnemer van KickStart Europe

***

Wil je een stap voorblijven en je nieuwe jaar een kickstart geven?

Registreer NU voor de KickStart Europe 2020-conferentie via www.kickstartconf.eu.  Ontmoet ons en 800+ C-level marktleiders op 27 en 28 januari in de Amsterdam RAI voor strategie- en netwerksessies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here