Home Internet Waarom we niet hoeven te kiezen tussen 5G en wifi

Waarom we niet hoeven te kiezen tussen 5G en wifi

284

Wist je dat 5G wifi binnenkort vervangt? Dat is misschien geen verrassing voor trouwe volgers van het 5G-versus-wifi-debat. De waarheid is echter altijd genuanceerder dan de hype. In werkelijkheid hebben 5G en wifi allebei hun eigen unieke kenmerken, en zullen ze in de nabije toekomst juist naast elkaar bestaan.

Nuance

Veel van de huidige discussies doen denken aan de tijd waarin cloud computing in opkomst was. Kort daarna was de overheersende mening dat on-premises computing helemaal vervangen zou worden door cloud. De wilde verhalen lieten geen ruimte voor nuance. Momenteel zien we hetzelfde gebeuren, maar met 5G en wifi kun je geen nulsomspel spelen. Er is nooit een one-size-fits-all-oplossing geweest voor connectiviteit en die gaat er ook niet komen.

Verschillen

Verschillende functies vereisen nu eenmaal verschillende tools. 5G en wifi blinken beide uit op verschillende gebieden. Een feit dat voor wifi spreekt, is het groeiende aantal wifi-only-apparaten. Kijk voorbeeld naar een school in Georgia, in de Verenigde Staten. Haar netwerk ondersteunt dagelijks 100.000 unieke apparaten, waaronder smartphones, laptops, tablets, smartboards en beveiligingscamera’s. Overstappen op cellulaire technologie zou niet logisch zijn. Voor het streamen van een video of het verzenden van grote bestanden, is wifi de betrouwbaardere en snellere optie. Daarbij zou de rekening van een 5G-netwerk de schoolleiding de schrik om het hart doen slaan.

Inzicht met wifi

Wifi biedt meerdere voordelen die niet zozeer te maken hebben met de technologie, als wel met het bezit van de informatie die verzameld wordt. Een organisatie die wifi aanbiedt, heeft realtime inzicht in het eigen netwerk. Vanuit IT-perspectief is dit gunstig, omdat op deze manier netwerkproblemen geïdentificeerd en opgelost kunnen worden.

Het kan echter ook zakelijke voordelen opleveren. Een retailer die zijn klanten wifi aanbiedt, kan data gebruiken om het gedrag van klanten te analyseren en zo zijn dienstverlening te optimaliseren. En dat is niet mogelijk als je werkt met een mobiele provider, want die staat data niet zomaar af voor analyse.

De retailer kan het netwerk ook inzetten om zijn beveiliging te verbeteren. Nieuwe standaarden, zoals WPA3 (een vereiste voor wifi 6), brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee om netwerken veilig te houden.

Smart cities

Ook de voordelen van 5G vallen niet te ontkennen. Cellulaire technologie wordt de drijvende kracht achter smart cars en smart cities. 5G is nodig voor alles wat een constante verbinding in een groot geografisch gebied vereist. Een zelfrijdende auto kan bijvoorbeeld niet functioneren op gratis openbare wifi-netwerken. De snelheid, doorstroom en dekkingsdichtheid van 5G verbinden complete steden, en de onderliggende infrastructuur zal de basis vormen voor een aantal slimme innovaties.

5G is ook moeilijk te verslaan als het gaat om gemak. Het uitbesteden van de connectiviteit aan een grote externe provider in ruil voor hoogwaardige service, is een aantrekkelijke deal. Wifi biedt controle, analyses en meer beveiligingsopties, maar brengt ook kosten en extra handelingen met zich mee die 5G niet heeft.

Er is echter een gebied waarop wifi een flinke achterstand heeft op 5G, en dat is spraak. Wifi verbeterde de afgelopen jaren de servicekwaliteit als het gaat om spraakondersteuning, maar cellulaire technologie werd vanaf de start al ontworpen voor de ondersteuning van realtime-spraakcommunicatie. Wel brengt Wifi spraak goed over in een besloten ruimte zoals een kantoor, maar 5G is de enige technologie die ongeacht de locatie kwaliteit kan leveren.

Wifi en 5G: samen sterk

De conclusie is dat beide technologieën waarde toevoegen, die nog eens wordt verhoogd door slimme implementatie van zowel 5G als wifi. Dit jaar komen er bijvoorbeeld wifi 6-accesspoints online, die carriers kunnen gebruiken om offload in 5G-netwerken te beheren. De eisen van 5G dwingen carriers om eens kritisch naar hun backhaul te kijken. Hoewel glasvezel tegenwoordig de meest logische keuze is, is veertig procent van de backhaul-verbindingen in 2023 gebaseerd op draadloze technologie. Dit blijkt uit onderzoek van Ericsson.

In de toekomst zal de combinatie van deze twee technologieën een broedplaats vormen voor nieuwe eindgebruikerservaringen waar we nu nog niet eens van kunnen dromen. Of het nu gaat om VR en AR, geavanceerde gezichts- en stemherkenning, robotica of een ander scenario, de combinatie leidt de komende jaren tot futuristische ervaringen.

Die voorspellingen zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen. 5G is een gamechanger met een enorm potentieel. Het zal een sleutelrol spelen in het transformeren van connectiviteit. Waar de voorspellingen aan voorbij gaan, is de onmogelijk te onderschatten rol die wifi speelt in het overeind houden van onze systemen.

Denk je dat bijvoorbeeld een ziekenhuis 24 uur zonder wifi kan? Of een school? Of het vliegveld, terwijl je wacht op je vlucht? De roep om wifi simpelweg te ‘vervangen’ door 5G is zowel misplaatst als onrealistisch. Naar mijn mening zullen beide technologieën nodig zijn in de meeste scenario’s, en is dat beter voor ons allemaal.

John Morrison, vicepresident EMEA sales & services bij Extreme Networks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in