Home Security Beveiliging is meer dan een goed slot op de voordeur

Beveiliging is meer dan een goed slot op de voordeur

80

Als het gaat om de beveiliging van uw huis, is een goed slot op alle deuren niet voldoende. U moet bijvoorbeeld ook kijken naar alle ramen. Zijn die goed dicht als u weggaat en zijn ze net zo stevig beveiligd als uw deuren? Hetzelfde geldt voor uw IT-omgeving. Veel organisaties – zeker in het midden- en kleinbedrijf – vertrouwen op hun firewall en antivirusoplossing als het gaat om het beschermen van hun data. In de praktijk van vandaag, met veel verschillende bedreigingen, is dat niet meer voldoende.

3,8 miljoen dollar
Alleen al bij de grote bedrijven is de schade door inbraken in automatiseringssystemen immens gestegen. De kosten van schadeherstel zijn uiteraard erg hoog. Volgens een studie van het Ponemon Institute, gesponsord door IBM, betaalt een doorsneebedrijf zo’n 3,8 miljoen dollar om alle schade na een inbraak weer te herstellen. Welke lering kan het mkb hieruit trekken?

Hoger op de agenda
In de eerste plaats dat het mkb nog kwetsbaarder is dan een grote onderneming, omdat mkb’ers nu eenmaal niet beschikken over de IT-budgetten van grote bedrijven. Zij hebben minder kennis en tools in eigen huis. Ten tweede worden aanvallers steeds slimmer en brutaler. Het feit dat grote ondernemingen veel geld kwijt zijn aan schadeherstel, geeft al aan dat zij ondanks hun kennis en financiële middelen ook slachtoffer zijn van cybercriminelen. Ook mkb’ers kunnen het zich niet meer permitteren om hun IT-beveiliging laag op de agenda te zetten. Ieder bedrijf heeft data die van levensbelang is voor de bedrijfsvoering. Steel deze data of houdt ze in gijzeling – zoals veel gebeurt met behulp van slimme, geïnfecteerde e-mails – en de complete bedrijfsvoering van het slachtoffer is in gevaar.
Verder kost het in het mkb vaak meer tijd om erachter te komen dat je het slachtoffer bent van een cyberinbraak. Hackers weten hun inbraken steeds beter te verbergen. Systemen worden eerst geïnfecteerd en pas na verloop van tijd wordt de infectie actief. Kijkend naar de bron van een inbraak of infectie, wordt al snel duidelijk dat het alleen beveiligen van eindpunten vandaag de dag niet langer afdoende is. Het bovengenoemde onderzoek laat zien dat 47 procent van de aanvallen van buiten komt, 25 procent is te wijten aan onachtzame medewerkers of partners, en 29 procent aan systeemoorzaken.

Wat kunt u zelf doen om uw data optimaal te beschermen?

  • Bescherm uw eindpunten met de juiste tools tegen virussen, malware en andere schadelijke software.
  • Train uw medewerkers in het herkennen van verdachte berichten.
  • Zorg altijd dat de laatste updates en patches zijn geïnstalleerd. Maak zo nodig gebruik van speciale software die dit proces verregaand automatiseert, zodat u er geen tijd aan kwijt bent en er zeker van bent dat het goed gebeurt.
  • Monitor uw netwerk- en webverkeer op verdachte zaken. Het internet is een berucht kanaal om kwaadaardige software te verspreiden.

Veel bedrijven sluiten hun deuren goed af, maar laten de ramen openstaan. Dat is vragen om moeilijkheden. Kijk bij de beveiliging van uw IT-omgeving naar alle aanvalskanalen: pc’s, laptops en smartphones, e-mail, het netwerk, de software en meer. Alleen met een totaalaanpak bent u goed voorbereid op een aanval van buitenaf of binnenuit. Er zijn voor elk aanvalskanaal prima softwareoplossingen in de markt tegen een prijs die past bij het mkb.

Gijs Schuilingh, partner manager Benelux GFI Software

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in