Home Innovatie & Strategie Kijk vaker vanuit de basis naar ICT

Kijk vaker vanuit de basis naar ICT

73
dainamics

ICT is een essentieel onderdeel van verschillende bedrijfsprocessen. Wat zouden we zijn zonder e-mail, CRM, ERM of gewoon internet. Maar er zou eens wat vaker vanuit de basis naar ICT gekeken moeten worden. Want waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?

Wie A zegt, moet B zeggen
Deze week beleefden we een DDOS attack die resulteerde in 1500 Ziggo Zakelijk-klanten die geen internet hadden. Dit betekende voor veel bedrijven geen telefonie, geen online backup, geen Office 365, geen toegang tot online tools en portals, etc., etc.. Hadden deze bedrijven een goede back-up verbinding gehad, eentje die dus over een andere infrastructuur dan Ziggo loopt, dan was er geen impact geweest.

Ok, je wint heel veel als je alles online, ¨in-the-cloud¨, doet en je zaken centraal kunt regelen, maar besef dat je dus ook een behoorlijk risico loopt indien je niet de noodzaak van een goede back-up installatie in ziet. Wel eens nagerekend wat het jouw bedrijf kost als 50 man langere tijd met 100 duimen loopt te draaien? Of als je telefonisch onbereikbaar bent? Alles-in-één pakket klinkt leuk maar be aware dat dit ook zomaar een niets-in-één pakket kan worden.

Veel racks in datacenters worden verkocht met een A-, en een B-feed. Bedrijven kiezen er juist voor, om hun kritische ICT in een in alles dubbel uitgevoerd, vol continu datacenter te zetten. Maar pas op voor stomme fouten bij het maken van de inrichting van het rack. Wat als je switches een single powersupply hebben en ze net op die ene feed zitten die down gaat?

Veel hele grote online bedrijven kunnen niet anders dan met meerdere server clusters, in meerdere datacenters, met meerdere providers werken. In de online big business, met de financial traders als grootste voorbeeld, is het besef er, dat een minuut downtime al een enorme financiële strop is. Dat besef moet bij veel bedrijven echter nog groeien.

To IT or not to IT, that´s the question
We hebben de laatste jaren ook veel druk gezet om ¨de ICT¨ het maar te laten oplossen. Dit resulteerde vaak in geweldige oplossingen, maar ook vaak in oplossingen die bestaan uit een wirwar van systemen en koppelingen. Integrators spinden daar zeer wel bij, maar hielpen veel bedrijven alleen op de korte termijn. Door de snelheid van de ontwikkelingen, te veel regerend naar het moment, is het te complex geworden om de business en de competitie te volgen.

Een nieuwe bank als KNAB komt nu bijvoorbeeld mooi op het toneel, zonder dat ze duizenden ICT-ers in dienst hebben. Veel online verzekering-sites pakken een enorm aandeel van de markt gesteund door cleane, nieuw opgezette, minimale ICT. En ze concurreren direct met de big boys om dezelfde klanten. En die ¨big boys¨ moeten wel al die kennelijk overbodige ICT betalen.

Hoeveel bedrijven hebben ook nog eens een enorm intranet opgetuigd, dat niemand gebruikt en dat een training van tien sessies vereist om er mee om te kunnen gaan en dat altijd out-of-date is.
Of denk aan unified communications en video conferencing systemen die in een hoek staan te verstoffen. Of websites op exotische CMS-en die lijken of ze uit de vorige eeuw komen. Ik durf best te stellen dat bij veel kleine bedrijven de kaartenbak van vroeger flexibeler en effectiever is dan de document/CRM systemen die vaak alleen de grotere bedrijven werkend krijgen. Kortom soms is het juist goed om dingen niet op te lossen.

Lang leve de crisis
Mede door het crisis wordt er de laatste tijd gelukkig meer vanuit een common sense blik gekeken naar ICT oplossingen. En waar vroeger nog de zachte hand regeerde zonder een duidelijke keuze, is men nu daadkrachtiger. Bekijk het probleem vanuit meer invalshoeken en met een pragmatische, creatieve en frisse blik. Keep it plain, stupid en simplify je ICT.

Laatst werd er bij een discussie op de radio over problemen en snelheid van de ICT systemen van de politie een mooi voorbeeld gegeven. Een reactie van een beller was geheel common sense: ¨Mijn suggestie, je verbetert de snelheid van werken veel meer door die agenten op een type-cursus te sturen in plaats van al die systemen weer te veranderen¨. Spot on!

Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here