Home Innovatie & Strategie Een kijkje in de wereld van Huawei Enterprise

Een kijkje in de wereld van Huawei Enterprise

173
dainamics

Eind september 2018 was het zover. Ik vloog samen met Huawei en diverse partners naar China. Mijn doel? De wereld achter Huawei ontdekken. En bekijken hoe deze, relatief nieuwe speler in de datacentermarkt in Europa, zijn strepen al heeft verdiend in de IT. In dit blog deel ik mijn bevindingen over Huawei als ICT solution provider. En geef ik graag wat meer gevoel bij het merk. En bij de wereld van Huawei Enterprise.

Lead New ICT – The Road to Digital Transformation

Huawei Enterprise biedt een breed portfolio van innovatieve ICT infrastructuur producten en oplossingen aan, waaronder Cloud Computing, Big Data, IoT en SDN. Maar welke visie dragen ze nu precies uit?

Lead New ICT – The Road to Digital Transformation – Dit is de slogan van Huawei en het DNA wat ze uitdragen in hun marketing boodschappen. Een slogan waar we ons vanuit Rhodix zeker in kunnen vinden als je alleen al kijkt naar onze eigen missie en visie. Onze missie is dan ook om bedrijven te helpen met hun digitale transformatie door het verzorgen en beheren van innovatieve open source- en cloud technologieën die aansluiten op hun unieke situatie. In hoeverre leidt ook Huawei deze weg?

In het verslag “Digital Transformation Stories in the New ICT Era” verwoordt Huawei dit als volgt: “In this new era of digital transformation, we believe it is more important to grow the industry than to gain a bigger share of the market. By leveraging our strengths in technical innovation, Huawei is actively engaged in the promotion of international industry standards that reduce the costs of digital transformation.” Een focus op samen innoveren dus. Hoe draagt Huawei bij aan deze koers?

Huawei: de cijfers op een rij

Als je de cijfers van Huawei Enterprise op een rijtje zet dan is het meteen duidelijk dat we met een grote speler in de markt te maken hebben. De fabrikant heeft een leidende positie in de Enterprise markt. Het is actief in ruim 170 landen, heeft 180.000 medewerkers wereldwijd in dienst en 80.000 R&D engineers die volop bezig zijn met de nieuwste innovaties. Op de campus van Huawei in Shenzen (China) van maar liefst 4 km2 groot zijn alleen al gemiddeld 35.000 medewerkers per dag werkzaam voor Huawei.

Een overweldigend gevoel tijdens mijn bezoek aan China. Zeker als je bedenkt dat de Chinese cultuur bijna non-stop doorgaat. Medewerkers gaan pas naar huis wanneer hun manager dit doet. Zelfs als dat pas om 23.00 uur in de avond is. Het is voor mijn gevoel geen wonder dat ze voorop lopen op het gebied van innovatie; ze hebben in ieder geval een ware drive om dit te bewerkstelligen.

Gartner model

Als je kijkt naar het Gartner model dan zie je dat de leverancier hierin zeker wordt opgemerkt en ook langzaam een verschuiving doormaakt. Bekijk onderstaande afbeelding maar eens van het Magic Quadrant in 2016 en 2017. In 2017 zijn ze in China dan ook nummer 1 leider benoemd op het gebied van Cloud & Big Data.

Partner in digitale transformatie

Huawei stopt meer dan 10% van de sales omzet in R&D. Dat R&D een belangrijke pijler is, is ook te zien aan de gigantische stad die gemaakt is in Europese stijl om top talent aan te trekken. Voor Nederlandse begrippen ‘over de top’ maar wel een reflectie van hoe serieus ze dit nemen.

Tijdens mijn bezoek aan het Huawei hoofdkantoor was het innovatiecentrum indrukwekkend te noemen. Ontwikkelingen die ik enkel van tv-series ken blijken al werkelijkheid te zijn. Denk aan het concept Smart City. En aan directe gezichtsherkenning gematcht met paspoorten van alle mensen over een gebied met miljoenen inwoners. In mijn volgende blog gericht op IT-Innovatie over de grenzen ga ik hier verder op in.

Wereldwijd kiezen 211 bedrijven van de Fortune Global 500 voor Huawei Enterprise als het gaat om hun partner op het gebied van digitale transformatie. Wat mij onmiddellijk opvalt is dat Huawei betrokken is bij immens grote projecten waarbij ze zich richten op de totaal oplossing, dus geen losse onderdelen. Zo is ook het opzetten van de complete IT infrastructuur in de stad Shenzen inclusief alle data componenten opgezet door Huawei.

Smart Longgang Project – Smart City

Longgang, het grootste district van Shenzen met 4,25 miljoen inwoners, maakte 3 jaar geleden de keuze om te starten met het ‘Smart Longgang project’, een project om de stad klaar te maken voor de digitale wereld. Zij kozen hierbij Huawei Enterprise als hun strategische partner om dit project te leiden. Dus niet alleen als IT leverancier maar ook als strategische partner. De overheid werkte zij aan zij met Huawei bij het succesvol opzetten van dit project.

Huawei verzorgde daarbij het cloud datacenter, het communicatie netwerk van de stad, IoT netwerk. Naast het big data service platform, service application enablement platform en de ICT capability exposure platform. Maar bovenal bracht de venor een ecosysteem op gang met diverse partners om de speciale condities van de overheid op het gebied van overheidszaken, politie, educatie, zorg en andere afdelingen mogelijk te maken. De overheid maakt gebruikt van deze data om vervolgens deze op alle gronden te analyseren en belangrijke beslissingen te nemen. (hierover meer in mijn volgende blog).

Een project dat immens veel impact heeft op de complete bevolking van de stad. Het biedt de stad een krachtige oplossing voor een succesvolle weg naar digitale transformatie. En zo zijn er meer projecten waarbij Huawei werd gekozen als partner om de weg naar innovatie te leiden. Ook mijn bezoeken aan een belangrijk metro netwerk en een grote universiteit bevestigde dit. Ook hier is gekozen voor Huawei om dit op touw te zetten.

Een partner om serieus te nemen?

Een ding wordt dan ook zeker bevestigd. Huawei wordt hier 100% serieus genomen als dé partner voor digitale transformatie en de IT van nu. Bij projecten waarbij de beste kwaliteit en de hoogst mogelijke betrouwbaarheid op nummer 1 staan. De leverancier wordt toevertrouwd met zaken die een immens grote impact hebben op o.a. de economie, infrastructuur en veiligheid. Dat Huawei zich in dit werelddeel niet meer hoeft te bewijzen lijkt een feit te zijn.

Ook wij bij Rhodix merken dat Huawei echt een partner is die met ons meedenkt. En die uitdagingen van onze klanten begrijpt. Een prettige zakelijke relatie voor een vruchtbare samenwerking. Dit zorgt dat wij deze partner met volledig vertrouwen aan kunnen bieden bij onze klanten. Want ook wij kiezen zorgvuldig onze partners uit.

In mijn volgende blog ga ik in op de vele innovaties en ontwikkelingen waar China samen met Huawei mee voorop loopt. Stiekem was dit toch wel een ‘digital IT shock’. Fictie is toch minder fictie dan ik dacht 🙂 De weg naar digitale transformatie is krachtig en nog veel immenser dan verwacht.

Suzanne van Os, Marketing Manager Rhodix IT Services

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here