Home Klantcases Schaalbaar blijven wanneer je app groeit van 0 naar 260.000 gebruikers

  Schaalbaar blijven wanneer je app groeit van 0 naar 260.000 gebruikers

  TRUE,

  Mediteren op een live-event

  Toen ondernemers en jeugdvrienden Mike Ronday en Joey De Decker voor het eerst een meditatie bijwoonde van oud radio-DJ en lifecoach Michael Pilarczyk op een van zijn live-congressen, dachten ze: hier moeten we wat mee. Joey: “We waren gelijk enthousiast. Na afloop vroegen we aan Michael of we de meditatie ergens terug konden luisteren, bijvoorbeeld op een CD of op Spotify. Dat was toen niet mogelijk.”

  Het idee bleef hangen en de twee ondernemers kwamen tot de conclusie dat je dit soort meditaties ook gewoon thuis wilt doen. Bijvoorbeeld via een app. Ze stapten naar Michael & Cindy Koeman (de compagnon van Michael) om het idee bij de twee voor te leggen. De vier raakten verder in gesprek en kwamen met het idee van Meditation Moments – een applicatie waarmee mensen altijd en overal kunnen mediteren en ontspannen vanaf de smartphone.

  “Er is meer dan 30 uur muziek te vinden”

  Met Meditation Moments kunnen gebruikers onder begeleiding van ingesproken meditaties door Michael Pilarczyk tot rust komen. De app kent diverse categorieën, zoals ‘Slaap lekker’ (voor mensen die rustig in slaap willen vallen) en ‘Rust in je hoofd’ (voor mensen die veel aan hun hoofd hebben). Daarnaast is er ruim 30 uur aan muziek te vinden, die speciaal voor de applicatie is gecomponeerd, door een team van producers onder leiding van Diederick Huizinga. Joey: “Het maakt ons unieker dan andere meditatie-apps. Als er een bepaalde opbouw is in de meditaties dan is de muziek daarop afgestemd.” De app kent daarnaast een ‘Kids’-sectie, waar sprookjesachtige verhalen zijn ingesproken.

  Meer dan 260.000 gebruikers

  In november 2018 zag de applicatie het daglicht en sindsdien ging het hard. Bij de start groeide de app al vrij snel naar 30.000 gebruikers. Joey: “Dit waren met name mensen die al volgers en fans waren van Michael en Cindy”.

  “De app groeide vanaf het begin al snel uit naar 30.000 gebruikers”

  Inmiddels heeft de app ruim 260.000 gebruikers. Er zijn in totaal meer dan 5,5 miljoen sessies geweest en gebruikers geven de app een gemiddelde score van 4,8 sterren in de App Store (iOS) en Play Store (Android).

  De managed hosting omgeving van de applicatie speelde een belangrijke factor bij de lancering van de app. Uit een eerdere samenwerking had Joey goede ervaring met True. “We wilden gelijk bij een goede hostingprovider en met True hadden we goede ervaringen. Vanaf het begin werd de productie-omgeving bij True gehost. De opzet was simpel. Een enkele databaseserver en webservers met PHP, NGINX, Apache en Redis.” 

  Redundante hostingopstelling

  In eerste instantie werd er gekozen voor een eenvoudige opstelling. De enkele server kon de 30.000 eerste gebruikers prima aan, maar het zat er dik in dat Meditation Moments nog harder zou groeien.

  Joey: “We zagen het groeipotentieel en wilde echt investeren om met dit bedrijf te groeien. Dan wil je in ieder geval een fail-over hebben: een oplossing die het overneemt wanneer de primaire omgeving down gaat.” Joey vertelt dat gebruikers van de app ook hoge verwachtingen hebben, waardoor de applicatie ook goed moest blijven draaien. “In overleg met True is daarom gekeken naar een geclusterde omgeving”, aldus Joey.

  Dit had direct een aantal voordelen: de serveromgeving werd volledig redundant en daarmee ook klaargestoomd voor de explosieve groei waarmee de app sinds het begin mee te maken heeft. Er zijn altijd wel mensen aan het mediteren, ook diep in de nacht. Dat zijn dan vaak de mensen die wakker liggen en de app gebruiken om weer in slaap te vallen. Gegarandeerde prestaties zijn dag en nacht van groot belang voor het succes van de app.

  “We zagen het groeipotentieel en wilde echt investeren om met dit bedrijf te groeien. Dan wil je in ieder geval een fail-over hebben”

  Gebruik van object storage

  Een belangrijk onderdeel van de meditatie-app is het uitserveren van de content. De applicatie streamt een aantal flinke audiobestanden naar de gebruikers.

  Deze audiobestanden zorgden echter voor een flinke belasting op de servers. Het was bovendien niet schaalbaar met het groeiende aantal nieuwe gebruikers. Daarom werd er samen met True gekozen voor een slimmere manier om content uit te serveren: via een object store.

  De object store van True is aan te roepen via API’s. Bestanden hoeven hierdoor niet meer op een lokale server te staan maar zijn op te vragen via een zogenoemde endpoint-url. Dit levert doorgaans direct een prestatiewinst op. Joey: “Het fijnst aan de object store is is dat het iets is waar je op kan vertrouwen dat het goed is. Dat je er zelf niet veel aan hoeft te doen. Je zet een bestand neer en roept het pas op als je het nodig hebt. Dat geeft heel veel rust.”

  Met de Nederlandse successen in de achterzak, hebben de ondernemers zich nu gericht op een gefaseerde uitbreiding naar het buitenland. Concullega’s Headspace en Calm hebben wereldwijd zo’n 30 miljoen+ gebruikers per stuk en die aantallen groeien nog altijd. Dat maakt uitbreiding naar andere landen voor Meditation Moments interessant.

  Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld op het vlak van latency, maar ook op de manier waarop je een applicatie inricht. Op dit moment ligt nog veel van het deploymentwerk in de handen van Joey, maar ze zijn druk bezig met het uitbreiden van het developmentteam. Als dat zover is wordt er ook gekeken naar het inrichten en beheren van CI/CD-pipelines.

  “True zien we als belangrijke sparringpartner die ons scherphoudt en adviseert over de technische mogelijkheden”

  Joey: “True zien we als belangrijke sparringpartner die ons scherphoudt en adviseert over de technische mogelijkheden bij uitbreiding naar het buitenland. Het zelf uitzoeken en servers up-to-date houden is niet waar wij in uitblinken. Ons doel is de meditaties naar de mensen brengen, dat doen we voornamelijk met onze app. De dingen die niet onze core-business zijn besteden we liever uit, maar wel bij iemand die dat wel als core-business heeft.”

  Klik TRUE Managed Hosting of Object Storage van TRUE voor meer informatie.