Home Innovatie & Strategie Klaor veur ‘ne sjlumme Vastelaovend?

Klaor veur ‘ne sjlumme Vastelaovend?

318

Veur de miense baove de grote riviere is ’t mesjiens ’n good iedee det de Vastelaovend veur de deur sjteit… En de tied is daoóm gekómme wooróm veer aan mótte gaeve waat ’n Sjlumme Sjtad veur de Vastelaovend kin beteikene.

Bent u er nog? Ik wees u zojuist in subtiel Limburgs op het verband tussen carnaval en Smart Cities. Omdat ik me goed kan voorstellen dat de combinatie “Smart” en “Carnaval” voor randstedelingen met een niet-katholieke achtergrond moeilijk te bevatten valt, wil ik dat verband hier graag toelichten.

Overal sensoren

We gaan toe naar een toekomst waarin zo’n beetje elk voorwerp om ons heen voorzien is van sensoren. Meer nog: bijna elk object zal deel uitmaken van een intelligente infrastructuur. Die is in staat direct te reageren op iedere interactie die jij als persoon met al die sensoren initieert. In gewone mensentaal: bij alles wat je doet, is een systeem in staat je te volgen. En waar nodig te assisteren.

Dat begint al weken voordat carnaval van start gaat. Uiteraard krijg ik nu al wekenlang aanbiedingen van retailers die precies weten in welke pakjes ik mij de afgelopen jaren heb gehesen. En die mij met creatieve voorstellen proberen te verleiden het dit jaar nog wat gekker te maken. Ze weten zelfs mijn maat al! Maar dat is kinderspel vergeleken met wat er nog gaat komen.

In de nabije toekomst weet mijn stamkroeg ruim van tevoren dat ik onderweg ben, en heb ik mijn eerste rondje al gegeven voor ik ben gearriveerd. Een portemonnee hoef ik sowieso niet meer bij me te hebben. Mijn bank weet immers precies waar ik ben en wat ik daar bestel. Ik zou er zelfs toe kunnen besluiten mijn dokter toestemming te geven mijn inname automatisch te temperen zodra die in de gevarenzone komt – maar niet alles wat kan hoeft een mens ook per se te willen.

Realistisch

Wat wél realistisch is, is dat ik onderweg al precies zal weten welke vrienden waar op mij wachten. Sterker: de optocht waar ik in terechtkom zal interactief op mijn aanwezigheid reageren. Zodat ik zelfs in de meest chaotische omstandigheden de weg vind. De carnavalswagen begroet me met een persoonlijke boodschap, de winkels waar ik langsloop doen nog wat last-minute suggesties. Bijvoorbeeld om bij bepaalde personen alvast preventief bloemen te laten bezorgen, omdat het daar tenslotte toch ieder jaar weer op uitdraait.

De feesttent waar we belanden draait automatisch onze favoriete nummers. Het bier komt naar ons toe in plaats van dat we ons naar de bar moeten worstelen. Ik krijg automatisch advies om tijdig het juist voedsel in te slaan dat de kater tot een minimum beperkt. En als ook dat niet meer helpt, belt het systeem vanzelf mijn favoriete taxi, die ook nog eens stipt op tijd arriveert omdat het verkeer intelligent is afgestemd op de feestvierende menigte.

Automatisch

De taxi (uiteraard zonder chauffeur) hoef ik niet eens te vertellen waar hij heen moet. Hij zet mij automatisch af in de juiste straat. Worstelen met sleutels is er niet meer bij: het licht gaat aan als ik kom aanstiefelen en nadat het me automatisch naar de juiste voordeur heeft verwezen, gaat die vanzelf open om me binnen te laten. Omdat mijn huis wist dat ik eraan kwam, is de verwarming aan, staat de koffie klaar, loopt het bad al vol en draait Barry White al op de achtergrond. De rest van de familie krijgt automatisch de melding dat vaders weer veilig over de drempel is gekomen.

De volgende morgen arriveert de automatisch bestelde lading paracetamol. En het systeem brengt me op de hoogte van de agenda’s en fysieke gesteldheid van de overige feestgangers, zodat we ons langzaamaan kunnen voorbereiden op de nieuwe dag. Dankzij intelligente planning zijn de straten weer schoon, is de biervoorraad weer op peil en zijn de stoplichten klaar voor de volgende optocht. De hele omgeving is volledig geoptimaliseerd om mij zo lang, veilig en plezierig mogelijk van de feestvreugde te laten genieten.

Of het “Smart” is om Vastelaovend te vieren?

Dat interesseert me eigenlijk totaal niet. Maar het feit dat we het steeds smarter kunnen vieren, dat lijkt mij voornamelijk een godsgeschenk.

Spencer Hinzen, EMEA Director Business Development bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in