Home Security Koopt u ook op veilig?

Koopt u ook op veilig?

59

Stel u koopt een auto. Dat is een behoorlijke uitgave uit uw persoonlijke portemonnee. Dus gaat u zich eerst oriënteren. U kijkt alle vakbladen na om te kijken welke auto het beste uit de tests komt – qua gebruik, restwaarde, rijgenot, zitplaatsen, aantal deuren en nog vele andere factoren die voor u belangrijk zijn. Hieruit maakt u een shortlist en vervolgens gaat u in de auto’s uit de lijst testrijden. Emoties weggelaten maakt u dan een keuze die auto die het beste aan uw eisen en wensen voldoet.

Waarom hebben we het hier over auto’s? Omdat wij vaak meer tijd en onderzoek doen bij de aanschaf van een nieuwe auto voor ons zelf dan voor een nieuwe IT-infrastructuur voor onze zaak. En waarom? Is uw organisatie immers niet net zo uniek als u zelf, qua eisen en wensen die u aan uw auto stelt? Te vaak zie ik nog dat IT-managers de rapporten van de Gartners en IDC’s van deze wereld opsommen om gebaseerd op die visies de keuze voor een leverancier te maken.

Deze rapporten zijn echter enkel een richtlijn en zijn absoluut niet voor elke IT-infrastructuur toepasbaar. En ook al kunnen wij geen conclusie voor elke individuele IT-infrastructuur trekken, toch zal menig IT-manager de oplossing van dergelijke partijen kiezen, omdat het een veilige keuze lijkt. Men heeft immers voor veel geld een rapport gekocht waar het zwart op wit in staat. Maar kopen wij ook die ene auto omdat de heren van Top Gear de auto aanprijzen? Zij zijn immers ook de experts in hun vakgebied. Ik denk het niet. Een sportwagen van anderhalve ton mag dan misschien een fantastische wagen zijn, maar voldoet absoluut niet aan de eisen van de gemiddelde familie. Zo ook met de IT-infrastructuur.

Ook kan men kijken naar de bestaande infrastructuur, om deze in de nieuwe infrastructuur op te nemen.  Niet om als bij de nieuwe auto extra korting te krijgen, maar om de reeds gedane investeringen niet ongedaan te maken. In veel gevallen kan namelijk de bestaande infrastructuur hergebruikt worden voor minder cruciale doeleinden. Denk hierbij aan een uitwijkomgeving waar volledige uptime niet vereist is. Een tweede nieuwe omgeving voor uitwijk kopen is in de meeste gevallen dus onnodig.

Deze aspecten kunnen echter allemaal in een assessment meegenomen worden, waarbij een nulmeting op de huidige infrastructuur als uitganspunt gebruikt wordt. Het doel daarvan is een stappenplan voor de vernieuwing van de infrastructuur, gebaseerd op de specifieke eisen, wensen en behoeftes van uw organisatie. En dan bedoel ik niet enkel de IT-organisatie, maar ook andere afdelingen zodat deze ook optimaal van de nieuwe infrastructuur gebruik kunnen maken. En dat tegen een kostenplaatje dat in veel gevallen niet veel hoger is dan de prijs van het standaardrapport. En omdat er ook andere onderdelen van de organisatie in het assessment meegenomen worden, is ook het draagvlag voor de investering significant hoger.

Laat dus eens een expert een nulmeting doen en specifiek naar uw omgeving kijken om te zien wat echt het beste voor uw organisatie is.

3 REACTIES

  1. Beste Edwin,
    Natuurlijk moet je niet blind varen op generieke rapportages. Maar zeg eens eerlijk, komt jouw frustratie niet vooral voort uit het feit dat jouw bedrijf (Bull volgens je profiel) een beperkt marktaandeel heeft en dus niet prominent naar voren komt in die rapporten?

  2. Beste Peter,

    In de ICT Services Guide van 2012 (vandaag uit) staat Bull op de eerste plaats voor Storage Service Provider in Nederland. Het ligt dus absoluut niet aan markt -erkenning of -prominentie. Waar ik op doel is dat de rapporten een hogere beoordelingsfactor in de keuze voor een nieuwe infra hebben dan de eigen wensen en eisen van de organisatie. En deze keuzes pakken in de praktijk helaas vaak negatief of anders dan verwacht uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in