Home Cloud Cloud’s te koop!

Cloud’s te koop!

86

Waar kun je tegenwoordig als ondernemer terecht om je informaticasystemen te onderhouden of te laten vernieuwen?

Het antwoord op deze vraag lijkt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Waar je vroeger meestal wel terecht kon bij de eigen IT-afdeling of een handig familielid. daar wordt het nu almaar moeilijker om de juiste specialisten te vinden en te (h)erkennen.

Vergelijkbaar met een fenomeen van ondertussen vele jaren geleden, was het logisch dat een Personal Computer werd aangeschaft in een computerzaak met vakkundige uitleg en installatie, Maar dankzij de “Consumerisation of IT” werd het heel gebruikelijk om een PC aan te schaffen tijdens het winkelen in de supermarkt. Daardoor ontstond er een ware prijzenoorlog met als gevolg dat indien u een rechtstreekse IT-reseller had voor uw bedrijf, deze u vrolijk doorverwees naar de supermarkt voor de aanschaf van de nodige hardware. Immers, de marges stonden dermate onder druk dat er geen droog brood meer mee te verdienen was, en enkel dié resellers die zich hadden gespecialiseerd in diensten konden zich nog een beetje staande houden.
Maar wat blijkt: dit was nog maar het begin van de totale aardverschuiving die de hele IT-industrie op zijn kop heeft gezet, want mede door de opkomst van Cloud computing als een volwaardig alternatief, wordt het aanbod van informaticadiensten steeds diverser.

Hierdoor kon het niet lang uitblijven voordat de hoofdrolspelers van toen zich opnieuw aan het heruitvinden zijn, en daartoe behoort sinds kort ook de distributeur van IT-systemen. Immers wat hebben zij (nog) extra aan te bieden als men tegenwoordig rechtstreeks Cloud-diensten kan bestellen bij de fabrikant?

Dit was één van de vragen aan Alastair Edwards, Principal Analyst bij IT-onderzoeksbureau Canalys, tijdens de Ingram Micro Cloud Summit in Barcelona. Volgens Edwards kunnen resellers in samenwerking met IT-distributeurs verschillende soorten cloud diensten aan eindgebruikers bieden, zoals ITaaS (IT-as-a-Service), productiviteit applicaties, security, PaaS (Platform-as-a-Service), web hosting, CRM en samenwerkingsoplossingen (collaboration). Hierbij kunnen zij zich beter onderscheiden op het gebied van security, professional services, integratie, open standaarden en als trusted advisors voor hun eindklanten.

IT-distributeurs spelen dus een centrale rol in de transformatie naar de cloud volgens een onderzoek van Canalys. En laat nu net Ingram Micro inmiddels een Cloud Marketplace hebben aangekondigd waarin onder andere Microsoft Office 365 door resellers aan eindgebruikers kan worden verkocht.

De reseller krijgt steeds meer te maken met nieuwe en meerdere business modellen, waarmee ze Cloud diensten kunnen aanbieden. De vraag is echter hoe zij in de komende jaren omgaan met al deze veranderingen in het IT-landschap en u als ondernemer blijvend kunnen voorzien van het juiste advies aangaande al deze “nieuwe” diensten en hun vele aanbieders.

Dat de Cloud veel gaat veranderen hadden wij reeds voorspelt in 2010 en dat nu ook de distributeur een serieuze poging onderneemt, bewijst des te meer dat Cloud-diensten gerust als volwassen mogen worden beschouwd.

En als we de trends echt mogen geloven koopt u wellicht binnenkort ook tijdens het winkelen uw Cloud bij de supermarkt?

Wordt dus zeker nog vervolgt…..

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in