Home Cloud “Koude” data opslag

“Koude” data opslag

226

“Remember that silly picture of your kid’s birthday? The one you posted on Facebook a couple years back? Well, it’s still there. So are more than 240 billion other photos and billions more videos and status updates. Facebook’s users add another 350 million photos every day.”

Zo begint een artikel over Facebook’s bouw van 3 nieuwe datacenters in de staat Oregon aldus een lokale krant. Deze datacenters zijn alleen bedoeld voor oude foto’s. Die foto’s worden bijna niet meer bekeken, maar moeten toch beschikbaar zijn. Het betreft zogeheten “koude” opslag waarbij de servers grotendeels in stand-by staan, om minder stroom te verbruiken.
De blijvende groei/stroom van gegevens die moeten worden opgeslagen, vraagt focus van bedrijven om te kijken naar manieren voor het opslaan van deze “koude” data.

“Koude” Cloud
Tape was tot voor kort de manier om data voor langere termijn op te slaan. Maar voor veel bedrijven en instellingen die de data af-en-toe willen inzien, is er het probleem van dure tape robots. En ook vanwege zogenaamde “bit-rot”, is tape nog onbetrouwbaar ook. Er zijn gelukkig nu diverse Cloud oplossingen die op deze issues inspelen.

Amazon heeft dit al gedaan met hun AWS Glacier (what’s in a name). Voor een prijs van 1 dollarcent per opgeslagen gigabyte per maand is Glacier een alternatief voor bedrijven en instellingen die het opslaan van backupdata nog zelf regelen. De kostenbesparingen worden vooral gemaakt omdat bedrijven niet langer vooruit hoeven te plannen bij het inrichten van hun backup platform en de benodigde capaciteit eenvoudig kunnen vergroten.

Andere aanbieders bieden dit ook zoals nScaled met hun recovery-as-a-service product. Maar ook Global Relay, Smarsh en Sonian zijn in het “koude” data-archiverings gat gesprongen.

“Koude” datacenters
Met het bouwen van deze speciale datacenters, innoveert Facebook de gehele stack. Het datacenter, de hardware, het besturingssysteem tot op kernel-niveau. Het hele design en uitvoering daarvan is herzien om efficient “koud” te kunnen opslaan.

Ook het kiezen van Oregon als plek is met een gedachte. In een koeler klimaat, zoals in Oregon, worden de kosten voor koeling automatisch verlaagd. Omdat dit nog steeds een essentieel groot deel van de kosten maakt, verhoogt het weer de marges van de aanbieder, wat betekent dat ze het weer kunnen aanbieden voor een lagere prijs aan de eindgebruiker.

Waar Amsterdam, met z’n vele datacenters en het internet knooppunt, de focus heeft op distributie van “hete” data, positioneert juist de noordelijke Scandinavische regio in Europa zich als een ideale locatie voor data opslag centers. Het koude klimaat helpt de geavanceerde apparatuur goedkoop koel te houden.

“Warme” toekomst?
Facebook zegt dat ze door hun nieuwe “koude” datacenter opzet tweederde van hun kosten te besparen. Door zijn omvang moest Facebook alles aanpakken maar met een geweldig resultaat zoals het lijkt. En zoals ook met hun datacenter delen ze actief de informatie.

Deze voordelen zijn nu ook daardoor toegankelijk voor een breder publiek. Meerdere nieuwe cloud aanbieders, datacenters en hardware leveranciers zijn keihard bezig steeds slimmere oplossingen hiervoor in de markt te zetten.

Ook de snelheid van opvragen van “koude” data wordt ook steeds meer verbeterd. Het zou dan ook nog best zo kunnen zijn, dat “koude” data in de nabije toekomst bijna net zo snel gaat worden als “hete” data. En dan zitten we er met zijn allen weer warmpjes bij!

Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in