Kubernetes heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de standaard voor het orkestreren van containerized applicaties bij zeer uiteenlopende organisaties. Dit, terwijl het open-source systeem nog niet eens zo lang bestaat en niet iedereen de kansen en uitdagingen ervan geheel doorgrond. In de praktijk merken we bij Devoteam dat niet alle organisaties er echt klaar voor zijn. De impact blijkt, ook voor medewerkers, soms groter dan verwacht. In deze blog en tijdens een gratis webinar ga ik daar graag verder op in.
Laten we even teruggaan naar het begin. De ontwikkelingen startten met de opmars van containers, de kleine software-microservices die elk een specifieke functie vervullen.
Waar vroeger een hele stack aan applicaties met een bepaalde functionaliteit aan te pas kwam, koppel je nu met containers bepaalde functionaliteit uit die applicaties los. Een container is als het ware een Lego-blokje in het groter geheel.
Voor IT-medewerkers is dit soms een uitdaging. Elke omgeving waarin developers werken met containers, is op zichzelf staand met eigen tools, eigen monitoring en eigen deployment engines. Omdat steeds meer organisaties met een dergelijke container-omgeving werken, is de uitdaging voor IT-managers om dit allemaal bij elkaar te voegen en onder controle te houden.
OpenShift geeft meer grip en controle
Een mooie oplossing is om Kubernetes onderdeel te maken van een groter platform. Op die manier creëer je een omgeving die IT-Managers meer grip en controle geeft. Azure Red Hat OpenShift is bijzonder geschikt om de container orkestratie te laten plaatsvinden met Kubernetes én ervoor te zorgen dat alle zaken daaromheen, zoals monitoring en het automatiseren van het platform, op een eenduidige manier worden uitgevoerd.
Een OpenShift-platform dat op Azure draait heeft hierdoor dezelfde functionaliteit als wanneer het bij de klant on-premise draait. Hierdoor krijgt de afdeling IT-operations controle over verschillende development-omgevingen. Men kan de omgeving zo goed beheren.
Met Azure Red Hat OpenShift zijn vernieuwingen eenvoudig, vaak en snel uit te rollen. Dat is precies het doel van het werken met containers. Zo gebruikt een van de grootste supermarktketens van Nederland inmiddels deze container-technologie. Dit stelt ze in staat om de dag zo’n 30 software-vernieuwingen in hun hele omgeving te realiseren, zonder ook maar enige onderbreking.
Interactief webinar
Om kansen en uitdagingen rond Kubernetes en Azure Red Hat OpenShift te leren kennen organiseert Devoteam, in samenwerking met Microsoft, een interactief webinar. Meld je aan en discussieer met ons mee op donderdag 8 april om 10:00 uur. Deelname is gratis!
Dit is een webinar van CloudnativeCommunity
Gert Jan van Halem, CTO bij Devoteam