Home Algemeen Kubernetes: een krachtige uitdaging

Kubernetes: een krachtige uitdaging

109

Denk aan een applicatie die zichzelf herstelt en die zichzelf zonder downtime kan updaten. Een applicatie die automatisch op- en afschaalt en natuurlijk geschikt is om op ieder cloudplatform te draaien. Het kan met Kubernetes. Tijdens een webinar op 7 oktober leggen specialisten uit hoe het werkt.

Kubernetes is de kapitein

Kubernetes (“kapitein” vrij vertaald uit het Grieks) is als open source project begonnen in een samenwerking die we kennen als de Cloud Native Computing Foundation. Het platform is ideaal om container-gebaseerde applicaties te orchestreren. Kubernetes is dé tool voor softwareontwikkelteams om efficiënt en cloudonafhankelijk bedrijfskritische applicaties te ontwikkelen, automatisch te schalen, continuïteit te waarborgen en up-to-date te houden.

Opmars van containers

Laten we even teruggaan naar het begin. De ontwikkelingen startten met de opmars van containers. Daarbij gaat het om een platform waarmee je een microservices-architectuur kunt ondersteunen door te containeriseren. Waar vroeger een hele stack aan applicaties met een bepaalde functionaliteit aan te pas kwam, koppel je nu met containers bepaalde functionaliteit uit die applicaties los. Een container is als het ware een Lego-blokje in het groter geheel.

Uitdaging voor IT-medewerkers

Voor IT-medewerkers is dit soms een uitdaging. Elke omgeving waarin developers werken met containers, is op zichzelf staand met eigen tools, eigen monitoring en eigen deployment engines. Omdat steeds meer organisaties met een dergelijke container-omgeving werken, is de uitdaging voor IT-managers om dit allemaal bij elkaar te voegen en onder controle te houden.
Anno 2021 ontwerpen we cloud-native applicaties om vanaf dag één op een cloud-achtige manier te werken. Deze applicaties bestaan meestal uit microservices en worden aangedreven door een combinatie van containers en Kubernetes. Containers maken het efficiënt om opgesplitste applicaties op grote schaal te draaien met minimale overhead en met de nodige flexibiliteit. Kubernetes zorgt voor de orkestratie die al deze applicatiefragmenten kan dirigeren en ze kan samenvoegen tot een samengestelde applicatie op het moment dat het nodig is.

Welke oplossing is geschikt?

De vraag naar Kubernetes is sterk gestegen. Het blijkt in de praktijk echter voor veel IT’ers lastig te bepalen welke oplossing het best bij een bepaalde use case past. Elke Public Cloud-provider, van Amazon tot Microsoft, biedt eigen versies. Maar welk platform past bij jouw omgeving? In een webinar op 7 oktober staat AKS van Microsoft centraal, ofwel Azure Kubernetes Service.
Maar hoe integreert precies met dit platform? Wat zijn nieuwe en specifieke features die AKS ontwikkelaars kan bieden? Twee specialisten, Wesley Haakman (Lead Azure Architect & MVP) en Richard Hooper (Azure Architect & MVP) delen hun ervaringen met de deelnemers en tonen real-life scenario’s waarbij AKS het verschil maakt.

Meldt u hier aan en ervaar alles over de kracht van Azure Kubernetes Services.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in