Home Innovatie & Strategie Kubernetes en containers – de applicaties van morgen

Kubernetes en containers – de applicaties van morgen

Pure Storage -
55
dainamics

Containers en Kubernetes zijn de drijvende kracht achter de manier waarop we applicaties bouwen en draaien. Een container is een standaard software-eenheid. Hierin zijn code en alle afhankelijkheden ervan verpakt. Daardoor kan een container snel en betrouwbaar van de ene computeromgeving naar de andere worden overgezet. Containers maken het eenvoudiger om cloudgebaseerde applicaties uit te rollen. Dit, omdat ze alle informatie bevatten die nodig is om ze in beheersbare pakketten uit te voeren. Laten we eens wat dieper ingaan op deze technologie.

Cloud-native applicaties

We ontwerpen cloud-native applicaties om vanaf dag één op een cloud-achtige manier te werken. Dit, of dat nu in de publieke cloud is of on-prem. Ze kunnen sneller worden geïmplementeerd en gerepareerd, en kunnen eenvoudig worden verplaatst tussen verschillende omgevingen. Cloud-native applicaties bestaan meestal uit microservices (waarover verderop meer) en worden verpakt in containers. Deze nieuwe cloud-native stack omvat een nieuwe reeks applicaties – apps die streaming data in real-time analyseren, apps die enorme hoeveelheden data indexeren voor zoekopdrachten, en apps die machine learning algoritmes trainen op steeds grotere datasets – ongetwijfeld wordt deze cloud native revolutie aangedreven door een combinatie van containers en Kubernetes.

Minimale overhead

Containers maken het efficiënt om opgesplitste applicaties op grote schaal te draaien met minimale overhead en met de nodige flexibiliteit. Kubernetes zorgt voor de orkestratie die al deze applicatiefragmenten kan dirigeren en ze kan samenvoegen tot een samengestelde applicatie op het moment dat het nodig is.

Verbluffende adoptie van containers

De adoptiecijfers van deze nieuwe cloud-native stack zijn verbluffend. Volgens 451 research wordt 95% van de nieuwe apps ontwikkeld in containers. Ondernemingen gaan richting multi-cloud en containers zijn hier ook de sleutel toe. Volgens Gartner is 81% van de ondernemingen al multi-cloud, waarbij ze met meer dan twee cloudproviders werken. Gartner voorspelt ook dat wereldwijd 85% van alle bedrijven tegen 2025 containers in productie zal hebben, vergeleken met slechts 35% in 2019.

Microservices en containers – een perfecte match

Eenvoudig gezegd zijn microservices de afzonderlijke functies binnen een applicatie, en vormen ze de basis van een nieuwe architectonische benadering voor het bouwen van applicaties. Dankzij microservices kunnen IT-teams eenvoudiger de applicaties bouwen en uitvoeren die hun gebruikers willen. Veel van de grootste consumenten- en bedrijfsapplicaties draaien tegenwoordig als microservices. Dat bewijst dat het niet alleen een relevante trend is voor kleinere organisaties, maar ook voor de grootste en meest complexe.

Het principe van microservices houdt in dat een applicatie wordt opgesplitst in kleinere stukken die communiceren via API’s. Elk stuk kan onafhankelijk van andere worden bijgewerkt. Als bijvoorbeeld een streamingdienst een microservice heeft voor de wachtwoord-reset, kan die dus een update krijgen zonder miljoenen gebruikers te storen.

Containers zijn de perfecte bouwsteen voor microservices. Ze bieden een consistente lichtgewicht omgeving, die de applicatie kan volgen vanaf de desktop van de ontwikkelaar, via testsystemen, tot de uiteindelijke implementatie op het productiesysteem. Bovendien kunnen containers draaien op fysieke of virtuele machines, en ze starten op in seconden of zelfs milliseconden, sneller dan het starten van een complete VM.

Niet alle containerdiensten zijn gelijk

Ontwikkelaars bouwen steeds vaker zogeheten stateful apps binnen containers. Dat zijn apps die data opslaan in een volume dat in stand moet worden gehouden. Dit is waar storage een uitdaging wordt. De flexibiliteit en openheid van containers kunnen op de storage-laag juist barrières en knelpunten vormen.

Vanzelfsprekende storage functionaliteiten zoals hoge beschikbaarheid, disaster recovery, back-up en encryptie, worden uitdagingen in de containerwereld. Wat helaas vaak gebeurt is dat elke applicatie zijn eigen storage-strategie bedenkt. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om standaarden en data compliance binnen een organisatie door te voeren.

Meerdere performanceklassen

Om dat te voorkomen raden we aan als best practice een oplossing te kiezen. Een solution die de Kubernetes-native datadiensten levert die nodig zijn voor zowel de cloud native als de traditionele apps. Die traditionele apps verdienen immers niet snel. Dit betekent het leveren van block-, file- en objectopslagdiensten in meerdere performanceklassen Cloud-native applicaties – en on-demand zoals Kubernetes vereist. Dat houdt in: directe toegang tot data, bescherming tegen alle soorten storingen, de mogelijkheid om gegevens te verplaatsen tussen clouds en zelfs van/naar de rand van het netwerk (‘edge’). Ook is er steeds robuuste beveiliging nodig, ongeacht waar een applicatie naartoe gaat. Als organisaties dit doen, zullen ze merken waarom Kubernetes een speciaal ingrediënt is geworden voor moderne organisaties.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here