Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Laat je niets wijsmaken over de Nederlandse arbeidsmarkt

Laat je niets wijsmaken over de Nederlandse arbeidsmarkt

68

Hoe gaat het nu eigenlijk met de Nederlandse arbeidsmarkt? Hebben we minder mensen nodig omdat robots het werk gaan overnemen? Of staan we weer voor een periode van schaarste op de arbeidsmarkt en moeten werkgevers vechten om geschikte medewerkers? Sluit het onderwijs slecht aan op de arbeidsmarkt en zijn we aan het opleiden voor banen die binnenkort niet meer bestaan? Of zijn het juist de werkgevers die achterlopen bij de wensen en eisen van de nieuwe generatie werknemers?

Ondanks de waarschuwingen lijkt het nog wel mee te vallen met de dreiging van robotisering. Natuurlijk worden sommige taken die voorheen door mensenhanden werden uitgevoerd geautomatiseerd en overgenomen door robots. Maar voor mij zijn dat natuurlijke organisatieprocessen. Ze hangen samen met voortschrijdende technologie. Uit een onderzoek uit 2015 van het Britse Center for Economic Performance (CEP) in 17 landen blijkt dat de arbeidsproductiviteit in een land juist stijgt door de inzet van robots. Daarbij zorgt de aantrekkende economie onmiskenbaar voor toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Het vinden en binden van de juiste medewerkers is voor iedereen een grote uitdaging.

De missing link tussen werkgever en werknemer

Een uitdaging waar je als organisatie een belangrijke rol in kunt spelen. Want waar organisaties een grote invloed op hebben, is de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Die aansluiting dreigen we kwijt te raken door de enorme digitale transformatie die we doormaken. Volgens oud-politicus Willem Vermeend gaat het aan de ene kant fout bij onderwijsinstellingen die door “bureaucratie, regels en procedures” steevast achterlopen met het curriculum. In een interview met Marketingfacts van vorige maand zegt Vermeend: “Het kost twee jaar om te switchen naar een nieuw vakkenpakket. Als het eenmaal zover is, zijn die vakken alweer verouderd.”

Maar de andere kant – de werkgever – is vaak ook verantwoordelijk voor de missing link. Bij veel organisaties loopt de digitale transformatie ernstig achter. Dat heeft een negatief effect op de slagvaardigheid en op het behalen van doelstellingen. En het heeft zeker impact op het succes op de arbeidsmarkt. Medewerkers van nu zijn gewend om flexibel en mobiel te werken en er komt een generatie aan die vrijwel alles op een mobiele telefoon of tablet doet. Die maak je niet enthousiast met een vast bureau en een PC. Ze weten nauwelijks wat een desktop computer is.

Tegen alle sentimenten in

Digitale transformatie gaat over technologie. Maar het gaat vooral over het faciliteren van de juiste mensen met de juiste competenties. Zij zijn degene die vandaag en morgen het verschil gaan maken. Die mensen wil je binden en blijven boeien. Digitale technologie helpt om hen de juiste instrumenten te geven – in hardware, maar ook in beschikbare en bewerkbare data – om zich te ontwikkelen en voor de organisatie van blijvende toegevoegde waarde te zijn. Organisaties moeten de digitale transformatie aangrijpen om hun operatie te verbeteren én om hun medewerkers alle kansen te geven te excelleren. En zo, tegen alle heersende sentimenten in, ook succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.

Marcel Lucker, Winvision

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in